De 4 belangrijkste stappen om na je burn-out zelfvertrouwen op te bouwen

Burnout      Sandra Aagenborg     

Door een burn-out raak je je zelfvertrouwen kwijt. Hoe kun je je zelfvertrouwen weer opbouwen? Onze psycholoog Sandra Aagenborg vertelt je in 4 stappen hoe je sterker uit een burn-out komt.

Ik krijg vaak de vraag: ‘Hoe kun je je zelfvertrouwen weer opbouwen na een burn-out?’. In 4 stappen sterker uit je burn-out komen doe je zó.

Lees hier de vier stappen om na je burn-out zelfvertrouwen op te bouwen:

Stap #1: Accepteer dat je kwetsbaar bent

Accepteer dat dit je is overkomen. Je bent kwetsbaar en niet perfect. Ook jij hebt je angsten en onzekerheden. Misschien schaam je je voor iets, bijvoorbeeld je minder leuke kanten. Niemand is perfect.

Stap #2: Wat niet helpt om zelfvertrouwen terug te krijgen

We associëren kwetsbaarheid met zwakte. Omdat er een risico bestaat voor afwijzing of om uitgelachen te worden. Omdat we daar liever niet mee geconfronteerd worden verschuilen we ons achter het beschermingsmechanisme perfectionisme. We houden ons sterker dan we zijn, dan hoeven mensen ons ook niet af te wijzen.

Dat sterker houden dan je bent kost echter energie. Wees je bewust van de angst die schuilt achter je kwetsbaar opstellen, namelijk: angst voor afwijzing van anderen, angst voor verlies van controle. We zijn nu eenmaal een groepsdier en willen erbij horen. Die angst voor afwijzing vermijden we door ons perfect op te stellen: de perfecte collega zijn, de perfecte moeder zijn enzovoort.

Maar uiteindelijk gaat dit mechanisme tegen ons werken. Het kost veel energie om je anders voor te doen. Om te laten zien dat het allemaal goed gaat, terwijl dit niet zo is. Hierdoor werk je niet aan het herstellen van je zelfvertrouwen, maar kun je opnieuw in een burn-out terechtkomen.

Stap #3: De belangrijkste stap naar meer zelfvertrouwen

De belangrijkste stap om na een burn-out je zelfvertrouwen weer terug te krijgen is dus: durf kwetsbaarheid te tonen. Ga niet op dezelfde voet verder als voor je burn-out: alles perfect willen doen, maar ga iets compleet anders doen!

burn-out zelfvertrouwen

Als het je lukt je kwetsbaar op te stellen, dan wordt dit juist een kracht. Je gaat dan juist iets durven wat je voorheen niet durfde. Je durft dan je echte zelf te laten zien. Je gaat zeggen wat je denkt in plaats van smoezen te verzinnen of de schijn op te houden.
Denk eens aan een ervaring waarin een ander zich kwetsbaar opstelde en jij die persoon bewonderde voor zijn openheid en moed. Bij een ander vinden we het juist sterk als diegene zich kwetsbaar opstelt en voelen we verbinding met die persoon.

Stap #4: De positieve cirkel van zelfvertrouwen

Met kwetsbaarheid tonen win je zelfvertrouwen. Omdat je jezelf dan laat zien vanuit het idee: ik ben goed zoals ik ben. Ook mijn kwetsbaarheid mag er zijn. Je hebt dan de moed om jezelf te laten zien, je durft dan het risico te nemen om te falen. Als je dit steeds vaker doet zul je merken dat je je vrijer en veel beter en sterker gaat voelen.

Je gaat meer durven. En doordat je meer durft en je meer openstelt kom je ook meer in verbinding met anderen. En dat is wat we graag willen als sociaal groepsdier. In verbinding staan met anderen. Daardoor voel je je ook beter en win je aan zelfvertrouwen. Omdat anderen je accepteren zoals je bent.

Je wordt dus helemaal niet afgewezen als je je kwetsbaar opstelt. Dat geeft een gevoel van erbij horen, wat weer een gevoel van zekerheid en vertrouwen geeft. Zo kom je in een positieve opbouwende cirkel van zelfvertrouwen.

Wil je precies weten hoe je kunt leren om je kwetsbaar op te stellen? Op mijn Facebook pagina geef ik ook regelmatig gratis tips.

Dit vind je misschien ook interessant

Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan
Burnout
Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan

wat zorgt ervoor dat zoveel studenten burn-out klachten ervaren? En hoe kun je dit voorkomen? Kom door dit blog van psyc...

Lees verder
Hoe herken je een naderende burn-out bij je personeel?
Burnout
Hoe herken je een naderende burn-out bij je personeel?

Werkgerelateerde burn-out symptomen Een naderende burn-out kan zich op verschillende manieren uiten. Als jouw werknemer ...

Lees verder
Hoe herken je een burn-out?
Burnout
Hoe herken je een burn-out?

De eerste signalen van een burn-out Je denkt bij burn-out misschien al snel aan lange, zware werkdagen, weinig thuis zij...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Wat moet je doen als je een burn-out hebt? Om te herstellen van een burn-out is een actieve aanpak nodig. Een burn-out g...

Lees verder