Kind en Jeugd

Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je kind gelukkig is, zich goed ontwikkeld en lekker in zijn of haar vel zit. Maar soms lopen ze vast en dat kan ontzettend ingrijpend of vervelend zijn. Voor zowel kind, als voor jou als ouder. Het liefst help je jouw kind zelf, maar in sommige situaties lukt het niet alleen. Dan kan het goed zijn om naar een kinderpsycholoog te gaan.

In onze kinderjaren maken we soms ingrijpende gebeurtenissen mee. Zoals een scheiding van ouders, ruzies, gepest worden, een onbeantwoorde liefde of worstelen met een eigen identiteit, wat niet altijd even makkelijk is om mee om te gaan en soms hulp bij nodig is. Maar er zijn ook situaties zoals het ervaren van sociale isolatie, last hebben van AD(H)D, autisme (ASS), hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit (HSP), depressiviteit, suïcidale gedachten of gender-issues: problemen die je misschien niet meer zelfstandig kunt aanpakken.

Prestatiedruk bij kinderen en jongeren

Wat ook steeds vaker voorkomt, voor zowel kinderen als jongeren, is het last hebben van prestatiedruk. We leven in een maatschappij leven dat gericht is op prestaties (bijvoorbeeld het halen van hoge cijfers). Daardoor staan onze kinderen soms onder grote druk en kunnen ze veel stress ervaren. Vooral bij jongeren kan dit leiden tot een burn-out. Op zo’n moment is het juist goed om aan de bel te trekken en de juiste begeleiding te zoeken. Wij helpen je hier graag mee. Lees hier meer over het ontstaan van een burn-out bij jongeren.

Wij kunnen kinderen, jongeren en ouders helpen bij bovenstaande problemen. Onze psychologen en orthopedagogen zijn hierin gespecialiseerd en kunnen samen met jullie tot inzichten komen en werken aan een passende oplossing.

Zijn er geen problemen aanwezig, maar ben je op zoek naar tips voor bijvoorbeeld een betere communicatie met jouw kind(eren)? Dit kan een fijne manier zijn om op de hoogte te blijven van eventuele problemen die kunnen ontstaan. Lees hier onze blog en tips over ouderbetrokkenheid en hoe je hierin iets kunt betekenen voor jouw kind(eren)!

Psychische problemen kind en jongeren

Kinderen ontwikkelen zich in ongeveer 25 jaar van sterk afhankelijke baby naar een zelfstandige volwassenen. In deze belangrijke periode van ons leven maken we veel mee. Dit vormt de basis voor hoe wij als volwassenen in het leven staan en hoe we de wereld zien. En naast de mooie gebeurtenissen en leuke, leerzame lessen, maken we helaas ook minder fijne gebeurtenissen mee.

Wanneer heeft jouw kind een kinderpsycholoog nodig?

Als ouder ken jij je kind vaak het beste en weet je hoe je kind meestal op situaties reageert. Als dit opeens heel anders is, kan dit een duidelijk signaal zijn dat er iets mis is. Denk bijvoorbeeld aan het niet meer durven van bepaalde dingen of ergens geen zin meer voor hebben. Maar denk ook aan slecht slapen, overmatig lijnen of afvallen, spijbelen, niet meer naar school willen of geen plezier meer hebben. Houden deze veranderingen een lange tijd aan? Dan is het verstandig om dit in de gaten te houden en hulp te overwegen.

Het kan ook zijn dat je kind zelf aangeeft dat het niet goed gaat met hem of haar. Als kind is het ontzettend knap om deze stap te zetten. Het is namelijk voor kinderen een stuk lastiger om hun emoties en gevoelens onder woorden te brengen. Neem dit altijd serieus en vraag waar hij of zij behoefte aan heeft. Misschien komen jullie er zo samen uit of komen jullie tot de conclusie dat hier begeleiding bij nodig is.

Het is goed om te weten dat elk kind wel een psychische klachten heeft, bijvoorbeeld als reactie op een recente gebeurtenis. Sommige kinderen vinden dan ook vaak zelf weer de balans terug. Is dit niet het geval en blijven de psychische of fysieke klachten aanwezig? Dan is het, hoe lastig dat misschien ook kan zijn, tijd om extra hulp in te schakelen.

Waar kan mijn kind terecht met psychische klachten?

Wij kunnen kind, jongeren en ouders helpen op het moment dat er psychische hulp nodig is. Onze kinderpsychologen en orthopedagogen zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen. Gezamenlijk komen we tot inzichten en werken we aan een passende oplossing. Ook als het misschien nog niet helder is wat er speelt, maar jullie wel merken dat er iets is. Wij denken hierin graag met je mee!

Kinderen en jongeren kunnen bij ons terecht als hij of zij:

 • Last hebben van ADHD, ADD, autisme (ASS), hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit (HSP)
 • Moeite hebben met contact leggen of vrienden maken
 • Last hebben van intense emoties (door bijvoorbeeld een scheiding van de ouders)
 • Moeizaam meekomen op school, zowel prestatiegericht als sociaal
 • Zich eenzaam voelen en/of terugtrekken
 • Sneller en/of vaker huilen dan normaal
 • Teveel in zijn/haar eigen wereld zit
 • Gepest worden of (hierdoor) niet naar school willen
 • Veel talent hebben wat er niet uit komt
 • In constante spanning zitten
 • Zijn/haar omgeving manipuleren en/of veel liegen of bedriegen
 • Steeds ruzie maken
 • Last hebben van agressie
 • Vreemd of veranderd gedrag vertonen en zich anders gedragen dan in het verleden
 • Gewoonweg niet lekker in zijn/haar vel zitten

Welke behandelingen zijn er geschikt?

Ieder kind is uniek en heeft daarmee andere behoeftes. Dat geldt ook voor ouders natuurlijk. Afhankelijk van de persoon en de klacht, kijken we naar welke behandelvorm het meest geschikt is. Natuurlijk hangt de behandeling ook af van de leeftijd van het kind. Wanneer het kind jonger is, wordt er vaak gekozen voor een gezinsbehandeling. Als het kind ouder is (vanaf ongeveer 12 jaar), zal de behandeling minder gericht zijn op ouders en kan het kind zelf meer inbreng geven. Behandelvormen die we bij kind en jeugd problemen vaak, met succes, toepassen zijn:

 • Psychosociaal consult (onderzoeken en oplossen van mentale en sociale problematiek)
 • Systeemtherapie (gezinsbegeleiding en focus op de familiecontext)
 • Schematherapie (gericht op gevoelens en emotionele behoeften: mentale schema’s)
 • Cognitieve gedragstherapie (gedachten onder de controle krijgen)
 • Oplossingsgerichte therapie (positieve houding aanleren)
 • Ontwikkelingsbegeleiding van talent bij hoogbegaafdheid of andere bijzonderheden zoals de verschillen in de informatieverwerking bij autisme of AD(H)D
 • EMDR bij kinderen en jongeren (traumaverwerking)
 • Online begeleiding van gezin en kind

Orthopedagogen en kinderpsychologen

Welke hulp past het beste in jullie geval? De hulpvraag van jouw kind of van jou als ouder, bepaalt voor een groot gedeelte wie deze hulp het beste kan bieden. Een kinderpsycholoog is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van kinderen. Maar is er bij jouw kind vermoede of sprake van ontwikkelings-,  opvoedings-, of gedragsproblematiek? Dan past een orthopedagoog (pedagogiek) misschien beter. Een orthopedagoog focust zich op het hele (opvoeding)systeem en niet alleen op jouw kind als individu. Heeft jouw kind bijvoorbeeld autisme of AD(H)D? Dan zijn er eventuele aanpassingen nodig binnen de omgeving van jouw kind/ Naast dat een orthopedagoog jouw kind zorg biedt, kunnen zij jou als ouder begeleiden. Dit kan ervoor zorgen dat de opvoeding beter aansluit bij de behoeften van jouw kind.

Visie op medicatie

In eerste instantie werken we vanuit gesprekken, oefeningen, diagnostiek en toepassing. Soms blijkt dat alleen niet genoeg en kan een begeleidingseffect vergroot worden door (tijdelijk) medicatiegebruik. Bij Psyned hebben de visie dat medicatie ondersteunend kan werken in een begeleidingstraject. Maar dit is zeker niet altijd nodig. Dat betekent dat voor ons de begeleiding centraal staat en alleen indien noodzakelijk en effectief, medicatie wordt ingezet. Als het niet noodzakelijk is, doen wij dit liever niet. Voorbeelden hierbij zijn medicatie bij ADHD of een traumatische ervaring. We staat garant voor de begeleiding en schrijven zelf geen medicatie voor, maar sluit aan op de voorschriften die een geconsulteerde arts of psychiater formuleert.

Waar kun je beginnen?

Herken jij je hierin en wil je hulp? Of merk je als ouder na het lezen dat jullie toch wel behoefte hebben aan extra hulp? Neem dan contact op met één van onze kinderpsychologen of orthopedagogen. Dit kan via ons telefoonnummer op: 085 – 4014 720

Mocht jij als kind zijnde graag een behandeling willen maar vind je het nog spannend om te bellen? Dat snappen wij en dit is geen probleem. Het is helemaal goed als jouw ouders de informatie aan ons doorgeven. Zo kunnen wij samen met jouw ouders, jou doorverwijzen naar de geschikte hulp. Ook kun je zelf een afspraak inplannen voor een adviesgesprek. Je zult worden gebeld door één van onze specialisten en samen met jou zal er gekeken worden naar een geschikte (kinder)psycholoog.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp of advies nodig?

We denken graag met je mee. Bel met ons verwijsteam voor vrijblijvend advies. Samen kijken we naar jullie hulpvraag en en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een psycholoog die bij jullie past.

Plan jouw gratis adviesgesprek