Communicatieproblemen relatie

Elk koppel heeft wel eens last van miscommunicaties. Maar structurele problemen in de communicatie kunnen de relatie flink beschadigen, ook al houd je nog zoveel van elkaar. Het gevolg: je begrijpt elkaar niet, raakt gefrustreerd, weet elkaar emotioneel niet te bereiken, voelt je bekritiseerd, aangevallen en niet gehoord. Hoe los je dit op?

Laatste update: 12 april 2023

Zelftest relatie

Relatietest: Hoe goed zit jouw relatie? 

Zelftest relatie

Relatietest: Hoe goed zit jouw relatie?

Doe de relatietest en krijg direct inzicht in je relatie. 

Communicatieproblemen

Als jullie steeds weer op dezelfde negatieve manier met elkaar communiceren is er sprake van een negatief communicatiepatroon. De communicatie loopt dan voortdurend op weinig uit, en roept negatieve emoties op. Bij alledaagse problemen met bijvoorbeeld de kinderen, geld, het huishouden, vrije tijd, familie of seks kom je samen maar moeilijk tot oplossingen of alleen met veel gedoe. Negatieve communicatiepatronen ontstaan door de manier waarop jullie op elkaar reageren, en kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Er zijn een aantal van dat soort patronen te onderscheiden. Hieronder noemen we er een paar. Misschien herken je jezelf of je partner hier wel in.

  1. Gebrek aan openheid: Als een van de partners niet open en eerlijk is over zijn/haar gevoelens, gedachten en wensen, kan dit leiden tot spanningen en misverstanden. Ook kan het afstand tussen jullie creëren. Wat weer voor andere relatieproblemen zorgt.
  2. Slechte luistervaardigheden: Wanneer een partner niet goed luistert naar wat de ander zegt, kan dit leiden tot verkeerde interpretaties en miscommunicatie. Ook kan je partner zich niet gehoord of gezien voelen.
  3. Verschillende communicatiestijlen: Mensen hebben verschillende manieren van communiceren. Als de communicatiestijlen van de partners niet op elkaar afgestemd zijn, kan dit leiden tot verwarring en onbegrip. Zo kan jouw partner bijvoorbeeld heel direct zijn maar jij bent zelf juist indirect. Of jij bent assertief maar jouw partner juist passief. Dat kan gaan botsen.
  4. Ongelijke machtsverhoudingen: Wanneer een van de partners een dominante rol inneemt en de ander zich ondergeschikt voelt, kan dit leiden tot een ongelijke communicatie en een gebrek aan wederzijds respect.
  5. Conflictvermijding: Sommige mensen vermijden conflicten en praten liever niet over moeilijke onderwerpen. Dit kan leiden tot onderhuidse spanningen die uiteindelijk tot uitbarsting kunnen komen.
  6. Aanvallen: Beiden partners stellen zich aanvallend op. Zeg jij iets dan ervaart je partner dat als een aanval of kritiek en reageert hij of zij daar fel op. Ook kan het zijn dat je maar blijft bakkeleien over kleine dingetjes omdat je allebei gelijk wil hebben. Je komt er samen niet uit. Dit patroon roept veel negatieve emoties op en maakt ruzies pijnlijk.
  7. Aandringen-terugtrekken: Bij dit patroon doet de ene partner een verzoek aan de andere. Deze reageert hier echter niet (duidelijk) op. Het gevolg is dat de partner die het verzoek heeft verder aandringt. Hierop reageert de ander weer met irritatie of door zich terug te trekken. Dit patroon zorgt bij beide partners voor veel frustraties.

Zo zijn er nog veel meer negatieve communicatiepatronen. Denk aan het steeds leveren van kritiek, oude koeien uit de sloot halen, of emotionele chantage.

Het is belangrijk om te beseffen dat de meeste communicatiepatronen ontstaan als gevolg van onbewuste emotionele behoeften en patronen. Bewust worden van deze patronen kan zorgen voor een betere communicatie en meer verbondenheid. Dit is niet altijd even makkelijk. Een relatietherapeut kan jullie goed helpen bij het aanleren van nieuwe communicatievaardigheden.

Spotify banner

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Hoe helpt relatietherapie jullie bij communicatieproblemen?

Afhankelijk van de problemen die er precies tussen jullie spelen, kan een relatietherapeut jullie helpen om:

  • Zicht te krijgen op negatieve communicatiepatronen in jullie relatie en jullie helpen om deze om te buigen.
  • Naar elkaar te benoemen wat je werkelijk bezighoudt en dwarszit in je relatie, in plaats van boos te worden.
  • Beter om te gaan met de verschillen tussen jullie, zowel op persoonlijk vlak als jullie manier van communiceren.
  • Op een open en kalme manier te praten over gevoelige kwesties.
  • Op constructieve wijze negatieve en positieve gevoelens naar elkaar te verwoorden en daar respectvol op te reageren.
  • Compromissen te maken die rekening houden met de behoeftes van jullie beiden.

Lara, Psyned verwijsteam
Communicatieproblemen oplossen?

Communicatieproblemen kunnen jullie relatie behoorlijk beschadigen. Ons verwijsteam geeft graag advies op maat en koppelt jullie, wanneer nodig, aan een erkende en passende relatietherapeut.

Plan jouw gratis adviesgesprek