Coach

Een coach is iemand die een stukje met jou meereist van A naar B. Vaak willen we alles helemaal zelf doen, terwijl het zo ontzettend krachtig is om hulp in te schakelen van iemand als je ergens niet mee verder komt. Helemaal als het om je eigen leven gaat.

Het is namelijk lastig om alleen naar je eigen leven te kijken. Je zit er tenslotte elke dag middenin. Afstand nemen, een spiegel voorgehouden krijgen en een ander blik van iemand kan verfrissend werken. Een coach geeft je de ruimte om het grotere geheel te zien en geeft je de ruimte weer adem te halen.

Laatste update: 21 juli 2022

Wat is coaching?

Coaching is begeleiding bij het behalen van persoonlijk en vooral praktische doelen op werk- of privégebied. Denk aan hulpvragen zoals: Hoe vind ik weer balans in mijn leven na de scheiding? Wat is mijn droombaan? Hoe geef ik mijn eigen grenzen aan? Hoe krijg ik energie van mijn werk in plaats van dat het me alleen maar energie kost? Een coach, in ons geval een psycholoog of therapeut in de rol van coach, kan hierin een adviserend, ondersteunde en begeleidende rol vervullen.

Wat doet een coach?

Heel simpel gezegd is een coach iemand die je begeleidt in het behalen van een doel of hulpvraag. Zoals het vinden van meer zingeving, het maken van betere keuzes of het creëren van een leven met minder stress. Een coach luistert, observeert, stelt vragen die je aan het denken zetten, houdt daarin rekening met je situatie en helpt je vooral de antwoorden vinden die eigenlijk al in je zitten.

Een coach is geen trainer of leidinggevende. Het is iemand die je op een gestructureerde en zonder het hebben van een mening, verder helpt. Jullie kijken samen waar je tegenaan loopt en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Dit doet de coach dan vooral door het vergroten van je zelfinzicht en het oefenen van nieuwe manieren om ergens mee om te gaan.

Verschil tussen een coach en een psycholoog

Het grootste verschil tussen een coach en een psycholoog, is dat je met een psycholoog werkt aan het oplossen van (heftige) psychische klachten. Denk aan angsten, een depressie of verslaving. Een coach richt zich meer op jouw persoonlijke ontwikkeling en helpt je werken aan een bepaald doel.

Wanneer je naar een coach of psycholoog gaat, ligt dus aan je hulpvraag. Met een psycholoog duik je vaak ook je verleden in. Daar ligt vaak de oorzaak van je klacht, al hoeft dit niet altijd zo te zijn. Wil je je meer richten op het nu en/of de toekomst? Dan past een coach misschien meer en kijken jullie samen naar de mogelijkheden om het doel te bereiken.

Soorten coaching

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten coaching. En elke coach heeft vaak ook weer een andere aanpak. En dat is heel fijn, want zo is er altijd een coach en vorm die bij jou en je hulpvraag past. Maar zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag. Hieronder leggen we een aantal soorten coaching uit die vaak voor komen:

Loopbaancoaching

Life coaching kan jou met verschillende aspecten in het leven helpen. Een lifecoach helpt vooral om negatieve denkwijzen om te zetten in positieve, helpende denkwijzen. Hierdoor kan de coachee zijn of haar gestelde doelen beter bereiken.

Lifestyle coaching

Een lifestyle coach kan jou helpen met verschillende dingen in je leven. Bijvoorbeeld in het omzetten van je negatieve gedachten in positieve gedachten die je verder helpen je doelen te bereiken.

Mental coaching

Mental coaching gaat over het doorbreken van mentale blokkades. Een vorm die vooral bij sporters veel wordt ingezet. Dit helpt hen onder andere om negatieve overtuigingen te doorbreken en te leren omgaan met de prestatiedruk.

HSP coach

Met een HSP-coach leer je beter omgaan met je hoogsensitiviteit. Het dagelijks leven kan namelijk best een uitdaging zijn als je prikkels heftiger ervaart. Samen met een HSP-coach onderzoek je wat je nodig hebt en waar je kwaliteiten liggen.

Relatie coaching

De naam zegt het al: met relatiecoaching ga je aan de slag met je relatie. Dit hoeft niet altijd te gaan over het oplossen van mogelijke problemen, maar kan ook gaan over het versterken van je relatie. De focus ligt vooral op de communicatie en samenwerking met elkaar. Zo leer je elkaar beter kennen en voorkom je in de toekomstproblemen.

Burn-out coaching

Loop je tegen een burn-out aan of zit je in een burn-out en wil je daarbij ondersteuning? Dan kun je met een burn-out coach aan de slag gaan. Ook kijken jullie samen hoe je een burn-out in de toekomst kan voorkomen.

Mindfulness coaching

Een mindfulness coach helpt je meer te leven in het nu in plaats van in het verleden of in de toekomst. Je leert om meer te genieten van de kleine dingen in het leven in plaats van dat je leeft op de automatische piloot en denkt aan wat was of nog moet komen.

Wordt een coach vergoed?

Een coach krijg je niet standaard vanuit je zorgverzekering vergoed. In sommige gevallen wel vanuit een aanvullende verzekering. Maar in veel gevallen vergoed je werkgever de kosten van een coach. Hij of zij heeft er namelijk ook belang bij dat jij goed in je vel zit. Wil je weten hoe dit werkt? Kijk dan op onze pagina vergoeding via je werkgever.

Welke coach past bij mij?

Welke coach bij jou past, is natuurlijk heel persoonlijk. Voor een groot deel ligt dat ook aan je hulpvraag. Maar ook aan jou als persoon en de coach zelf. Het is belangrijk dat jullie beide een klik voelen en er zo ook vertrouwen is. Je zult waarschijnlijk een kwetsbare kant van jezelf laten zien. We snappen daarom heel goed dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Het aanbod is tenslotte groot.

Wil je hier hulp bij? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. In dit gesprek bespreken we je hulpvraag en geven we je advies welke vorm van coaching of een psycholoog het beste bij je situatie past.

Luister naar Waar wacht je op?

Een podcast met tips wat je vandaag kan doen als het even niet gaat.

Ga naar Spotify

Melissa, Psyned verwijsteam
Met een coach aan de slag?

We denken graag met je mee. Bel met ons verwijsteam voor vrijblijvend advies. Samen kijken we naar je hulpvraag en wanneer gewenst kunnen we direct een afspraak voor je inplannen bij een psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek