Wanneer ga je naar een psycholoog?

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Wanneer zijn jouw klachten ‘erg’ genoeg om naar een psycholoog te gaan? Die vraag horen we regelmatig. En dat snappen we maar al te goed. Op het moment dat jij voelt dat je ergens tegenaan loopt en er zelf niet uitkomt, is dat reden genoeg om hulp te zoeken. Je hoeft niet te wachten totdat het zo erg is dat je instort. Of zoals wij zeggen: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Het feit dat je jezelf deze vraag stelt, is genoeg om íets te doen.

En dat ‘iets’ kan een kleine stap zijn. Bijvoorbeeld je meer inlezen in je klacht, een zelftest maken of je vraag (vrijblijvend) aan ons voorleggen. Dat je hier bent, betekent misschien wel dat je die stap al hebt gezet. We denken dan ook graag met je mee. Plan daarvoor een gratis adviesgesprek in of bel ons op werkdagen op 085-4014720.

Laatste update: 11 april 2022

Volg je gevoel

Het is belangrijk om te weten dat je het zelf het altijd beste weet: volg je gevoel. Jouw klacht zit vanbinnen. En dat maakt het ook lastig, want het is niet zo duidelijk te zien als bijvoorbeeld een gebroken been. Dat maakt het achterhalen van wat er precies speelt ook niet makkelijker. Want is die stress op werk niet gewoon tijdelijk of zit je echt tegen een burn-out aan? Heb je wel echt slaapproblemen of slaap je toevallig een tijdje wat slechter? Of is je kind lekker druk of heeft hij of zij ADHD? Een aantal voorbeelden van hoe we het vragen van hulp van een psycholoog in ons hoofd kunnen tegenhouden, ondanks dat je gevoel je iets anders vertelt. Vaak omdat we ons schamen of toch nog wat terughoudend zijn of je problemen wel ‘erg’ genoeg zijn.

Weet dat waar jij je voor schaamt of misschien wel als overdreven voelt, dat voor een psycholoog absoluut niet zo is. Niets is raar of vreemd. Het is juist goed om aan de bel te trekken als het even niet zo lekker gaat. Ook als je niet precies weet wat er aan de hand is. De psycholoog kan samen met jou onderzoeken wat er speelt en zorgen dat jij je weer beter voelt.

Wat kan een psycholoog voor je doen?

Een psycholoog is niet alleen iemand die luistert naar je verhaal. Het is juist iemand die kennis heeft van psychische klachten die alles te maken hebben met jouw gedachten, emoties en gedrag. In combinatie met hun kennis en bewezen effectieve behandelmethoden, gaan ze samen met jou aan de slag en voel jij je na de behandeling weer beter. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in verschillende soorten behandelingen. Denk aan:

Kan je zomaar naar een psycholoog?

Ja, je kan zomaar naar een psycholoog. De tijd dat je eerst langs je huisarts moet voor een verwijsbrief om vervolgens doorverwezen te worden naar een psycholoog, is voorbij. Ook het voor lief nemen je te laten helpen door een psycholoog waar je eigenlijk geen klik mee hebt. Je hebt daar zelf een keuze in. Bij onze psychologen heb je geen verwijsbrief nodig en sluit je ook niet achteraan aan op een wachtlijst. Sterker nog: in de meeste gevallen kan je al binnen een week terecht.

Wat zijn de kosten voor een psycholoog?

Het verschilt per afspraak hoeveel je voor een psycholoog betaalt, maar voor een ‘standaard’ psychosociaal consult kan je uitgaan van 118 euro (een afspraak van 45 minuten). Als je samen met je psycholoog kiest voor een langere afspraak of je gaat bijvoorbeeld in relatietherapie met je partner, zijn de kosten hoger. Op de pagina ‘kosten psycholoog‘ staan alle prijzen op een rijtje.

Hoe kunnen we jou helpen?

Misschien weet je niet waar je moet beginnen. Dat je hier bent, zegt wel dat je je klachten serieus neemt. Heb je vragen, zorgen of wil je graag dat iemand met je meedenkt? Dan kun je ons vrijblijvend bellen op 085 – 4014 720 of een terugbelverzoek inplannen. Je kan alles aan ons voorleggen en we geven je graag een gratis advies.

Lara, verwijsteam

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons voor advies via 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Plan jouw gratis adviesgesprek

Goed om te weten

Werkwijze bij Psyned

Wij helpen jou graag en snel. Maak gebruik van ons gratis adviesgesprek, krijg een luisterend oor, antwoord op vragen, of hulp zonder wachtlijst.

  1. Gratis adviesgesprek
  2. Snel aan de slag
  3. Blijf in balans
Lees meer

Wat zijn de kosten?

Wat voor jou de kosten zijn is afhankelijk van een aantal zaken. Wij geven jou graag duidelijkheid over alles omtrent kosten en vergoedingen.

  1. Klikgarantie
  2. Vergoeding via werkgever
  3. Balanskompas
Lees meer

Zoek jouw psycholoog in de buurt!

Wij hebben al meer dan 47.242 mensen mogen helpen.