Wanneer ga je naar een psycholoog?

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Het is lastig om voor jezelf te bepalen of je klacht ‘erg’ genoeg is om naar een psycholoog te gaan. Toch is deze vraag in principe makkelijk te beantwoorden: als jij voelt dat er iets speelt waar je niet uitkomt, raden we je aan om een afspraak te maken bij een psycholoog.

Klachten, problemen en vragen

We krijgen de meest uiteenlopende vragen. Slaapproblemen, depressies, vastgelopen relaties, trauma’s, burn-out, angsten, rouw- en verliesverwerking, maar er zijn nog veel meer klachten waarvoor je bij ons terecht kunt. Niets is raar of vreemd. Bedenk dat psychologen dagelijks mensen zien met uiteenlopende klachten en vraagstukken. Wat voor jou misschien voelt als iets is om je voor te schamen is dat voor een psycholoog absoluut niet! Ook als je niet precies weet wat er aan de hand is kan een psycholoog je helpen door met jou uit te zoeken wat er speelt en hoe je dit kunt verhelpen.

Je weet het zelf het beste

Jouw klacht zit van binnen. Je kunt het niet zien of vergelijken met iemand anders. Meestal zijn het klachten of problemen die je moeilijk kunt uitleggen. Heb je een burn-out of ben je aan vakantie toe? Is je kind lekker druk of heeft hij ADHD? Vertrouw op je gevoel. Als jij het gevoel hebt dat er iets niet klopt en dat je het even niet alleen kan dan is het voldoende om dat gevoel serieus te nemen.

De eerste stap zetten

Voordat een psycholoog, psychotherapeut of orthopedagoog wordt bezocht, duurt het vaak maanden voordat iemand de knoop doorhakt om hulp te zoeken. Van de Nederlandse bevolking heeft meer dan 43% ooit in zijn of haar leven psychische klachten. Velen uit deze groep worden door schaamte en terughoudendheid belemmerd om hulp te zoeken. Toch komt ongeveer 90% binnen een jaar bij de huisarts of een andere hulpverlener terecht. Wacht niet te lang om met je klachten naar de huisarts of psycholoog te gaan. In een vroeg stadium zijn psychische klachten meestal beter te behandelen.

Verwijsbrief nodig?

Je hebt bij 90% van onze psychologen geen verwijsbrief nodig. Als je bij één van onze GZ-psychologen terechtkomt, die meestal contractvrij werken, kan een verwijsbrief soms wel nodig zijn. Ons psychologisch verwijsteam kan je hierover adviseren.

Een afspraak maken

Je bent niet voor niets op deze website terecht gekomen. Dat je hier bent wil zeggen dat je je klacht serieus neemt en misschien al het gevoel hebt dat je het niet helemaal zelf kunt. Wij raden je dan ook aan om je klacht of vraag voor te leggen aan de praktijkassistente van Psyned via 085-4014720. Zij kan je van persoonlijk advies voorzien en desgewenst direct een afspraak inplannen bij een psycholoog die bij jou past. Ook kun je contact met ons opnemen per mail om jouw klacht voor te leggen.

Daarnaast kun je de online zelftest doen. De uitkomst kan je vertellen of een behandeling voor je psychische klachten wenselijk is.

Hulp of advies nodig?

Bel met het secretariaat en die gaan samen kijken wat er aan de hand is. We gaan samen kijken naar een oplossing en kijk of een psycholoog jouw kan helpen.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog