Relatietherapie

Denk je aan relatietherapie? Veel mensen krijgen in hun relatie wel eens te maken met relatieproblemen. Dit kan gaan over veel voorkomende miscommunicatie, overspel of gevoelens die veranderd zijn bijvoorbeeld. Maar wanneer ga je in relatietherapie? Relatietherapie is bedoeld om aan je relatie te werken. Soms kom je er samen gewoon niet meer uit. Dus wanneer jullie je relatie willen verbeteren of samen aan problemen willen werken, kan een relatietherapeut jullie hier goed bij helpen. De therapeut laat jullie ingesleten patronen herkennen, geeft handvatten om ander gedrag aan te leren en werkt zo toe naar een oplossing. Uiteindelijk kunnen jullie sterker samen door. Of op een fijne manier uit elkaar, wetende dat jullie er alles aan gedaan hebben om aan jullie relatie te werken.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Hoe werkt relatietherapie?

Wat is relatietherapie precies? En wat doet een relatietherapeut? Het hebben van een goede relatie is niet vanzelfsprekend. Elke relatie kent ups en downs. Sommige uitdagingen ga je samen aan. Maar soms komen jullie er samen niet meer uit en hebben jullie hulp nodig bij relatieproblemen. Dan is relatietherapie vaak de oplossing. De relatietherapeut kijkt onafhankelijk naar de situatie en stelt jullie diepere vragen. Er is ruimte voor een goed gesprek en praktische tips en doe-opdrachten kunnen ook (een groot) deel uitmaken van de therapie. Uiteindelijk werken jullie samen met de relatietherapeut aan het versterken van jullie relatie.

Aerjen Tamminga, Relatietherapeut

Denk je over relatietherapie?

'Een relatietherapeut kan jullie helpen om de onderliggende oorzaak van jullie relatieproblemen te begrijpen en samen te werken aan een oplossing. Om zo weer samen verder te kunnen.'
Aerjen Tamminga, Relatietherapeut.

Wil je hulp bij je relatieproblemen?
Plan je adviesgesprek

Denk je over relatietherapie?

'Een relatietherapeut kan jullie helpen om de onderliggende oorzaak van jullie relatieproblemen te begrijpen en samen te werken aan een oplossing. Om zo weer samen verder te kunnen.'
Aerjen Tamminga, Relatietherapeut.

Wil je hulp bij je relatieproblemen?
Plan je adviesgesprek

Is relatietherapie altijd zinvol? Relatietherapie is altijd het proberen waard als jullie samen door willen. Veel stellen komen er sterker uit. En wanneer je toch, om welke reden dan ook, uit elkaar gaat, kan je zeggen dat je hebt gedaan wat je kon. Daarnaast leer je veel over jezelf en heb je er in een volgende relatie profijt van. Het is dus altijd van toegevoegde waarde.

Als jullie samen in relatietherapie willen kan je in Nederland meestal kiezen uit een paar verschillende vormen waaronder: Emotionally Focused Therapy (EFT), Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) of systeemtherapie. We gaan graag dieper in op de twee bekendste vormen: EFT en IBCT.

EFT relatietherapie

Wanneer kan EFT relatietherapie jullie helpen? Als de gesprekken met je partner steeds eindigen in ruzie of als je niet begrijpt waarom jouw partner zo heftig reageert als jij een, in jouw ogen, simpele vraag stelt, kan relatietherapie helpen. Maar ook als er van de liefdevolle en intieme relatie die jullie hadden weinig meer over is of als jullie steeds lijnrecht tegenover elkaar staan en elkaar totaal niet lijken te begrijpen kan EFT relatietherapie uitkomst bieden.

EFT focust op de onderliggende emoties van jou en je partner. De EFT therapeut leert jullie elkaars gevoelens, behoeftes en angsten te begrijpen. En om de verbinding (weer terug) te vinden. Zo kunnen jullie de intimiteit weer opzoeken en beter leren communiceren.

Lees meer over EFT relatietherapie.

IBCT relatietherapie

Je voelt je niet meer gehoord binnen jouw relatie. Gesprekken tussen jou en je partner lijken steeds uit te lopen op ruzie en je ergert je aan zijn of haar gedrag. De liefde van toen lijkt niet meer aanwezig. Jullie besluiten samen aan de relatie te willen werken, maar hoe? IBCT relatietherapie helpt jullie.

Hoe helpt IBCT relatietherapie jullie? IBCT richt zich op vier gebieden in jullie relatie: persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, externe stressoren en patronen in de communicatie. Deze vier aspecten kunnen namelijk een grote bijdragen leveren in het ontstaan van relatieproblemen. Ook focussen IBCT relatietherapeuten zich op acceptatie en tolerantie, want niet alle problemen zijn op te lossen door verandering. Met sommige eigenschappen moet je simpelweg leren dealen.

Lees meer over IBCT relatietherapie.

Relatieproblemen

Het hebben van relatieproblemen is misschien niet leuk, maar wel heel normaal. Een relatie is hard werken en ups en downs horen bij het leven. Het liefst wil je je relatieproblemen oplossen. Lees hier meer over de mogelijke oorzaken van relatieproblemen, hoe relatieproblemen kunnen ontstaan en op welke manier een relatietherapeut kan helpen met het oplossen van jullie relatieproblemen. Meer weten over het ontstaan en oplossen van relatieproblemen? Bezoek dan deze pagina.

Zelftest relatie

Relatietest: Hoe goed zit jouw relatie? 

Zelftest relatie

Relatietest: Hoe goed zit jouw relatie?

Doe de relatietest en krijg direct inzicht in je relatie. 

Wanneer in relatietherapie?

Wanneer ga je (met je partner) in relatietherapie? In relatietherapie gaan kan om verschillende redenen. We hebben de meest voorkomende redenen hieronder voor je op een rij gezet. Maar meestal is het nadenken over relatietherapie al een teken op zich dat er iets niet goed zit. Twijfel je of relatietherapie iets voor jullie is? We geven je graag vrijblijvend advies. Bel naar 085 4014 720 of plan direct je adviesgesprek in.

Communicatieproblemen

Goede communicatie is een van de bouwstenen in een relatie. Toch zijn communicatieproblemen een veelgehoorde klacht onder relatietherapeuten. Het gevolg? Je voelt je niet begrepen, raakt gefrustreerd en misschien wel bekritiseerd. Gelukkig kan er een hoop gedaan worden aan communicatieproblemen als jullie hier beiden voor open staan. Lees hier hoe je communicatieproblemen kan aanpakken en hoe relatietherapie jullie daarbij kan helpen.

Verschillende fases

Elke levensfase brengt veranderingen met zich mee. Het kan dat je daaraan moet wennen en niet iedereen belandt tegelijk in dezelfde fase. Jij verandert, je partner verandert. Jullie krijgen of hebben misschien andere behoeftes. Dit kan vragen oproepen. Passen jullie nog wel bij elkaar? Hoe ziet hij of zij de toekomst samen? Lees hier alles over hoe je kan omgaan met verschillende levensfases en hoe een relatietherapeut jullie kan helpen.

Huwelijksproblemen

Ieder huwelijk kent hobbels op de weg. Onenigheden hoeven niet het einde van jullie relatie te betekenen. Maar wat als deze hobbels het hebben van een goed huwelijk in de weg gaan staan? De situatie doet jullie veel verdriet. Voor jullie is het nu belangrijk om uit te zoeken hoe de huwelijksproblemen zijn ontstaan, en vooral hoe jullie deze gaan oplossen. Misschien moeten jullie in huwelijkstherapie? Lees hier alles over huwelijksproblemen en hoe relatietherapie jullie kan helpen.

Vreemdgaan

Vreemdgaan brengt meestal pijn, verdriet en onzekerheid met zich mee. Misschien wel voor beide partijen. Het hoeft niet het einde van een relatie te betekenen als jullie dit beiden niet willen. Maar het brengt wel twijfels met zich mee. Als jullie voor de relatie willen vechten moet er veel uitgesproken en verwerkt worden. En ook vertrouwen kan een probleem worden. Hoe wordt dit hersteld? Lees hier alles over vreemdgaan en hoe een relatietherapeut jullie kan ondersteunen.

Jaloezie

Een beetje jaloezie binnen je relatie is gezond en kan betekenen dat jullie om elkaar geven en elkaar niet kwijt willen. Dit wordt ook wel gezonde jaloezie genoemd. Maar wanneer jaloezie de relatie gaat beïnvloeden en ziekelijk wordt (de ene partner voelt zich gewantrouwd en gecontroleerd, terwijl de andere partner emotioneel gezien veel last ervaart door alle twijfels) is dit niet goed voor jullie beiden. Lees hier alles over jaloezie binnen een relatie en hoe relatietherapie jullie kan helpen.

Problemen met seks

Met je partner vrijen kan heel fijn zijn. Het brengt jullie dichter bij elkaar. Maar het levert in sommige relaties ook stress of problemen op. Misschien verschillen jullie seksuele behoeftes, is de aantrekkingskracht minder dan in het begin van jullie relatie, wil jij of je partner geen seks meer, of zitten jullie in een sleur. Lees hier alles over seksuele problemen in een relatie en hoe een relatie- of sekstherapeut jullie hierbij kan helpen.

Spotify banner

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Relatietherapie kosten

Wat kost relatietherapie?

Jullie willen werken aan het versterken van jullie relatie. Natuurlijk willen jullie de beste hulp. Dit betekent bij ons niet alleen een passende behandeling, maar ook duidelijkheid over belangrijke zaken, zoals de kosten van relatietherapie.

Tarieven relatietherapie

Om het overzichtelijk te houden werken onze relatietherapeuten grotendeels met dezelfde relatietherapie tarieven. De kosten van relatietherapie zijn afhankelijk van de duur van een sessie. Een korte sessie van 45 minuten bedraagt € 135 en voor een lange afspraak van 75 minuten betaal je 202,50 euro. De keuze voor de duur van een sessie is afhankelijk van jullie situatie en behoeften, of jullie samen of individueel in therapie willen en het aanbod van de desbetreffende relatietherapeut.

Wij begrijpen dat het niet altijd mogelijk is om therapie te volgen tijdens werktijd, daarom is relatietherapie bij ons ook buiten kantoortijden mogelijk. Vinden sessies buiten kantoortijden plaats? Dan rekenen sommige relatietherapeuten € 25,- extra bovenop het reguliere tarief.

Relatietherapie vergoeding

Het is goed om te weten dat de zorgverzekering de kosten voor relatietherapie niet vergoedt. Gelukkig zien veel werkgevers tegenwoordig in dat als het thuis niet goed gaat, hun medewerker minder presteert op het werk. Daarom zijn steeds meer werkgevers bereid om mentale ondersteuning aan te bieden als hun medewerker dit nodig heeft. Lees hier meer over vergoeding via je werkgever.

Wendy, ervaringsverhaal

Wendy (32): 'Ik wilde Mark niet kwijt, maar kon hem ook niet vergeven.'

Wendy wist niet hoe ze haar relatieprobleem kon oplossen en zocht hulp bij een relatietherapeut.
Lees mijn ervaringsverhaal

Online relatietherapie

Is het voor jullie beiden lastig een vrij moment te vinden voor relatietherapie? Kunnen jullie niet van huis vanwege de kinderen? Of willen jullie geholpen worden in je eigen omgeving? Misschien kan online relatietherapie uitkomst voor jullie bieden. Dat scheelt namelijk reistijd en het is bewezen net zo effectief. Lees hier meer over online (relatie)therapie of stel je vragen aan ons verwijsteam via 085 4014 720.

Persoonlijk advies

Ben je benieuwd of en hoe relatietherapie jullie kan helpen? En welke vorm het beste bij jullie past? Ben je op zoek naar een erkende relatietherapeut? Of heb je vragen over de kosten of vergoeding van relatietherapie? Ons verwijsteam beantwoordt graag al je vragen en kijkt, als je dat wil, samen met jou welke relatietherapeut het beste bij jullie past. Bel vrijblijvend naar 085-4014720 of plan hier direct een adviesgesprek in. Dan bellen we je terug op het moment dat het jou uitkomt.

Lara, Psyned verwijsteam
Relatietherapie bij Psyned

Hebben jij en je partner problemen in jullie relatie? En wil je hier hulp bij? Ons verwijsteam geeft je graag advies op maat en koppelt jullie, wanneer nodig, aan een erkende en passende relatietherapeut.

Plan jouw gratis adviesgesprek