Burn-out: het verhaal van Kim

Wat gebeurt er als je niet op tijd hulp zoekt bij burn-out klachten? Dan trekt jouw lichaam uiteindelijk aan de rem. Dit overkwam jonge moeder Kim die werkzaam is als docent. Zij belandde in een burn-out en ging in behandeling bij Psyned:

‘Ik heb zo veel ballen hoog te houden’

‘Ik had al langere tijd last van hoofdpijn en was erg vermoeid. Ik dacht dat de problemen zich vanzelf zouden oplossen door de klachten te negeren en gewoon wat meer te slapen. Dit was niet het geval, de klachten werden elke week erger. Naast mijn werk ben ik, samen met mijn man, druk met het zorgen voor onze pasgeboren baby en het huishouden. Mijn man lukt het wel om een drukke baan te combineren met het ouderschap. Ik dacht, als hij het kan, moet ik het ook kunnen, toch? Dit was een grote misvatting.

‘Het werd me opeens allemaal te veel, de bom was gebarsten’

Op een dag liep de emmer over. Ik voelde me leeg en ontzettend vermoeid. Met basisbehoeftes zoals eten, uit bed komen of me aankleden had ik grote moeite. Ik had het gevoel dat ik maanden nodig zou hebben om bij te slapen. Elke poging die ik deed om er bovenop te komen zorgde ervoor dat ik verder wegzakte en ik zag door de bomen het bos niet meer.

‘Ik kan het niet alleen’

Ik realiseerde dat het mij alleen niet ging lukken en besloot contact op te nemen met Psyned. Deze eerste stap voelde als een enorme opluchting. Ondanks dat ik het van tevoren doodeng vond om te bellen, had ik achteraf gezien veel eerder moeten doen.

De dame aan de telefoon vroeg aan mij “Wat zou je doen als je deze klachten niet zou hebben?” Ik zag mijzelf in een speeltuin met mijn dochtertje en moest huilen. Ik had al lange tijd geen energie meer om activiteiten te ondernemen, het voelde alsof ik tekort schoot als moeder. “Laten we ervoor zorgen dat je dat straks weer kunt doen,” zei ze. We hebben toen een oplossing bedacht die bij mij past en ik ben in behandeling gegaan bij een psycholoog gespecialiseerd in mijn situatie. Tijdens de behandeling keken we naar de oorzaak van mijn burn-out, hoe heeft het zover kunnen komen? Wat heb ik nodig en wat moet er veranderen voor mijn herstel?

Spotify banner

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Nieuwe inzichten

De inzichten die ik kreeg tijdens de behandeling hebben mij geleerd om mijzelf op nummer 1 te zetten. Als ik niet goed voor mezelf zorg, kan ik niet goed voor anderen zorgen. In plaats van te denken dat ik bepaalde verwachtingen moet waarmaken, luister ik naar mijn lichaam en handel vanuit mijn behoeften. Hierdoor durf ik vaker nee te zeggen en ga ik gesprekken aan waar ik dat eerst niet durfde, bijvoorbeeld met mijn leidinggevende.

Ik verdeel mijn aandacht nu ook beter. Zo besteed ik mijn tijd aan dingen die mij energie geven. Waardoor ik niet alleen veel lekkerder in mijn vel zit maar ook een betere moeder, echtgenote en docente ben.

Maak niet dezelfde fout als ik

Door deze burn-out heb ik geleerd hoe belangrijk het is om op tijd hulp te zoeken, dat had ik veel eerder moeten doen. De stap om contact op te nemen vond ik erg groot. Toch was contact opnemen met Psyned het beste wat ik voor mijzelf heb kunnen doen. Dat gun ik iedereen met klachten.’

*De naam Kim is gefingeerd, zodat dit naar niemand herleid kan worden.

Doe de burn-out test

Burn-out test: Heb ik een burn-out?

Doe de burn-out test

Burn-out test: Heb ik een burn-out?

Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.

Kunnen we jou ook helpen?

Heb je vragen, klachten, of twijfel je of je hulp nodig hebt? Wacht niet, maar zet de eerste stap naar herstel. Je mag ons altijd bellen naar 085 – 4014 720 of plan een adviesgesprek bij ons in voor persoonlijk advies.

Wij weten dat dit kan voelen als een grote stap, maar wij weten ook dat je na het gesprek blij bent dat je het hebt gedaan. Lees hier de ervaringen van iedereen die ons belde.

Vandaag zelf al aan de slag met je burn-outklachten en tips in je mail ontvangen? We hebben alle informatie en tips bij burn-outklachten voor je gebundeld in een gratis e-book. Lees over wat een burn-out is, hoe je dit herkent en kan voorkomen en vooral over wat je er (zelf of met een psycholoog) aan kunt doen. Download het e-book hier.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp van een burn-out specialist

Wil je van stressklachten af of denk je dat je al een burn-out hebt? Blijf niet met je klachten lopen en neem contact met ons op. Wij geven jou graag een advies op maat en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een van onze burn-out specialisten.

Plan jouw gratis adviesgesprek