IBCT relatietherapie

Als jij en je partner mijlenver van elkaar verwijderd lijken, jullie steeds ruzie hebben en/of er een gevoel van onbegrip heerst brengt IBCT relatietherapie jullie weer dichterbij elkaar. Hoe fijn zou het zijn als jullie met een beter gevoel in jullie relatie staan? Jullie werken samen aan het oplossen van problemen, niet alleen door verandering, maar ook door acceptatie. Hoe kunnen onze relatietherapeuten jullie helpen?

Hoe ziet IBCT relatietherapie eruit?

Anders dan de meeste vormen van relatietherapie focust IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy) zich eerst op emotionele acceptatie en tolerantie. Tijdens overige sessies kan dan gewerkt worden aan het oplossen van de problemen die ook daadwerkelijk oplosbaar zijn.

IBCT is gebaseerd op de uitgangspunten van cognitieve gedragstherapie en bestaat voor een groot deel uit oefeningen en huiswerkopdrachten. Je gaat dus niet alleen met elkaar in gesprek, maar de psycholoog reikt jullie ook praktische handvatten aan.

Wat maakt IBCT effectief?

Stel dat jullie als koppel slecht met elkaar communiceren. Het is goed om tijdens de sessies hier aandacht aan te besteden. Dit zal echter weinig effect hebben als er ook nog persoonlijke verschillen zijn die jullie niet van elkaar accepteren. Als jullie je verzetten tegen verschillen of allebei steeds jullie gelijk willen halen zal dit voor afstand en onbegrip zorgen. Daarom is het goed om niet alleen te focussen op een stuk ‘verandering’, maar ook op een stuk ‘acceptatie’. Door in alle openheid met elkaar het gesprek aan te gaan kan dit al flink wat druk van de ketel nemen.

Acceptatie en tolerantie

Persoonlijke verschillen en emotionele gevoeligheden

Aan het begin van de therapie zal de relatietherapeut aandacht besteden aan jullie verhaal. Wie zijn jullie en wat speelt er binnen jullie relatie? Vervolgens verlegt de focus van de therapie zich naar het stimuleren van acceptatie en tolerantie tegenover verschillen op de volgende gebieden:

  • Persoonlijke verschillen, het kan bijvoorbeeld zijn dat de één meer introvert is en de ander juist extravert. Dit kan zorgen voor wrijving als de één het liefst veel naar feestjes gaat en onder de mensen is en de ander graag samen thuis op de bank zit en een serie kijkt.
  • Emotionele gevoeligheden, wat je meemaakt draag je met je mee en kan je als persoon ook vormen. Misschien hebben je opvoeding en/of  eerdere relaties sporen nagelaten. Dit kan een deel van je gedrag verklaren.
    Door aan deze onderwerpen aandacht te besteden en er op een open manier over te praten bereik je acceptatie. Verandering is op deze gebieden lastig. Dat partners elkaar willen veranderen zorgt vaak voor problemen binnen de relatie. Door op deze gebieden niet meer te kijken naar verandering, maar toe te werken naar acceptatie en tolerantie zal er veel meer rust ontstaan binnen de relatie.

Veranderen en aanleren

Externe stress en patronen in de communicatie

Vanuit die rust kan gekeken worden naar externe stress en patronen in de communicatie. Hierbij gaat het wel meer om verandering en het aanleren van nieuw gedrag. Samen met de psycholoog onderzoeken jullie of er externe factoren zijn die zorgen voor stress, zoals geldproblemen of werkloosheid. Deze factoren kunnen voor spanning zorgen en als effect hebben dat jullie gevoeliger op elkaar reageren. Samen met de psycholoog kunnen jullie kijken of het mogelijk is om deze problemen op te lossen of dat ook hierbij een stuk acceptatie nodig is.

Daarna kijken jullie samen naar de ineffectieve patronen die in jullie communicatie geslopen zijn. De relatietherapeut houdt jullie een spiegel voor en werkt samen met jullie toe naar een effectievere manier van communiceren.

Er is veel onderzoek gedaan naar deze vorm van relatietherapie. IBCT is bij verschillende relatieproblemen effectief gebleken. Zo is deze therapievorm bijvoorbeeld ook effectief gebleken bij vreemdgaan, koppels die veel ruzie maken en LHBTI+ koppels. Met IBCT overwinnen jullie relatieproblemen komen jullie er sterker uit. Heb je vragen of zorgen? Bel ons dan op 085 – 4014 720 of stuur ons een bericht.

Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie relatieproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie relatieproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog