IBCT relatietherapie

Als jij en je partner mijlenver van elkaar verwijderd lijken, jullie steeds ruzie hebben of er een gevoel van onbegrip heerst, brengt IBCT relatietherapie jullie weer dichterbij elkaar. Hoe fijn zou het zijn als jullie met een beter gevoel in jullie relatie staan? Jullie werken samen aan het oplossen van problemen. Niet alleen door verandering, maar ook door acceptatie en het kunnen verdragen van verschillen. Hoe kunnen onze relatietherapeuten jullie helpen?

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Hoe ziet IBCT relatietherapie eruit?

Anders dan de meeste vormen van relatietherapie focust IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy) zich eerst op emotionele acceptatie en tolerantie om rust te creëren. Tijdens de sessies daarna kan er dan gewerkt worden aan het oplossen van de problemen die ook daadwerkelijk op te lossen zijn.

afbeelding psycholoog

Kan IBCT jullie helpen?

IBCT helpt jullie niet alleen te focussen op verandering maar ook te kijken naar het totaalpakket en elkaars verschillen te accepteren. Zo zal er meer rust in jullie relatie ontstaan.
Aerjen Tamminga Psyned relatietherapeut, Oss

Hulp bij jullie relatieproblemen?
Plan je adviesgesprek

IBCT is gebaseerd op de uitgangspunten van cognitieve gedragstherapie en bestaat voor een groot deel uit oefeningen en huiswerkopdrachten. Je gaat dus niet alleen met elkaar in gesprek, de psycholoog reikt jullie volop praktische handvatten aan om thuis mee aan de slag te gaan. Met IBCT ga je concreet te werk om er samen uit te komen.

Wat maakt IBCT effectief?

Stel dat jullie als koppel slecht met elkaar communiceren, dan is het goed om hier tijdens de sessies aandacht aan te besteden. Alleen heeft dit weinig effect als jullie niet óók leren om de persoonlijke verschillen van elkaar te accepteren of verdragen. Als jullie je verzetten tegen die verschillen of allebei steeds jullie gelijk willen halen, zorgt dit voor afstand en onbegrip. Daarom is het goed om te werken aan het totaalpakket: niet alleen met focus op het stuk ‘verandering’, maar ook op ‘acceptatie en tolerantie’ – van elkaar en van de situatie. Door in alle openheid met elkaar het gesprek aan te gaan, kan dit al flink wat druk van de ketel nemen.

Vandaag al beginnen met werken aan je relatie?

Benieuwd hoe je nu al kan werken aan je relatie? Relatie experts Aerjen Tamminga en Pieternel Dijkstra geven je graag tips en opdrachten voor een sterke relatie.

Download het e-book

Wat doet een IBCT therapeut?

1. Acceptatie en tolerantie

Persoonlijke verschillen en emotionele gevoeligheden

Aan het begin van de therapie besteedt de relatietherapeut aandacht aan jullie verhaal. Wie zijn jullie en wat speelt er binnen jullie relatie? Vervolgens verlegt de focus van de therapie zich naar het stimuleren van acceptatie en tolerantie tegenover verschillen op de volgende gebieden:

  • Persoonlijke verschillen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de een meer introvert is en de ander juist extravert. Dit kan zorgen voor wrijving als de een het liefst veel naar feestjes gaat en onder de mensen is, en de ander graag samen thuis op de bank zit en een serie kijkt.
  • Emotionele gevoeligheden. Wat je meemaakt draag je met je mee en kan je als persoon ook vormen. Misschien hebben je opvoeding en/of eerdere relaties sporen nagelaten. Dit kan een deel van je gedrag verklaren.

Door aan deze onderwerpen aandacht te besteden en er op een open manier over te praten, kan je acceptatie bereiken. Want verandering op deze gebieden is lastig. Dat partners elkaar willen veranderen op eigenschappen die zich niet laten veranderen, zorgt vaak voor problemen binnen de relatie. Door op deze gebieden niet meer te kijken naar verandering, maar toe te werken naar acceptatie en tolerantie, zal er veel meer rust ontstaan binnen de relatie.

2. Veranderen en aanleren

Externe stress en patronen in de communicatie

Vanuit die rust kan er gekeken worden naar welke externe stressfactoren en patronen in de communicatie bijdragen aan de relatieproblemen. Hierbij zal ook worden gekeken of verandering en het aanleren van nieuw gedrag gewenst is. Samen met de psycholoog onderzoeken jullie of er externe factoren zijn die zorgen voor stress, zoals geldproblemen of werkloosheid. Deze factoren kunnen voor spanning zorgen en als effect hebben dat jullie gevoeliger op elkaar reageren. Samen met de psycholoog kunnen jullie kijken of het mogelijk is om deze problemen op te lossen of dat er hierbij een stuk acceptatie of tolerantie mogelijk is. Ook als de problemen uiteindelijk niet opgelost blijken te kunnen worden, is het proces er samen aan te werken met IBCT een goede zet om nuttige (zelf)inzichten te krijgen.

Icon Zelftest

Relatietest: Hoe goed zit jouw relatie?

Doe de relatietest en krijg direct inzicht in je relatie.

Doe de test

Daarnaast kijken jullie samen naar de ineffectieve patronen die in jullie communicatie geslopen De relatietherapeut houdt jullie een spiegel voor en door thuis te oefenen werken jullie samen toe naar een effectievere manier van communiceren.

Aan het eind van het traject wordt gekeken welke resterende problemen er nog spelen. Problemen die eerst vaak niet werden opgelost door het ontbreken van de juiste communicatieve vaardigheden, ruzie om verschillen en/of het ontbreken van probleemoplossende vaardigheden. Als dat eenmaal is aangepakt en er verbetering is in communicatie en verbinding, kan er verder gewerkt worden aan de skills om problemen in diverse levensgebieden op te lossen. Dit aanleren van probleemoplossende vaardigheden is ook helpend om tegenslagen in de toekomst aan te kunnen.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Relaties aflevering

Vind een IBCT therapeut

IBCT is bij verschillende relatieproblemen effectief gebleken, zoals bij vreemdgaan, koppels die veel ruzie maken en LHBTI+ koppels. Ben je benieuwd of IBCT relatietherapie jullie ook kan helpen? Of ben je op zoek naar een IBCT therapeut? Bel ons dan op 085 – 4014 720 of plan direct je adviesgesprek in.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door psycholoog en relatietherapeut . Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Lara, Psyned verwijsteam
IBCT relatietherapie bij Psyned?

Hebben jij en je partner problemen in jullie relatie? En wil je hier hulp bij? Ons verwijsteam geeft je graag advies op maat en koppelt jullie, wanneer nodig, aan een erkende en passende IBCT therapeut.

Plan jouw gratis adviesgesprek