Skip to content

Burn-out behandeling

Een burn-out ontstaat door langdurige lichamelijke en mentale uitputting. Alleen stress verminderen is vaak niet voldoende. Merk je dat je klachten hebt? Wacht dan niet te lang met het zoeken van hulp. Met de juiste behandeling vergroot je de kans op een sneller en duurzamer herstel. Een psycholoog kan je hierbij ondersteunen. Samen ontdek je de oorzaak van je klachten en werk je aan het herstellen van je energie. Lees meer over burn-outbehandeling en hoe dit jou kan helpen.

Snel de juiste hulp

  • In ±15 minuten persoonlijk advies.
  • Aandacht voor jouw verhaal.
  • Gekoppeld aan een psycholoog die past.

Burn-out behandeling

Een burn-out ontstaat door langdurige lichamelijke en mentale uitputting. Alleen stress verminderen is vaak niet voldoende. Merk je dat je klachten hebt? Wacht dan niet te lang met het zoeken van hulp. Met de juiste behandeling vergroot je de kans op een sneller en duurzamer herstel. Een psycholoog kan je hierbij ondersteunen. Samen ontdek je de oorzaak van je klachten en werk je aan het herstellen van je energie. Lees meer over burn-outbehandeling en hoe dit jou kan helpen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Snel de juiste hulp

We bespreken graag persoonlijk in ± 15 minuten hoe we jou kunnen helpen aan de hand van jouw verhaal.

Fases burn-out: zo herstel je van een burn-out

Volledig herstel van een burn-out is mogelijk, hoewel het vaak een jaar of langer kan duren. Hoe eerder je ingrijpt, hoe sneller je je weer de oude voelt. Bij Psyned splitsen we de burn-out behandeling op in drie fasen.

Burn-out fase 1: Begrijpen en accepteren

Na langdurige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid heeft je lichaam op de rem getrapt. Ondanks dat je begrijpt wat er aan de hand is, kan het moeilijk zijn te accepteren dat je ziek bent. Hoe voel je je echt? Pas als je erkent dat er een probleem is, kan je beginnen met herstellen van een burn-out en doorgaan naar de tweede fase van herstel.

Burn-out fase 2: Onderzoeken

Als je eenmaal accepteert dat je een burn-out hebt, is rust nemen belangrijk, maar herstel vraagt ook om een actievere aanpak. Hoe heeft het zover kunnen komen? Welke factoren hebben bijgedragen aan je burn-out? Welke hulp heb je nodig? Een psycholoog gaat samen met jou de oorzaak van je burn-out onderzoeken en stelt een behandelplan op om je te helpen herstellen.

Burn-out fase 3: Oplossingen uitvoeren

In de derde fase van je burn-out ga je proberen de oplossingen uit te voeren en kom je erachter wat voor jou werkt. Samen met je psycholoog werk je aan het herstellen van je energie en het verminderen van je vermoeidheidsklachten. Je leert op een andere manier met stress om te gaan en je leven zo in te richten dat de kans op een terugval klein is.

Behandelmethoden burn-out

Je psycholoog past de burn-out behandeling aan jouw situatie en behoeften aan. Binnen deze behandeling kan de psycholoog verschillende therapievormen toepassen, zoals cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, hartcoherentie en mindfulness.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) helpt je om je gedachten en gedrag te onderzoeken en negatieve patronen te doorbreken. Samen met je psycholoog kijk je naar denkpatronen en gedragingen die hebben bijgedragen aan je burn-out. Het is belangrijk dat je leert om situaties anders te interpreteren en anders over dingen te denken. Hierdoor blijf je in de toekomst beter in balans en verklein je de kans op een nieuwe burn-out.

Oplossingsgerichte therapie

Zoals de naam al doet vermoeden, richt deze therapievorm zich op het vinden van een oplossing voor je klachten. Deze focus ligt op je sterke kanten en samen met je psycholoog zoek je naar een oplossing. De psycholoog kijkt naar je kwaliteiten en hoe deze je kunnen helpen om je doelen te bereiken. Het is een toekomstgerichte aanpak die we vaak gebruiken bij het behandelen van een burn-out.

Acceptance en Commitment Therapy (ACT)

Met ACT leer je bewust te worden van hoe je omgaat met lastige gedachten en gevoelens. Bijvoorbeeld, als je moeite hebt om je grenzen aan te geven op je werk omdat je denkt dat je daardoor een minder waardevolle collega bent, zal je waarschijnlijk harder gaan werken en je grenzen overgaan. Hiermee overbelast je jezelf. ACT helpt je om nieuwe, effectievere strategieën te onderzoeken en te oefenen. Je leert wat echt belangrijk is in je leven en hoe je dat kan toepassen in je dagelijks leven.

Mindfulness

Mindfulness zou je kunnen vertalen als ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’; aanwezig zijn in het hier en nu. Hoe kan dit jou helpen bij burn-out klachten? Met behulp van mindfulness pieker je niet meer (of minder) en is je aandacht daar waar jij op dat moment bent. Je leert bewuster te leven en merkt eerder wanneer je tegen je grenzen aanloopt. Ook stressoren herken je hierdoor eerder en vang je beter op. Door mindfulness kan je beter omgaan met de dingen die je op jouw pad tegenkomt.

Doe de Psyned zelftest

Burn-out test: Heb ik een burn-out?

Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.

Hoe lang duurt een burn-out behandeling?

De herstelperiode verschilt per persoon. Vaak duurt het herstel ongeveer een jaar, maar je kan ook langer last houden van een burn-out. Zo kan het herstel ook een paar jaar duren.

Bij een actieve aanpak van een burn-out is de kans dat je sneller herstelt groter. Het kan zijn dat je dan na enkele maanden voorzichtig weer wat bezigheden kan oppakken.

Het herstel van een burn-out duurt lang als de omstandigheden tijdens het herstel niet ideaal zijn. In het begin van het herstel is het belangrijk dat je rust neemt en kan ontspannen. Als dit, om wat voor reden dan ook, niet goed lukt kan dit het herstel in de weg staan.

5 tips om een burn-out te voorkomen

Je kan een burn-out voorkomen door de signalen op tijd te herkennen en voldoende rust te nemen. Merk je gedurende een langere periode drie of meer klachten op, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, besluiteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, uitstelgedrag of concentratieproblemen? Dan is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. De volgende tips kunnen je helpen bij het voorkomen van een burn-out:

Tip 1: Krop je emoties niet op

Als je niet praat over je gevoelens en problemen ga je dit opkropen. Dit kan je letterlijk in je lichaam gaan voelen. Ook al kan het lastig voor je zijn, als je praat over je problemen zal je merken dat het oplucht en er een last van je schouders valt.

Tip 2: Maak de juiste keuzes

Om een burn-out te voorkomen moet je ook voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt. Maak daarom de juiste keuzes. Kies er bijvoorbeeld voor om op tijd naar bed te gaan in plaats van nog heel even achter je laptop te kruipen.

Tip 3: Beweeg voldoende

Uit onderzoek is gebleken dat voldoende beweging helpt bij het voorkomen van een burn-out. Het houdt je energie op pijl en is goed voor je mentale gesteldheid. 30 tot 40 minuten wandelen kan al verschil maken.

Tip 4: Accepteer jouw grenzen

Weet waar jouw sterke en zwakke punten liggen en accepteer je grenzen. Als je dit doet zal je meer rust ervaren. Je weet wat je te doen staat en tot hoe ver je kan gaan.

Tip 5: Plan vrij

Om een burn-out te voorkomen is het slim om geregeld vrije tijd in te plannen. Het kan zo simpel zijn als elke dag tussen 15:00 en 15:15 uur even een wandeling te maken. Zo kan je voorkomen dat de spanning toeneemt.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Hulp bij burn-out

Heb je nog vragen over de behandeling van een burn-out of wil je snel de juiste hulp? Bel dan naar 085-4014720 of plan hier je adviesgesprek in, ons verwijsteam helpt je graag verder.

Deze psychologen helpen je graag bij Burn-out

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

afbeelding aanbeveling

Kim (27): "Ik heb alles gegeven maar merk dat het niet meer gaat."

Kim bleef rondlopen met haar burn-out klachten, tot het haar te veel werd.

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned