IBCT relatietherapie

Wanneer kan IBCT helpen? Je voelt je niet meer gehoord binnen jouw relatie. Gesprekken tussen jou en je partner lijken steeds uit te lopen op ruzie en je ergert je aan zijn of haar gedrag. De liefde van toen lijkt niet meer aanwezig. Jullie besluiten samen aan de relatie te willen werken, maar hoe?

IBCT, Integrative Behavioral Couple Therapy, is een effectieve vorm van relatietherapie. 70 procent van de koppels die deze vorm van therapie volgde had er baat bij. Wat maakt IBCT zo effectief?

IBCT wordt gekenmerkt door een integrale aanpak en focust zich op vier gebieden: Persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, externe stress en patronen in de communicatie. Deze vier aspecten kunnen bijdragen aan het ontstaan van relatieproblemen. Niet alle problemen zijn echter op te lossen door verandering, soms is er ook acceptatie en tolerantie nodig.

Anders dan de meeste vormen van relatietherapie focust IBCT zich eerst op emotionele acceptatie en tolerantie. Tijdens overige sessies kan dan gewerkt worden aan het oplossen van de problemen die ook daadwerkelijk oplosbaar zijn.

IBCT is gebaseerd op de uitgangspunten van cognitieve gedragstherapie en bestaat voor een groot deel uit oefeningen en huiswerkopdrachten. Je gaat dus niet alleen met elkaar in gesprek, maar de psycholoog reikt jullie ook praktische handvatten aan.

Wat maakt IBCT effectief?

Stel dat jullie als koppel slecht met elkaar communiceren. Het is goed om tijdens de sessies hier aandacht aan te besteden. Dit zal echter weinig effect hebben wanneer er ook nog persoonlijke verschillen zijn die jullie niet van elkaar accepteren. Wanneer jullie je verzetten tegen verschillen of allebei steeds jullie gelijk willen halen zal dit voor afstand en onbegrip zorgen. Daarom is het goed om niet alleen te focussen op een stuk ‘verandering’, maar ook op een stuk ‘acceptatie’. Door in alle openheid met elkaar het gesprek aan te gaan kan dit al flink wat druk van de ketel nemen.

Acceptatie en tolerantie

Persoonlijke verschillen en emotionele gevoeligheden

Aan het begin van de therapie zal de psycholoog aandacht besteden aan jullie verhaal. Wie zijn jullie en wat speelt er binnen jullie relatie? Vervolgens verlegt de focus van de therapie zich naar het stimuleren van acceptatie en tolerantie tegenover verschillen op de volgende gebieden:

  • Persoonlijke verschillen, het kan bijvoorbeeld zijn dat de één meer introvert is en de ander juist extravert. Dit kan zorgen voor wrijving wanneer de één het liefst veel naar feestjes gaat en onder de mensen is en de ander graag samen thuis op de bank zit en een serie kijkt.
  • Emotionele gevoeligheden, wat je meemaakt draag je met je mee en kan je als persoon ook vormen. Zo kan je opvoeding of kunnen eerdere relaties sporen nalaten. Dit kan een deel van je gedrag verklaren.
    Door aan deze onderwerpen aandacht te besteden en er op een open manier over te praten kun je acceptatie bereiken. Verandering is op deze gebieden lastig. Dat partners elkaar willen veranderen zorgt vaak voor problemen binnen de relatie. Door op deze gebieden niet meer te kijken naar verandering, maar toe te werken naar acceptatie en tolerantie zal er veel meer rust ontstaan binnen de relatie.

Veranderen en aanleren

Externe stress en patronen in de communicatie

Vanuit die rust kan gekeken worden naar externe stress en patronen in de communicatie. Hierbij gaat het wel meer om verandering en het aanleren van nieuw gedrag. Samen met de psycholoog onderzoeken jullie of er externe factoren zijn die zorgen voor stress, zoals geldproblemen of werkloosheid. Deze factoren kunnen voor spanning zorgen en als effect hebben dat jullie gevoeliger op elkaar reageren. Samen met de psycholoog kunnen jullie kijken of het mogelijk is om deze problemen op te lossen of dat ook hierbij een stuk acceptatie nodig is.

Daarna kunnen jullie samen kijken naar de ineffectieve patronen die in jullie communicatie geslopen zijn. De psycholoog kan jullie een spiegel voor houden en samen met jullie toewerken naar een effectievere manier van communiceren.

Er is veel onderzoek gedaan naar deze vorm van relatietherapie. IBCT is bij verschillende relatieproblemen effectief gebleken. Zo is deze therapievorm bijvoorbeeld ook effectief gebleken bij vreemdgaan, koppels die veel ruzie maken en LHBTI+ koppels. Door IBCT kunnen jullie relatieproblemen overwinnen en er samen sterker uitkomen.

Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie relatieproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie relatieproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog