Skip to content
Psyned

Burn-out behandeling

Wat te doen bij burn-out? Een burn-out ontstaat door ernstige langdurige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Wat is de beste burn-out behandeling? Het wegnemen van stress is bij een burn-out niet voldoende. Met de juiste behandeling van een psycholoog is de kans op een sneller (en duurzamer) herstel groter. Als je nu klachten ervaart, ook als je jong of nog student bent, vraag ons dan alsjeblieft om hulp. Als het lampje in je auto brandt, rijd je ook niet door tot er rook onder je motorkap vandaan komt. Hoe pak je een burn-out aan? In het kort:

 • Er zijn 3 fases bij het herstellen van een burn-out
  • fase 1: Begrijpen en accepteren van het hebben van een burn-out;
  • fase 2: Onderzoeken wat de oorzaken zijn;
  • fase 3: Oplossingen uitvoeren.
 • Er zijn verschillende behandelmethoden die een psycholoog kan inzetten.
 • Je kan volledig herstellen van een burn-out.
 • De herstelperiode van een burn-out verschilt per persoon, maar duurt vaak een jaar of langer.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

 • Erkende psychologen
 • Al 47.242 mensen geholpen
 • Snel en persoonlijk
 • Geen wachtlijst

Burn-out behandeling

Wat te doen bij burn-out? Een burn-out ontstaat door ernstige langdurige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Wat is de beste burn-out behandeling? Het wegnemen van stress is bij een burn-out niet voldoende. Met de juiste behandeling van een psycholoog is de kans op een sneller (en duurzamer) herstel groter. Als je nu klachten ervaart, ook als je jong of nog student bent, vraag ons dan alsjeblieft om hulp. Als het lampje in je auto brandt, rijd je ook niet door tot er rook onder je motorkap vandaan komt. Hoe pak je een burn-out aan? In het kort:

 • Er zijn 3 fases bij het herstellen van een burn-out
  • fase 1: Begrijpen en accepteren van het hebben van een burn-out;
  • fase 2: Onderzoeken wat de oorzaken zijn;
  • fase 3: Oplossingen uitvoeren.
 • Er zijn verschillende behandelmethoden die een psycholoog kan inzetten.
 • Je kan volledig herstellen van een burn-out.
 • De herstelperiode van een burn-out verschilt per persoon, maar duurt vaak een jaar of langer.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Fases burn-out: zo herstel je van een burn-out

Bij Psyned delen we het herstelproces op in drie fases.

Burn-out fase 1: Begrijpen en accepteren

Na ernstige langdurige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid heeft jouw lichaam aan de rem getrokken. Ondanks dat je begrijpt wat er aan de hand is, kan het erg lastig zijn om vervolgens te accepteren dat je ziek bent. Hoe voel je je echt? Pas als je erkent dat je een probleem hebt, kan je werken aan het herstel van een burn-out én door naar de tweede burn-out fase.

Burn-out fase 2: Onderzoeken

Als je accepteert dat je een burn-out hebt is het belangrijk dat je rust neemt, maar om te herstellen van een burn-out is daarnaast een actievere aanpak nodig. Hoe heeft het zover kunnen komen? Welke factoren hebben ervoor gezorgd dat je een burn-out hebt? Welke hulp bij je burn-out heb je nodig? Een psycholoog gaat samen met jou op zoek naar de oorzaak van jouw burn-out en een burn-out behandeling opstellen.

Burn-out fase 3: Oplossingen uitvoeren

In de derde fase van je burn-out ga je proberen om de oplossingen uit te voeren en kom je erachter wat voor jou werkt. Samen met jouw psycholoog werk je aan het herstellen van jouw energie, en het verminderen van je vermoeidheidsklachten. Je leert op een andere manier met stress om te gaan en je leven zo in te richten dat de kans op een terugval klein is.

Burn-out behandelmethoden met een psycholoog

Jouw psycholoog past de burn-out behandeling aan jouw situatie en behoeften aan. Binnen een burn-out behandeling kan een psycholoog verschillende therapievormen toepassen. Welke therapievormen we vaak gebruiken bij het behandelen van een burn-out zijn: cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, hartcoherentie en mindfulness. Veel opties dus, zo krijg je altijd de best passende hulp bij je burn-out.

Cognitieve gedragstherapie

Deze therapievorm helpt je jouw gedachten en gedrag te onderzoeken en negatieve patronen te bestrijden. Samen met jouw psycholoog onderzoek je welke denkpatronen en welk gedrag hebben bijgedragen aan het ontstaan van de burn-out. En het belangrijkst: je leert tijdens cognitieve gedragstherapie situaties anders te interpreteren en anders over dingen te denken. Zo blijf je in de toekomst beter in balans en kun je mogelijk een volgende burn-out voorkomen.

Oplossingsgerichte therapie

Zoals de naam al doet vermoeden richt deze therapievorm zich op het vinden van een oplossing voor jouw probleem. Deze therapie richt zich op je sterke kanten en vanuit jouw kracht zoek je samen met jouw psycholoog naar een oplossing. De psycholoog kijkt naar jouw kwaliteiten en hoe die jou kunnen helpen om de gewenste situatie te bereiken. Het is een toekomstgerichte methode die we vaak inzetten bij het behandelen van een burn-out.

Hartcoherentie

Hartcoherentie is de balans tussen jouw hartslag en andere ritmes in jouw lichaam, zoals je ademhaling. Wanneer deze ritmes mooi samenvallen is er sprake van een hoge hartcoherentie. Stress heeft echter een negatieve invloed op jouw hartcoherentie. Dit heeft gevolgen voor hoe jij functioneert op emotioneel en cognitief gebied. Er zijn technieken die je helpen om jouw hartcoherentie te verbeteren. Je raakt weer meer in balans, leert stress eerder te herkennen en beter om te gaan met stressvolle situaties. Dit helpt je een burn-out te voorkomen in de toekomst. Deze therapievorm sluit vooral bij jou aan als jouw voorkeur uitgaat naar een lichaamsgerichte therapie.

Acceptance en Commitment Therapy (ACT)

Met ACT ontstaat er een bewustzijn op hoe jij omgaat met lastige gedachten en gevoelens. Vind je het bijvoorbeeld lastig om je grenzen aan te geven op je werk, omdat je dan denkt een minder waardevolle collega te zijn? Dan is de kans groot dat je door deze gedachten harder gaat werken en dus jouw grens overgaat. Hiermee overbelast je jezelf. ACT helpt je te onderzoeken en oefenen wat een handigere strategie is in zo'n situatie, te begrijpen wat echt belangrijk is in je leven om dat vervolgens om te zetten.

Mindfulness

Mindfulness zou je kunnen vertalen als ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’; aanwezig zijn in het hier en nu. Hoe kan dit jou helpen bij burn-out klachten? Met behulp van mindfulness pieker je niet meer (of minder) en is je aandacht daar waar jij op dat moment bent. Je leert bewuster te leven en merkt eerder wanneer je tegen je grenzen aanloopt. Ook stressoren herken je hierdoor eerder en vang je beter op. Door mindfulness kan je beter omgaan met de dingen die je op jouw pad tegenkomt.

Burn-out behandeling op maat

Voor een spoedig herstel is het belangrijk dat jij de juiste hulp bij je burn-out krijgt van een psycholoog die bij jou past en verstand heeft van jouw problematiek. Daarom krijg je bij ons een op maat gemaakte behandeling die aansluit op jouw behoeften.

Burn-out herstel

Nadat er een passende behandeling is gekozen start jouw herstelproces.

Kan je volledig herstellen van burn-out?

Je kan volledig herstellen van een burn-out, maar niet iedereen herstelt even snel. Het herstel van een burn-out kan lang duren. Soms zal je er moedeloos van worden en heb je het idee dat je nooit meer beter wordt. Toch zal je merken dat jij je in de loop van de tijd steeds weer een beetje beter gaat voelen.

Hoe lang duurt het herstel van een burn-out?

De herstelperiode verschilt per persoon. Vaak duurt het herstel ongeveer een jaar, maar je kan ook langer last houden van een burn-out. Zo kan het herstel ook een paar jaar duren. Bij een actieve aanpak van een burn-out is de kans dat je sneller herstelt groter. Het kan zijn dat je dan na enkele maanden voorzichtig weer wat bezigheden kan oppakken. Het herstel van een burn-out duurt lang als de omstandigheden tijdens het herstel niet ideaal zijn. In het begin van het herstel is het belangrijk dat je rust neemt en kunt ontspannen. Als dit, om wat voor reden dan ook, niet goed lukt kan dit het herstel in de weg staan.

Hoe lang duurt een burn-out behandeling bij een psycholoog?

Net zoals de herstelperiode verschilt de duur van een burn-out behandeling bij een psycholoog per persoon. Daarnaast hangt de duur van de herstelperiode er ook vanaf in welke burn-out fase je zit. Als je pas laat aan de bel trekt, duurt de behandeling bij een psycholoog vaak langer.

Hoe lang duurt een burn-out gemiddeld?

De duur van een burn-out hangt af van hoe lang je bent doorgelopen met je klachten en hoe snel je door de verschillende burn-out fases heen gaat. Bij de één duurt een burn-out zes maanden en de ander kan er twee jaar last van hebben. Acceptatie is hierin belangrijk.

5 tips om een burn-out aan te pakken

De volgende tips helpen je bij het aanpakken van een burn-out:
 • neem rust;
 • zorg voor structuur in je leven; een vast slaap- en waakritme, eten op vaste tijden, enzovoorts;
 • onderzoek wat jou energie kost en waar je energie door krijgt;
 • leer je grenzen kennen;
 • zoek professionele hulp.

Een burn-out voorkomen

Een burn-out voorkom je door op tijd iets aan je overspanningsklachten te doen en de symptomen van een burn-out vroeg te herkennen. Als je drie klachten tegelijk opmerkt, zoals moeheid (slecht slapen), hoofdpijn, besluiteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, uitstelgedrag of concentratieproblemen, gedurende een langere periode kan je het beste in actie komen.

Hoe voorkom je een burn-out? 5 tips

Als je merkt dat je burn-outklachten hebt en iets wil doen nog voordat je hulp bij een burn-out zoekt, kunnen de volgende tips je helpen bij het voorkomen van een burn-out:

Tip 1: Krop je emoties niet op

Wanneer je niet praat over je gevoelens en problemen ga je dit opkropen. Dit kan je letterlijk in je lichaam gaan voelen. Ook al kan het lastig voor je zijn, als je praat over je problemen zal je merken dat het oplucht en er een last van je schouders valt.

Tip 2: Maak de juiste keuzes

Om een burn-out te voorkomen moet je ook voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt. Maak daarom de juiste keuzes. Kies er bijvoorbeeld voor om op tijd naar bed te gaan in plaats van nog heel even achter je laptop te kruipen.

Tip 3: Beweeg voldoende

Uit onderzoek is gebleken dat voldoende beweging helpt bij het voorkomen van een burn-out. Het houdt je energie op pijl en is goed voor je mentale gesteldheid. 30 tot 40 minuten wandelen kan al verschil maken.

Tip 4: Accepteer jouw grenzen

Weet waar jouw sterke en zwakke punten liggen en accepteer je grenzen. Wanneer je dit doet zal je meer rust ervaren. Je weet wat je te doen staat en tot hoe ver je kan gaan.

Tip 5: Plan vrij

Om een burn-out te voorkomen is het slim om geregeld vrije tijd in te plannen. Het kan zo simpel zijn als elke dag tussen 15:00 en 15:15 uur even een wandeling te maken. Zo kan je voorkomen dat de spanning toeneemt.

Wat kun je doen bij een burn-out terugval?

Het belangrijkste bij een burn-out terugval is om weer bezig te gaan met het herstel. Accepteer dat je een terugval hebt en wees niet te streng voor jezelf. Neem opnieuw rust en ontdek wat de oorzaak van de terugval is.

Krijg een persoonlijk advies

Burn-outklachten gaan niet vanzelf over. Met de juiste hulp zal jij je weer beter gaan voelen. Wij begrijpen dat je niet altijd weet wat je het best kan doen bij burn-out en dat je misschien wel twijfelt of er hulp nodig is. Bel naar 085 - 4014 720 of plan hier je adviesgesprek, wij denken graag met je mee.

Deze psychologen helpen je graag bij Burn-out

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Lisa is psycholoog in Leiden en gespecialiseerd in het behandelen van een burn-out. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

afbeelding aanbeveling

Kim (27): "Ik heb alles gegeven maar merk dat het niet meer gaat."

Kim bleef rondlopen met haar burn-out klachten, tot het haar te veel werd.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de fases bij het herstellen van een burn-out?

Voor je aan je herstel kunt beginnen, is het belangrijk om te accepteren dat je een burn-out hebt. De eerste stap is het begrijpen dat de symptomen die je hebt, voor problemen zorgen. Dan pas kun je samen met een psycholoog aan de slag. Bij Psyned delen we het herstelproces op in drie fases.

Fase 1: Begrijpen en accepteren
Fase 2: Onderzoeken
Fase 3: Oplossingen uitvoeren

Lees meer over de drie fases.

Hoe lang duurt het herstel van een burn-out?

De herstelperiode verschilt per persoon. Vaak zijn mensen een jaar of langer bezig met herstellen. Het herstel kan ook jaren duren. Bij een actieve aanpak van een burn-out herstel je meestal wel goed. Het kan zijn dat je na enkele maanden voorzichtig weer wat bezigheden kunt oppakken.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned