Depressie
Depressief? Behandeling begint bij inzicht.

Depressie

Iedereen kent dagen waarop je minder goed in je vel zit. Je voelt je moe en lusteloos en hebt nergens zin in. Maar je weet ook, morgen is er weer een dag. En de volgende dag voel je je ook een stuk beter.

Maar soms gebeurt het dat ook de dag erna somber en grauw is. Net als de dag daarna, en de dag daarna. Hoe langer het duurt, hoe uitzichtlozer het wordt. Je lijkt er niet meer uit te komen. Niet op eigen kracht tenminste. Mogelijk heb je last van een depressie.

Uit je depressie komen is erg lastig. Vaak lukt dit niet alleen en heb je steun van iemand nodig zoals een vriend of een familielid. Maar dit is niet altijd genoeg. Een professional zoals een psycholoog kan je goed helpen. Een psycholoog heeft ervaring met het behandelen van depressie en weet al vrij snel waar de pijn punten liggen

Op deze pagina kan je van alles vinden over depressie: wat een depressie precies is,  hoe je een depressie behandelt, maar ook blogs over depressie.

Hulp nodig met je depressie?

Veel mensen denken niet geholpen te kunnen worden of er alleen voor te staan. Bel met ons. We kunnen je adviseren over je klacht en direct een afspraak voor je inplannen bij een psycholoog die gespecialiseerd is in depressies.

Bel ons: 085-4014720

Of zoek zelf je psycholoog!

Bekijk hier welke psychologen er bij jou in de buurt beschikbaar zijn:


Meer over Depressie

Wat is een depressie?

Een depressie is een stoornis in de stemming die langdurig optreedt en waarbij lusteloosheid en sombere gevoelens de boventoon voeren. Een depressie wordt vaak ook wel omschreven als een duidelijk aanwezige, sluimerend, somber gevoel die een lange tijd duurt en niet vanzelf lijkt te verdwijnen. Bij een depressie heb je nergens meer zin en kan niets je meer opvrolijken waardoor je in een slecht gemoed blijft hangen.

Hoe herken je een depressie?

Een depressie kenmerkt zich door de volgende klachten:

  • Somberheid, neerslachtigheid
  • Verschil in stemming
  • Emotionele uitbarstingen
  • Minder plezier en interesse
  • Lichamelijke klachten zoals slaapproblemen, verminderde eetlust, spierpijn, hoofdpijn en buikpijn
  • Aanwezige spanningen, zowel psychisch als lichamelijk. Hierbij kunnen ook geheugen- en concentratieproblemen optreden.
  • Werk gerelateerde problematiek
  • Suïcidale gedachten

Als je één of meer van deze klachten herkent doe je er goed aan contact op te nemen met een psycholoog bij jou in de buurt, zodat deze met jou kan onderzoeken wat er speelt. Om te beginnen zou je een online test kunnen doen, zodat je vast een indicatie krijgt van wat er mogelijk aan de hand is. Dit is echter slechts een indicatie, de psycholoog kan een concrete diagnose stellen.

Contact

Twijfel je over de ernst van jouw depressie klachten? Bel dan met ons 085-4014720 voor advies! We helpen je graag.

Soorten depressies

Verschillende soorten depressies

Over het algemeen onderscheid men in de psychologie de volgende sub-typen of soorten depressies:

Lichte depressie
Je hebt mogelijk een lichte depressie als je een aantal depressieve klachten voor een korte periode hebt. Mogelijk voel je je somber, vermoeid en neerslachtig, maar kan je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden nog wel uitvoeren.

Matige depressie
Tijdens een matige depressie nemen in een aantal weken de depressieve klachten snel toe en merk je dat het snel slechter met je gaat. Tijdens een matige depressie kan je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden niet meer zo optimaal uitvoeren als voorheen. Het lukt je niet meer.

Zware depressie
Herkenbaar aan een zware depressie is het snel toenemende aantal klachten; de klachten worden snel erger. Een zware depressie heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Het lukt je niet meer dagelijkse activiteiten en werkzaamheden uit te voeren.

Manische- of bipolaire depressie.
Kenmerkend voor een manische- of bipolaire depressie zijn de emotionele schommelingen. Van hele positieve en vrolijke momenten naar hele negatieve en sombere momenten.

Chronische depressie
Bij een depressie komen verschillende klachten kijken zoals neerslachtige gevoelens en vermoeidheid. Wanneer de depressieve klachten langer dan twee jaar duren en heftig aanwezig zijn heb je mogelijk een chronische depressie.

Dysthyme stoornis
Bij een dysthyme stoornis houden de klachten, net zoals bij een chronische depressie, minimaal twee jaar aan. Het grote verschil is dat cliënt wel dagelijkse bezigheden en werkzaamheden uit kan voeren. Dit gaat echter wel gepaard met een langdurige somberheid.

Seizoensgebonden depressie
Bij een seizoensgebonden depressie heb je een neerslachtig gevoel tijdens een bepaalde periode van het jaar. De klachten uiten zich voornamelijk door somberheid en vermoeidheid. De meeste mensen hebben last van deze klachten tijdens de donkere en koude dagen in de herfst en winter. Echter kan het ook voorkomen dat je moeite hebt met de verandering naar een ander seizoen.

Postpartum depressie
Een postpartum depressie, beter bekend als postnatale depressie, is een depressie die ontstaat na de bevalling. Door hormoonschommelingen kan je je na de bevalling anders voelen dan normaal. Het is normaal hier de eerste twee weken na de bevalling wat van te merken. Indien je in de periode hierna een aanhoudend gevoel van somberheid, prikkelbaarheid, neerslachtigheid en angst ervaart kan gesproken worden over een postpartum  of postnatale depressie.

Behandeling

Behandeling

Een psycholoog kan je inzicht geven in je klachten. Vaak wordt het als heel waardevol ervaren om te weten wat er precies aan de hand is. Vervolgens leer je op een constructievere manier om te gaan met het leven. Hiervoor wordt onder andere Cognitieve Gedragstherapie gebruikt. Je leert onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke problemen, positieve doelen te stellen, om te gaan met stress, je gedrag af te stemmen op de omstandigheden en je thuis te voelen in relaties.

 


Bekijk hier welke psychologen er bij jou in de buurt beschikbaar zijn:Denk ook eens aan zelfhulp

Is de stap om met een psycholoog te gaan praten te groot? Of doe je dingen liever zelf? Bij Psyned is het mogelijk om je depressie aan te pakken met een online zelfhulp programma. Zo kan je toch, op een hele makkelijke en toegankelijke manier aan de slag gaan met je beter voelen. Kijk geheel vrijblijvend of het wat voor je is.

Meer over zelfhulp

Populair op het blog

Depressie
Depressie: wat moet je weten