Burn-out voorkomen

Als je er vroeg bij bent kun je nog iets aan je klachten doen en zo voorkomen dat ze zich verder ontwikkelen tot een echte burn-out.

Risicogroepen

Handig om te weten is dat bepaalde groepen meer kans hebben op een burn-out. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat in de leeftijdsgroepen 15 tot 24 en 25 tot 34 meer burn-outs voorkomen dan in andere leeftijdsgroepen. Ook bij het uitvoeren van bepaalde beroepen is de kans op een burn-out groter, hierbij is de beroepsgroep ‘onderwijs’ koploper. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Zelfhulpmodules

Als je op een laagdrempelige maar effectieve manier zelf aan slag wil kun je kiezen voor één van onze zelfhulpmodules. Je kunt bijvoorbeeld het concrete Overspanning en Burn-out programma volgen. Hierbij leer je verschillende ontspanningsoefeningen, achterhaal je de oorzaken voor jouw stress en spanning en ga je met de oplossing aan de slag.

Je kunt ook kiezen voor een kort programma van 6 weken op het gebied van stress en mindfulness. Zo leer je in de StressLes module welke oorzaken van stress bij jou een rol spelen en hoe je deze kunt verminderen.

Met het Mindfulness programma leer je met behulp van oefeningen en meditaties om je aandacht in het hier-en-nu te houden.

5 Tips om een burn-out te voorkomen

De volgende tips kunnen je helpen een burn-out te voorkomen:

  • Krop je emoties niet op, maar praat over je problemen
  • Maak keuzes om te voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt
  • Om je energiepeil hoog te houden is het belangrijk om voldoende te bewegen
  • Weet waar jouw sterke en zwakke punten liggen en accepteer je grenzen
  • Plan geregeld tijd vrij en neem af en toe een time-out om te voorkomen dat spanning toeneemt

In gesprek met een psycholoog

Wil jij liever meer begeleiding bij het aanpakken van je klachten? Dan kun je erbij gebaat zijn om je hulpvraag met een psycholoog of therapeut te bespreken. We denken graag met je mee en kunnen je indien wenselijk direct helpen aan een geschikte psycholoog bij jou in de buurt.

Hulp of advies nodig?

Wil je van stressklachten af of denk je dat je al een burn-out hebt? Blijf niet met je klachten lopen en neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog