De 4 belangrijkste stappen om na je burn-out zelfvertrouwen op te bouwen

Burnout      Sandra Aagenborg     

Door een burn-out raak je je zelfvertrouwen kwijt. Hoe kun je je zelfvertrouwen weer opbouwen? Onze psycholoog Sandra Aagenborg vertelt je in 4 stappen hoe je sterker uit een burn-out komt.

De 4 belangrijkste stappen om na je burn-out zelfvertrouwen op te bouwen

Ik krijg vaak de vraag: ‘Hoe kun je je zelfvertrouwen weer opbouwen na een burn-out?’. In 4 stappen sterker uit je burn-out komen doe je zó.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Lees hier de vier stappen om na je burn-out zelfvertrouwen op te bouwen:

Stap 1: Accepteer dat je kwetsbaar bent

Accepteer dat dit je is overkomen. Je bent kwetsbaar en niet perfect. Ook jij hebt je angsten en onzekerheden. Misschien schaam je je voor iets, bijvoorbeeld je minder leuke kanten. Niemand is perfect.

Stap 2: Wat niet helpt om zelfvertrouwen terug te krijgen

We associëren kwetsbaarheid met zwakte. Omdat er een risico bestaat voor afwijzing of om uitgelachen te worden. Omdat we daar liever niet mee geconfronteerd worden verschuilen we ons achter het beschermingsmechanisme perfectionisme. We houden ons sterker dan we zijn, dan hoeven mensen ons ook niet af te wijzen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Dat sterker houden dan je bent kost echter energie. Wees je bewust van de angst die schuilt achter je kwetsbaar opstellen, namelijk: angst voor afwijzing van anderen, angst voor verlies van controle. We zijn nu eenmaal een groepsdier en willen erbij horen. Die angst voor afwijzing vermijden we door ons perfect op te stellen: de perfecte collega zijn, de perfecte moeder zijn enzovoort.

Maar uiteindelijk gaat dit mechanisme tegen ons werken. Het kost veel energie om je anders voor te doen. Om te laten zien dat het allemaal goed gaat, terwijl dit niet zo is. Hierdoor werk je niet aan het herstellen van je zelfvertrouwen, maar kun je opnieuw in een burn-out terechtkomen.

Meer informatie en tips over de burn-out in je mail? We hebben alle informatie en tips bij burn-outklachten voor je gebundeld in een gratis e-book. Lees over wat een burn-out is, hoe je dit herkent en kan voorkomen en vooral over wat je er (zelf of met een psycholoog) aan kunt doen. Download het e-book hier.

Stap 3: De belangrijkste stap naar meer zelfvertrouwen

De belangrijkste stap om na een burn-out je zelfvertrouwen weer terug te krijgen is dus: durf kwetsbaarheid te tonen. Ga niet op dezelfde voet verder als voor je burn-out: alles perfect willen doen, maar ga iets compleet anders doen!

burn-out zelfvertrouwen

Als het je lukt je kwetsbaar op te stellen, dan wordt dit juist een kracht. Je gaat dan juist iets durven wat je voorheen niet durfde. Je durft dan je echte zelf te laten zien. Je gaat zeggen wat je denkt in plaats van smoezen te verzinnen of de schijn op te houden.
Denk eens aan een ervaring waarin een ander zich kwetsbaar opstelde en jij die persoon bewonderde voor zijn openheid en moed. Bij een ander vinden we het juist sterk als diegene zich kwetsbaar opstelt en voelen we verbinding met die persoon.

Stap 4: De positieve cirkel van zelfvertrouwen

Met kwetsbaarheid tonen win je zelfvertrouwen. Omdat je jezelf dan laat zien vanuit het idee: ik ben goed zoals ik ben. Ook mijn kwetsbaarheid mag er zijn. Je hebt dan de moed om jezelf te laten zien, je durft dan het risico te nemen om te falen. Als je dit steeds vaker doet zul je merken dat je je vrijer en veel beter en sterker gaat voelen.

Je gaat meer durven. En doordat je meer durft en je meer openstelt kom je ook meer in verbinding met anderen. En dat is wat we graag willen als sociaal groepsdier. In verbinding staan met anderen. Daardoor voel je je ook beter en win je aan zelfvertrouwen. Omdat anderen je accepteren zoals je bent.

Je wordt dus helemaal niet afgewezen als je je kwetsbaar opstelt. Dat geeft een gevoel van erbij horen, wat weer een gevoel van zekerheid en vertrouwen geeft. Zo kom je in een positieve opbouwende cirkel van zelfvertrouwen.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?
Burnout
Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?

Hoe gaat het lichaam om met stress? Ons stress-systeem zit in ons zenuwstelsel zit en heeft twee delen die het kan gebru...

Lees verder
Meer tijd voor jezelf? Zo zeg je vaker ‘nee’
Assertiviteit
Meer tijd voor jezelf? Zo zeg je vaker ‘nee’

Makkelijk voor de een, uitdaging voor de ander Sommige mensen hebben er totaal geen moeite mee: collega’s die ‘nee�...

Lees verder
Een burn-out door onveilige hechting?
Burnout
Een burn-out door onveilige hechting?

Lees hier hoe onveilige hechting samenhangt met het ontwikkelen van een burn-out en leer hoe je in balans blijft als je ...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Soms stapelen vervelende situaties zich op. Het loopt niet lekker op je werk, er zijn problemen thuis of er is iets naar...

Lees verder