Relatieproblemen
Kom weer dichterbij elkaar

Relatietherapie

Relatietherapie kan jullie weer dichterbij elkaar brengen. Hoe werkt relatietherapie, wat is EFT Relatietherapie en hoe een relatietherapeut helpt bij relatieproblemen leggen we je graag uit.

Als je relatie niet meer is wat het is geweest, er veel spanningen zijn of nauwelijks meer liefde zichtbaar is, kan relatietherapie helpen je relatie weer nieuw leven in te blazen. Een veelvoorkomende en bewezen effectieve therapie is EFT relatietherapie. Hierbij onderzoeken samen met de therapeut jullie ingesleten patronen en leer je deze te doorbreken. Je ontdekt dan vaak dat jullie relatie niet per se slecht hoeft te zijn, maar dat je door die patronen niet meer goed op elkaar reageert. Lees hier meer over EFT relatietherapie.

Relatieproblemen advies

Wil je jullie relatieproblemen eerst bespreken met ons verwijsteam? Of twijfel je of relatietherapie jullie kan helpen? We denken graag met je mee over de juiste hulp en over wie jullie het beste kan helpen om weer met elkaar in gesprek te gaan en nader tot elkaar te komen. Indien wenselijk kunnen we direct een afspraak voor jullie maken bij een relatietherapeut bij jullie in de buurt.

Relatietherapie bij Psyned?

Veel mensen denken niet geholpen te kunnen worden of er alleen voor te staan. Bel met ons. We kunnen je adviseren en direct een afspraak voor je inplannen bij een relatietherapeut die bij jullie past.

Bel ons: 085-4014720

Of zoek zelf je psycholoog!

Bekijk hier welke psychologen er bij jou in de buurt beschikbaar zijn:


Meer over Relatietherapie

Wat is relatietherapie?

Jullie relatie is niet meer wat het is geweest. Er zijn spanningen, de ergernissen stapelen zich op en van jullie onvoorwaardelijke liefde voor elkaar is nauwelijks meer iets zichtbaar. Van goede communicatie is geen sprake, jullie begrijpen elkaar niet en praten voortdurend langs elkaar heen. Jullie relatie is in een negatieve spiraal beland.

Het is duidelijk dat het zo niet langer kan. Je wilt terug naar hoe het was, naar hoe jullie ooit samen zijn begonnen. De passie voelen, merken waarom je verliefd bent geworden op elkaar. Je weet alleen niet hoe je hier moet komen. In dat geval kan relatietherapie jullie helpen om weer dichter bij elkaar te komen.

Versterk je band met relatietherapie

In relatietherapie

Het voelt misschien ongemakkelijk, praten met een relatietherapeut. Begrijpelijk, je deelt immers jullie intiemste details met een vreemde. Toch kan het jullie heel goed helpen en weer nader tot elkaar brengen. Maar wat doet een relatietherapeut precies?

Allereerst helpt een relatietherapeut jullie weer met elkaar in gesprek te gaan zodat vastgelopen gesprekken opengebroken kunnen worden. Jullie praten niet alleen, maar worden ook weer echt gehoord door de ander. Daarnaast herkent de relatietherapeut terugkerende patronen in jullie gesprekken. Door jullie een spiegel voor te houden en te laten zien hoe en waarom jullie gesprekken vastlopen kunnen jullie de patronen herkennen. Vervolgens krijgen jullie handvatten om deze te doorbreken.

Omdat jullie weer echt naar elkaar luisteren, zie je weer wie je zelf bent en wie de ander is. Met andere woorden, je herontdekt jezelf, je partner en jullie relatie. Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met elkaar.

Als jullie uit elkaar gaan

Relatietherapie is vaak heel succesvol. Toch kunnen jullie tijdens de behandeling tot de conclusie komen dat jullie relatie geen toekomst meer heeft. De relatietherapeut kan jullie dan helpen om de relatie op een respectvolle manier te beëindigen. Zeker als jullie kinderen hebben is het belangrijk om de relatie positief af te sluiten.

Wat kost relatietherapie?

De kosten van relatietherapie zijn afhankelijk van de duur van een sessie. Onze relatietherapeuten werken grotendeels met dezelfde tarieven. Een korte sessie tussen de 45 en 60 minuten bedraagt € 115,- . Een lange sessie duurt tussen de 75 en 90 minuten en kost €150,-. De keuze voor de duur van een sessie is afhankelijk van jouw wensen en het aanbod van de desbetreffende relatietherapeut. Vinden sessies buiten kantoortijden plaats, dan rekenen sommige relatietherapeuten € 20,- extra bovenop het reguliere tarief.

Relatietherapie vergoeding

Relatietherapie wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar. In enkele uitzonderingen vergoeden aanvullende zorgverzekeringen een klein gedeelte van de behandeling.

Meer informatie of een afspraak maken

Heb je vragen over relatietherapie? Of twijfelen jullie of je in relatietherapie wilt gaan en wil je jullie probleem eerst telefonisch voorleggen? Bel dan gerust met ons psychologisch verwijsteam op 085 - 4014720. We adviseren je graag en kunnen eventueel direct een afspraak voor je maken bij een relatietherapeut bij jullie in de buurt.

EFT Relatietherapie

Wat is EFT Relatietherapie?

Binnen relatietherapie passen onze relatietherapeuten veelal EFT Relatietherapie toe: Emotionally Focused Therapy. Deze vorm van relatietherapie is een bewezen krachtige methode om de verbondenheid binnen een relatie te verbeteren.

EFT richt zich op onderliggende emoties en behoeftes van jou en je partner. Je leert steeds beter je eigen en elkaars gevoelens en angsten te begrijpen, zodat je langzaam weer bereikbaar wordt voor elkaar. Een belangrijk onderdeel van deze vorm van relatietherapie is dat jullie leren jullie (negatieve) interactiepatronen te onderzoeken en te doorbreken. Vaak ontdekken jullie dan dat jullie relatie niet per se slecht is, maar dat de ingesleten patronen ervoor zorgen dat jullie niet meer goed op elkaar reageren. En dan gaat het soms van kwaad tot erger.

Drie fases EFT Relatietherapie

EFT Relatietherapie omvat drie fases:

  1. De eerste fase wordt de ‘escalatiefase’ genoemd. Je start door jullie patronen te herkennen en begrijpen. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat wanneer je een bepaalde emotie voelt (verdriet, angst), je met een andere emotie reageert: je wordt boos, negeert de ander of bekritiseerd hem of haar.
  2. In de tweede fase, de verbindingsfase, leer je die weggedrukte en kwetsbare emoties weer toe te laten. Beiden spreken jullie je angsten en behoeftes uit, wat een hernieuwde emotionele verbinding geeft binnen jullie relatie.
  3. In de laatste bestendigingsfase gaan jullie op zoek naar nieuwe manieren om oude problemen op te lossen. Dit brengt een nieuwe basis teweeg, waardoor jullie in de toekomst minder snel in dezelfde patronen zullen terugvallen.

EFT erg succesvol

Aangetoond is dat EFT Relatietherapie succesvoller is dan andere vormen van relatietherapie. Je boekt over het algemeen in een korte tijd resultaat en de kans op terugval is minimaal. Daarnaast is gebleken dat EFT een sterk positief effect heeft op de verbondenheid en intimiteit in een partnerrelatie.

Meer informatie of een afspraak maken

Wil je meer weten over EFT Relatietherapie of advies of deze vorm van therapie jullie verder kan helpen? Bel ons dan gerust op 085 - 401 4720. We adviseren je graag en kunnen jullie indien wenselijk koppelen aan een relatietherapeut bij jullie in de buurt.

Relatieproblemen

Hoe zijn de relatieproblemen ontstaan?

De oorzaken voor relatieproblemen verschillen per relatie. Toch zijn er een aantal vaste patronen die veelal terugkomen. Er kan sprake zijn van overspel binnen een relatie. In dit geval is het vertrouwen geschaad en is elkaar begrijpen erg lastig, met name door de woede en verdriet dat gevoeld wordt. Daarnaast kunnen financiële problemen voor veel stress binnen een relatie zorgen. Je partner heeft geen vaste baan of jij bent net ontslagen. Door gebrek aan geld kunnen ruzies ontstaan.

Wat soms ook voorkomt is dat je partner of jij persoonlijke of psychische problemen ervaart. Een depressie is een van de meest voorkomende redenen van problemen in een relatie. Naast depressie kunnen bindingsangst, autisme, een laag zelfbeeld of een burn-out ook oorzaken zijn voor relatieproblemen. Karaktereigenschappen als agressie, egoïsme en jaloezie zorgen vaak ook voor moeilijkheden in een relatie.

Een miskraam, ongewenste zwangerschap of onvruchtbaarheid kunnen voor veel stress en boosheid zorgen. Het komt voor dat partners elkaar verwijten, elkaar niet steunen of niet communiceren over de gebeurtenis. Hierdoor loop je langs elkaar heen in een relatie en kunnen er ruzies ontstaan.

Laatste veel voorkomende oorzaak voor relatieproblemen is het gebrek aan intimiteit. Seksuele problemen komen bij veel relaties kijken. De ruzies, het gebrek aan communicatie en het verwijt breekt zich op en lijdt tot afstandelijkheid.

Hoe sta jij in jullie relatie?

Wil jij weten hoe jij in jullie relatie staat? Doe dan gratis onze online zelftest of neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.