Relatieproblemen
Kom weer dichterbij elkaar

Relatietherapie

Soms denk je terug aan hoe het in het begin was. Waar is die tijd gebleven? Ergernissen, geheimen, onbegrip of de sleur is erin geslopen en je hebt het gevoel dat dit alleen maar erger wordt. Terwijl je juist dichterbij elkaar wilt komen. Relatietherapie kan je helpen verdieping te zoeken en je relatie weer nieuw leven in te blazen.

Een veelvoorkomende en effectieve methode die gebruikt wordt binnen relatietherapie is EFT, Emotionally Focused Therapy. Hierbij kijken jullie goed naar jullie gedrags- en communicatiepatronen en samen met de therapeut gaan jullie dieper in op emoties, jullie verbinding en wat liefde voor jullie betekent. Met als doel een sterke nieuwe basis te creëren vanuit waar jullie samen weer verder kunnen. 

Op deze pagina vind je meer informatie over relatietherapie. Wat relatietherapie is, tegen welke relatieproblemen je aan kan lopen en hoe relatietherapie hierbij kan helpen. Met onder andere uitgelicht onze EFT relatietherapie, gezinstherapie en groepstherapie. Wil je direct een afspraak maken? Bekijk dan onze relatietherapeuten bij jou in de buurt.

Relatietherapie bij Psyned?

Veel mensen denken niet geholpen te kunnen worden of er alleen voor te staan. Bel met ons. We kunnen je adviseren en direct een afspraak voor je inplannen bij een psycholoog die gespecialiseerd is in het geven van relatietherapie.

Bel ons: 085-4014720

Of zoek zelf je psycholoog!

Bekijk hier welke psychologen er bij jou in de buurt beschikbaar zijn:


Wat is relatietherapie?

Jullie relatie is niet meer wat het is geweest. Er zijn spanningen, de ergernissen stapelen zich op en van jullie onvoorwaardelijke liefde voor elkaar is nauwelijks meer iets zichtbaar. Van goede communicatie is geen sprake, jullie begrijpen elkaar niet en praten voortdurend langs elkaar heen. Jullie relatie is in een negatieve spiraal beland.

Het is duidelijk dat het zo niet langer kan. Je wilt terug naar hoe het was, naar hoe jullie ooit samen zijn begonnen. De passie voelen, merken waarom je verliefd bent geworden op elkaar. Je weet alleen niet hoe je hier moet komen. In dat geval kan relatietherapie jullie helpen om weer dichter bij elkaar te komen.

Versterk je band met relatietherapie

In relatietherapie

Het voelt misschien ongemakkelijk, praten met een relatietherapeut. Begrijpelijk, je deelt immers jullie intiemste details met een vreemde. Toch kan het jullie heel goed helpen en weer nader tot elkaar brengen. Maar wat doet een relatietherapeut precies?

Allereerst helpt een relatietherapeut jullie weer met elkaar in gesprek gaan zodat vastgelopen gesprekken opengebroken kunnen worden. Jullie praten niet alleen, maar worden ook weer echt gehoord door de ander. Daarnaast herkent de relatietherapeut terugkerende patronen in jullie gesprekken. Door jullie een spiegel voor te houden en te laten zien hoe en waarom jullie gesprekken vastlopen kunnen jullie de patronen herkennen. Vervolgens krijgen jullie handvatten om deze te doorbreken.

Omdat jullie weer echt naar elkaar luisteren zie je weer wie je zelf bent en wie de ander is. Met andere woorden, je herontdekt jezelf, je partner en jullie relatie. Het is als het ware een hernieuwde kennismaking met elkaar.

Als jullie uit elkaar gaan

Relatietherapie is vaak heel succesvol. Toch kunnen jullie tijdens de behandeling tot de conclusie komen dat jullie relatie geen toekomst meer heeft. De relatietherapeut kan jullie vervolgens helpen om de relatie op een respectvolle manier te beëindigen. Zeker als jullie kinderen hebben is het belangrijk om de relatie positief af te sluiten.

Een afspraak maken

We helpen je graag bij het vinden van een relatietherapeut bij jullie in de buurt. Bel voor vragen of het maken van een afspraak naar 085 - 4014720.

Wat is EFT relatietherapie?

Een van de therapievormen die ingezet kan worden bij relatietherapie is EFT, Emotionally Focused Therapy. EFT is een bewezen effectieve methode waarin gedrags- en communicatiepatronen centraal staan. Er wordt gekeken naar emoties, wat liefde voor jullie betekent en jullie verbinding.

Patronen

EFT Relatietherapie gaat uit van de gedachte dat jullie zijn vastgelopen in steeds terugkerende ruzies of juist van elkaar verwijderd zijn. Dit komt omdat jullie voortdurend op dezelfde manier op elkaar reageren. De patronen binnen jullie relatie worden blootgelegd zodat deze herkend en begrepen kunnen worden. Jullie zien wat jullie met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor je partner voelt. Ook worden jullie behoeftes en angsten meegenomen. Jullie leren om steun en begrip bij elkaar te vragen en vanuit hier een solide basis te creëren van waaruit jullie samen verder kunnen.

3 fases in EFT Relatietherapie

Kort gezegd kent EFT Relatietherapie 3 fases:

  • 1. Het herkennen en begrijpen van patronen binnen jullie relatie
  • 2. Het uitspreken van jullie angsten en behoeftes
  • 3. Het doorbreken van patronen

Succesvolle methode

De methode is wetenschappelijk bewezen en heel succesvol. Bovendien boek je verrassend snel resultaat. Zodra jullie in de tweede fase van de behandeling zijn aanbeland is de kans op een terugval minimaal. Lees hier meer over deze methode.

Hoe zijn de problemen ontstaan?

De oorzaken voor relatieproblemen verschillen per relatie. Toch zijn er een aantal vaste patronen die veelal terugkomen. Er kan sprake zijn van overspel binnen een relatie. In dit geval is het vertrouwen geschaad en is elkaar begrijpen erg lastig, met name door de woede en verdriet dat gevoeld wordt. Daarnaast kunnen financiële problemen voor veel stress binnen een relatie zorgen. Je partner heeft geen vaste baan of jij bent net ontslagen. Door gebrek aan geld kunnen ruzies ontstaan.

Wat soms ook voorkomt is dat je partner of jij persoonlijke of psychische problemen ervaart. Een depressie is een van de meest voorkomende redenen van problemen in een relatie. Naast depressie kunnen bindingsangst, autisme, een laag zelfbeeld of een burn-out ook oorzaken zijn voor relatieproblemen. Karaktereigenschappen als agressie, egoïsme en jaloezie zorgen vaak ook voor moeilijkheden in een relatie.

Een miskraam, ongewenste zwangerschap of onvruchtbaarheid kunnen voor veel stress en boosheid zorgen. Het komt voor dat partners elkaar verwijten, elkaar niet steunen of niet communiceren over de gebeurtenis. Hierdoor loop je langs elkaar heen in een relatie en kunnen er ruzies ontstaan.

Laatste veel voorkomende oorzaak voor relatieproblemen is het gebrek aan intimiteit. Seksuele problemen komen bij veel relaties kijken. De ruzies, het gebrek aan communicatie en het verwijt breekt zich op en lijdt tot afstandelijkheid.

Hoe sta jij in jullie relatie?

Wil jij weten hoe jij in jullie relatie staat? Doe dan gratis onze online zelftest of neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.