Burn-out behandeling

Hoe pak je een burn-out aan? In het kort:

 • Er zijn 3 fases bij het herstellen van een burn-out
  • fase 1: Begrijpen en accepteren van het hebben van een burn-out;
  • fase 2: Onderzoeken wat de oorzaken zijn;
  • fase 3: Oplossingen uitvoeren.
 • Er zijn verschillende behandelmethoden die een psycholoog kan inzetten.
 • Je kan volledig herstellen van een burn-out.
 • De herstelperiode van een burn-out verschilt per persoon, maar duurt vaak een jaar of langer.

Laatste update: 15 februari 2022

Je hebt een burn-out, maar hoe herstel je hier weer van? Een burn-out ontstaat door ernstige langdurige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Wat is de beste burn-out behandeling? Het wegnemen van stress is bij een burn-out niet voldoende. Met de juiste behandeling van een psycholoog is de kans op een sneller (en duurzamer) herstel groter. Als je nu klachten ervaart, vraag ons dan alsjeblieft om hulp. Als het lampje in je auto brandt, rijd je ook niet door tot er rook onder je motorkap vandaan komt.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?
Vandaag zelf al aan de slag en tips in je mail ontvangen? We hebben alle informatie en tips bij burn-outklachten voor je gebundeld in een gratis e-book. Lees over wat een burn-out is, hoe je dit herkent en kan voorkomen en vooral over wat je er (zelf of met een psycholoog) aan kunt doen. Download het e-book hier.

Fases bij het herstellen van een burn-out

Bij Psyned delen we het herstelproces op in drie fases.

Fase 1: Begrijpen en accepteren

Na ernstige langdurige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid heeft jouw lichaam aan de rem getrokken. Ondanks dat je begrijpt wat er aan de hand is, kan het erg lastig zijn om vervolgens te accepteren dat je ziek bent. Hoe voel je je echt? Pas als je erkent dat je een probleem hebt kun je werken aan herstel.

Fase 2: Onderzoeken

Als je accepteert dat je een burn-out hebt is het belangrijk dat je rust neemt, maar om te herstellen van een burn-out is daarnaast een actievere aanpak nodig. Hoe heeft het zover kunnen komen? Welke factoren hebben ervoor gezorgd dat je een burn-out hebt? En wat is er nodig voor jouw herstel? Een psycholoog gaat samen met jou op zoek naar de oorzaak van jouw burn-out en oplossingen bedenken.

Fase 3: Oplossingen uitvoeren

In de derde fase ga je proberen om de oplossingen uit te voeren en kom je erachter wat voor jou werkt. Samen met jouw psycholoog werk je aan het herstellen van jouw energie, en het verminderen van je vermoeidheidsklachten. Je leert op een andere manier met stress om te gaan en je leven zo in te richten dat de kans op een terugval klein is.

Kim (34) ging in behandeling en had gewild dat ze dat eerder had gedaan
Lees hier de ervaring van Kim 

Burn-out behandelmethoden met een psycholoog

Jouw psycholoog past de burn-out behandeling aan jouw situatie en behoeften aan. Binnen een burn-out behandeling kan een psycholoog verschillende therapievormen toepassen. Wat we vaak gebruiken bij het behandelen van een burn-out zijn: cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, hartcoherentie en mindfulness.

Cognitieve gedragstherapie

Deze therapievorm helpt je jouw gedachten en gedrag te onderzoeken en negatieve patronen te bestrijden. Samen met jouw psycholoog onderzoek je welke denkpatronen en welk gedrag hebben bijgedragen aan het ontstaan van de burn-out. En het belangrijkst: je leert tijdens cognitieve gedragstherapie situaties anders te interpreteren en anders over dingen te denken. Zo blijf je in de toekomst beter in balans en kun je mogelijk een volgende burn-out voorkomen.

Oplossingsgerichte therapie

Zoals de naam al doet vermoeden richt deze therapievorm zich op het vinden van een oplossing voor jouw probleem. Deze therapie richt zich op jouw sterke kanten en vanuit jouw kracht zoek je samen met jouw psycholoog naar een oplossing. De psycholoog kijkt naar jouw kwaliteiten en hoe die jou kunnen helpen om de gewenste situatie te bereiken. Het is een toekomstgerichte methode die we vaak inzetten bij het behandelen van een burn-out.

Hartcoherentie

Hartcoherentie is de balans tussen jouw hartslag en andere ritmes in jouw lichaam, zoals jouw ademhaling. Wanneer deze ritmes mooi samenvallen is er sprake van een hoge hartcoherentie. Stress heeft echter een negatieve invloed op jouw hartcoherentie. Dit heeft gevolgen voor hoe jij functioneert op emotioneel en cognitief gebied. Er zijn technieken die jou helpen om jouw hartcoherentie te verbeteren. Je raakt weer meer in balans, leert stress eerder herkennen en beter te omgaan met stressvolle situaties. Dit helpt om een burn-out in de toekomst te voorkomen. Deze therapievorm sluit vooral bij jou aan als jouw voorkeur uitgaat naar een lichaamsgerichte therapie?

Acceptance en Commitment Therapy (ACT)

Met ACT ontstaat er een bewustzijn op hoe jij omgaat met lastige gedachten en gevoelens. Vind je het bijvoorbeeld lastig om je grenzen aan te geven op je werk, omdat je dan denkt een minder waardevolle collega te zijn? Dan is de kans groot dat je door deze gedachten harder gaat werken en dus jouw grens overgaat. Hiermee overbelast je jezelf. ACT helpt je te onderzoeken en oefenen wat een handigere strategie is in zo’n situatie, te begrijpen wat echt belangrijk is in je leven om dat vervolgens om te zetten.

Mindfulness

Mindfulness zou je kunnen vertalen als ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’; aanwezig zijn in het hier en nu. Hoe kan dit jou helpen bij burn-out klachten? Met behulp van mindfulness pieker je niet meer (of minder) en is je aandacht daar waar jij op dat moment bent. Je leert bewuster te leven en merkt eerder wanneer je tegen je grenzen aanloopt. Ook stressoren herken je hierdoor eerder en vang je beter op. Door mindfulness kan je beter omgaan met de dingen die je op jouw pad tegenkomt.

Burn-out behandeling op maat

Voor een spoedig herstel is het belangrijk dat jij de juiste behandeling krijgt van een psycholoog die bij jou past en verstand heeft van jouw problematiek. Daarom krijg je bij ons een op maat gemaakte behandeling die aansluit op jouw behoeften.

Tip: een burn-out behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering en moet je vaak zelf betalen. Vaak is er wel een vergoeding mogelijk via je werkgever, zeker als klachten te maken hebben met werk, of van invloed zijn op je werk. Lees hier hoe dit werkt.

Burn-out herstel

Nadat er een passende behandeling is gekozen start jouw herstelproces.

Kan je volledig herstellen van burn-out?

Je kan volledig herstellen van een burn-out, maar niet iedereen herstelt even snel. Het herstel van een burn-out kan lang duren. Soms zul je er moedeloos van worden en heb je het idee dat je nooit meer beter wordt. Toch zal je merken dat jij je in de loop van tijd steeds weer een beetje beter gaat voelen.

Hoelang duurt het herstel van een burn-out?

De herstelperiode verschilt per persoon. Vaak duurt het herstel ongeveer een jaar, maar je kunt ook langer last houden van een burn-out. Zo kan het herstel ook een paar jaar duren.

Bij een actieve aanpak van een burn-out is de kans dat je sneller herstelt groter. Het kan zijn dat je dan na enkele maanden voorzichtig weer wat bezigheden kunt oppakken.

Het herstel van een burn-out duurt lang als de omstandigheden tijdens het herstel niet ideaal zijn. In het begin van het herstel is het belangrijk dat je rust neemt en kunt ontspannen. Als dit, om wat voor reden dan ook, niet goed lukt kan dit het herstel in de weg staan.

Hoelang duurt een burn-out behandeling bij een psycholoog?

Net zoals de herstelperiode verschilt de duur van een burn-out behandeling bij een psycholoog per persoon. Daarnaast hangt de duur van de herstelperiode ook af in welke fase je zit. Als je pas laat aan de bel trekt, duurt de behandeling bij een psycholoog vaak langer.

Hoe lang duurt een burn-out gemiddeld?

Hoelang een burn-out precies duurt valt dus niet te zeggen. Het kan een jaar duren, maar je kunt ook jaren nodig hebben om te herstellen.

5 tips om een burn-out aan te pakken

De volgende tips helpen je bij het aanpakken van een burn-out:

 • neem rust;
 • zorg voor structuur in je leven; zorg voor voor een vast slaap- en waakritme, eet om vaste tijden, enzovoort;
 • onderzoek wat jou energie kost en waar je energie door krijgt;
 • leer je grenzen kennen;
 • zoek professionele hulp.

Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Een burn-out voorkom je door vroeg iets aan je klachten te doen. Herken de eerste symptomen van een burn-out zoals stress, besluiteloosheid, prikkelbaarheid of concentratieproblemen en kom in actie.

5 tips om een burn-out te voorkomen

De volgende tips kunnen je helpen bij het voorkomen van een burn-out:

 • krop je emoties niet op, maar praat over je problemen;
 • maak keuzes om te voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt;
 • om je energiepeil hoog te houden is het belangrijk om voldoende te bewegen;
 • weet waar jouw sterke en zwakke punten liggen en accepteer je grenzen;
 • plan geregeld tijd vrij en neem af en toe een time-out om te voorkomen dat spanning toeneemt.

Wat kun je doen bij een burn-out terugval?

Het belangrijkste bij een burn-out terugval is om weer bezig te gaan met het herstel. Accepteer dat je een terugval hebt en wees niet te streng voor jezelf. Neem opnieuw rust en ontdek wat de oorzaak van het terugval is.

Krijg een persoonlijk advies

Burn-outklachten gaan niet vanzelf over. Met de juiste hulp zal jij je weer beter gaan voelen. Wij begrijpen dat je niet altijd weet wat je het best kunt doen en dat je misschien wel twijfelt of hulp nodig is. Bel naar 085 – 4014 720 of plan hier je adviesgesprek, wij denken graag met je mee.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Lisa is psycholoog in Leiden en gespecialiseerd in het behandelen van een burn-out. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Melissa, Psyned verwijsteam
Hulp van een burn-out specialist

Wil je van stressklachten af of denk je dat je al een burn-out hebt? Blijf niet met je klachten lopen en neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

Plan jouw gratis adviesgesprek