Skip to content
Psyned

EFT Relatietherapie

Kan EFT relatietherapie jullie helpen? Mis je verbinding in je relatie? Is het vuur al een tijdje gedoofd? En wil je graag de intimiteit en emotionele connectie (weer) opzoeken? Het doet jullie verdriet dat jullie relatieproblemen tussen jullie in zijn komen te staan. Hoe komen jullie hier weer uit? EFT relatietherapie kan jullie helpen. Tijdens EFT relatietherapie werken jullie aan het versterken en verdiepen van jullie relatie en het oplossen van jullie relatieproblemen. Onze EFT therapeuten helpen graag.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

EFT Relatietherapie

Kan EFT relatietherapie jullie helpen? Mis je verbinding in je relatie? Is het vuur al een tijdje gedoofd? En wil je graag de intimiteit en emotionele connectie (weer) opzoeken? Het doet jullie verdriet dat jullie relatieproblemen tussen jullie in zijn komen te staan. Hoe komen jullie hier weer uit? EFT relatietherapie kan jullie helpen. Tijdens EFT relatietherapie werken jullie aan het versterken en verdiepen van jullie relatie en het oplossen van jullie relatieproblemen. Onze EFT therapeuten helpen graag.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is EFT relatietherapie?

EFT is een effectieve vorm van relatietherapie en staat voor Emotionally Focused Therapy. EFT therapeuten richten zich op de onderliggende emoties en behoeftes van jou en je partner. Als jullie mijlenver van elkaar verwijderd lijken, is EFT relatietherapie een krachtige methode om de verbondenheid in jullie relatie weer terug te brengen.

EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie. Hechting en Emotionally Focused Therapy zijn dan ook nauw met elkaar verbonden. De hechtingstheorie stelt dat onze primaire behoefte als mens is om ons te binden aan anderen en ons emotioneel te hechten. Daarom focust EFT relatietherapie zich ook op het herstellen en verbeteren van de emotionele verbinding tussen partners.

Wat leer je tijdens EFT relatietherapie?

Met EFT leer je steeds beter je eigen en elkaars gevoelens, behoeftes, emoties en angsten te begrijpen. Een belangrijk onderdeel van EFT relatietherapie is het onderzoeken en doorbreken van de (negatieve) interactiepatronen die in jullie relatie zijn ontstaan. Jullie leren tijdens de therapie hier inzicht in te krijgen. Ook leren jullie om steun en begrip bij elkaar te vragen en vanuit hier een solide basis te creëren van waaruit jullie samen verder kunnen en weer met elkaar kunnen verbinden.

Wanneer is EFT relatietherapie nodig?

Iedereen heeft emotionele behoeftes in een relatie. Je wilt je bijvoorbeeld begrepen voelen door jouw partner en je wilt je veilig voelen in een relatie. Als je voelt dat je emotionele behoeftes niet genoeg aandacht krijgen kan er angst in de relatie sluipen. Dit kan ervoor zorgen dat er ruzies en/of terugtrekgedrag en een negatief interactiepatroon ontstaan.

Jullie krijgen ruzie over simpele zaken waarvan je later vaak denkt: hoe konden we daar nu ruzie over hebben? Ze komen echter voort uit het negatieve interactiepatroon dat is ontstaan. Hierdoor ontstaan er spanningen en jullie gaan elkaar steeds meer verwijten. Of jullie trekken je volledig terug, omdat het gevoel overheerst dat het niet meer goed gaat komen. Dit gedrag is dan ook een symptoom van het onderliggende probleem: jullie zijn emotioneel niet meer (goed) met elkaar verbonden.

Hoe zien die negatieve patronen eruit?

Er zijn drie soorten patronen die vaak terugkeren:

  • Zoek de boef: de ene partner geeft de andere partner de schuld en andersom.
  • Protest polka: de ene partner vraagt (op een negatieve manier) aandacht aan de andere partner. Vervolgens kruipt die partner in zijn of haar schulp en verbreekt de emotionele verbinding.
  • Verstijf en vlucht: de ene partner trekt zich terug en vervolgens trekt de andere partner zich ook terug. Hij of zij voelt namelijk dat de verbinding is verbroken. Vervolgens is er een ijzige stilte, maar de spanning hangt in de lucht.

Naast negatieve communicatiepatronen kan bijvoorbeeld ontrouw of gebrek aan intimiteit zorgen voor afstand tussen jullie. Maar ook verandering in jullie relatie of steeds terugkerende conflicteren kunnen zorgen voor problemen. Ook dan leert een EFT therapeut jullie de emotionele verbinding (weer) op te zoeken en deze terug te brengen in jullie relatie.

Wat doet een EFT therapeut

Een EFT therapeut kan vanaf een afstand jullie situatie beoordelen, helpen om valkuilen te herkennen en jullie begeleiden/ondersteunen om de verbinding met elkaar te (her)vinden. EFT Relatietherapie omvat drie fases die de therapeut met jullie doorloopt en de EFT therapeut past de therapie aan jullie situatie en behoeftes aan:

EFT Fase 1: De escalatiefase

Je start door jullie patronen te herkennen en begrijpen. Je komt er bijvoorbeeld achter dat als je een bepaalde emotie voelt, bijvoorbeeld verdriet of angst, je met een andere emotie reageert: je wordt boos, negeert de ander of bekritiseert hem of haar. In deze fase leer je dit te begrijpen en leer je waarom je partner reageert zoals die reageert. Ook zoeken jullie uit welke gevoelens er eigenlijk onder die emoties liggen en waarom jullie die kwetsbare emoties, zoals bijvoorbeeld verdriet en angst, (nog) niet aan elkaar durven te tonen of met elkaar durven te delen.

EFT Fase 2: De verbindingsfase

De EFT therapeut leert jullie die weggedrukte en kwetsbare emoties weer toe te laten. Samen werken jullie aan het doorbreken van de negatieve patronen in jullie gedrag en communicatie. Jullie spreken beiden jullie angsten en behoeftes uit. Dit zorgt voor een nieuwe emotionele verbinding binnen jullie relatie.

EFT Fase 3: De bestendigingsfase

Jullie gaan op zoek naar nieuwe manieren om oude problemen op te lossen. Dit zorgt voor een nieuwe basis, waardoor jullie in de toekomst minder snel in dezelfde patronen zullen terugvallen.

Vind een EFT therapeut

De EFT behandeling is wetenschappelijk bewezen en succesvol gebleken. Veel stellen zien in de tweede fase van de therapie al veel verbetering binnen hun relatie. Met EFT zullen jullie dus snel resultaat boeken. Waarschijnlijk nemen de eventuele conflicten snel af omdat jullie elkaar beter begrijpen en jullie ervaren weer meer verbondenheid en intimiteit binnen jullie relatie.

Bij Psyned hebben we EFT therapeuten door heel Nederland. Wil je weten wat EFT therapie voor jullie kan betekenen? Wil jij je vragen met iemand bespreken? Of ben je benieuwd welke EFT therapeut het beste bij jullie past? Bel ons op 085-4014720 of plan hier direct je gratis adviesgesprek in.

Deze psychologen helpen je graag bij Relatietherapie

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door relatietherapeut . Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned