Wat zijn de oorzaken van een laag libido?
Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand heeft in seks en het verlangen om opgewonden te raken. Dit kan spontaan gebeuren of door bijvoorbeeld een fantasie of prikkel. Wanneer je voor een langere tijd geen zin meer hebt in seks is er sprake van een laag libido. En dit kan komen door een hele hoop verschillende oorzaken. Zo kunnen zowel mannen als vrouwen geen zin meer in seks hebben door:
- Psychische problemen als stress, depressie, angsten of spanningen
- Problemen binnen de relatie
- Prestatiedrang
- Laag zelfbeeld
- Onzekerheid
- Negatieve ervaring(en) met seks
- Lichamelijke klachten
- Zwangerschap
- Verandering in hormonen
- Sleur
Belangrijk om te onthouden is dat seks van veel dingen afhankelijk is en iedereen wel eens, voor een langere tijd, geen zin heeft in seks. Het is dus vrij normaal en niks om je zorgen over te maken. Toch kan het wel voor wrijving binnen je relatie zorgen wanneer er voor een langere tijd een verschil is tussen jullie libido’s. Later in dit artikel leggen we uit hoe jullie dit samen kunnen oplossen.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Wat betekent het voor je relatie als een partner minder seks wil?
Laten we één ding voorop stellen: geen of weinig seks hoeft zeker niet het einde van je relatie te betekenen. Laat jullie dus niet beïnvloeden door de buitenwereld die vindt dat bijvoorbeeld twee keer per week wel echt de norm is voor een gezonde relatie. Er bestaat geen ‘norm’ en er is geen ‘normaal’. Er hoeft dus geen probleem te zijn als er minder seks is in een relatie, omdat intimiteit meer is dan alleen seks. Sommige koppels zijn tevreden met fysieke aanraking en hoeven niet perse altijd seks of de daad te doen.
Geen tot weinig seks in een relatie wordt pas een probleem als er een verschil is in behoeften tussen partners. Een partner die toenadering zoekt kan zich dan bijvoorbeeld telkens afgewezen voelen of de partner die afwijst voelt druk om toch maar wel seks te hebben of kan zich schuldig gaan voelen. Dit zorgt voor spanningen en wrijving in de slaapkamer, maar ook in de relatie tussen partners. Het werkt dus op meerdere vlakken door.
Hoe komt het dat de één meer seks wil dan de ander?
Als één van de partners meer seks wil dan de ander kan er een verschil zijn in behoeftes. Wanneer dit zo is, kunnen jullie het beste hierover praten. Wat zijn jullie behoeftes precies? En wat zijn de verschillen tussen jullie? Bespreek jullie grenzen maar ook wat jullie wel fijn vinden.
Daarnaast is het belangrijk rekening te houden dat iedereen een andere handleiding heeft om in de stemming te komen. Misschien heeft jouw partner een extra aanloop, extra woorden, aanrakingen, kaarsjes of muziek nodig om seks te willen hebben. Terwijl jij sneller ready bent om over te gaan tot seks. Of andersom. Probeer jullie hier als stel bewust van te worden. Want misschien liggen jullie behoeftes niet ver uit elkaar, maar de prikkels die jullie nodig hebben om opgewonden te worden wel.
Als laatste heeft jouw ‘zin in seks’ ook te maken met hoe jij seks ziet. Heb jij in het verleden een nare seksuele ervaring gehad? Dan kan je seks gaan zien als iets negatiefs, en het dus minder willen doen. Of is jou vroeger thuis aangeleerd dat seks vies is? Misschien zie je seks, onderbewust, nog steeds zo. Jouw seksuele verleden kan dus nog steeds, misschien wel onderbewust, invloed hebben op jou en je seksdrive.
Wat kan je doen als er een verschil in libido is? 5 tips
Verschil in libido tussen partners kan lastig zijn voor beide partijen. Je houdt van je partner maar kan hem of haar niet geven wat hij of zij wil. Of andersom: je wil je partner niet pushen, maar mist toch iets in je relatie. We geven jullie 5 tips hoe jullie hier het beste mee om kunnen gaan:
- Open communicatie: zoals al eerder is benoemd is het belangrijk te praten over jullie verschillende seksuele behoeftes. Wat is voor jullie de betekenis van seks? Zorgt het voor verbinding, ontspanning of ontlading? Wat vind je wel of niet fijn aan seks? En waarom? Praten over seks kan helpen elkaar te begrijpen. Het zet dingen in werking en is een startpunt voor verandering in jullie seksleven.
- Toon empathie en begrip: door met elkaar in gesprek te gaan creëer je automatisch, waarschijnlijk, meer begrip voor elkaar. Laat dit ook zien. Ga dus niet op zoek naar een schuldige, maar naar antwoorden en laat elkaar in zijn of haar waarden.
- Ga op onderzoek uit: ontdek manieren om elkaar tegemoet te komen. Probeer creatief te zijn met timing, frequentie of onderzoek nieuwe manieren om de intimiteit met elkaar op te blijven zoeken. Hang bijvoorbeeld aan zoenen en strelen niet meteen het prijskaartje ‘seks’, maar geniet van elkaar en het moment, zonder verwachtingen. Dit zorgt ervoor dat de druk van seks afgaat.
- Besteed aandacht aan elkaar: vaak denken stellen dat seks alleen in bed tijdens voorspel en penetratie gebeurt. Maar niks is minder waar. Seks begint al wanneer je ’s ochtends het vuilnis buiten zet, omdat je weet dat je partner dit fijn vindt, als jullie een goed gesprek hebben of je samen wat leuks gaat doen. Als jullie weer écht tijd en aandacht aan elkaar besteden wordt de seksuele spanning in jullie relatie vanzelf weer aangewakkerd. En zeker wanneer je een lange relatie hebt, kan een grote mate aan vertrouwdheid en geborgenheid ervoor zorgen dat er minder seksuele spanning is. Dan helpt het soms om elkaar weer eens van een afstandje te zien of samen nieuwe activiteiten te ondernemen.
- Zoek professionele hulp: soms komen jullie er even samen niet meer uit. Dat kan, elke relatie kent zijn ups en downs. Wat jullie dan goed zou kunnen helpen is een relatietherapeut. Hij of zij helpt jullie de oorzaak van de seksuele problemen te achterhalen, geeft jullie tips en huiswerk mee en probeert jullie weer dichter bij elkaar te brengen.
Wat kan je doen als je partner nooit meer zin heeft in seks?
Als jouw partner nooit meer zin heeft in seks en je daardoor ongewenst seksloos door het leven gaat kan dit jou veel verdriet doen. Ook is het niet gek als je je hierdoor eenzaam, gefrustreerd of verlaten voelt. Waarschijnlijk is de seks niet van de één op andere dag gestopt, maar geleidelijk. En daarmee kan je dit probleem ook niet van de één op andere dag oplossen. Belangrijk is dat je de schuld niet bij jezelf neerlegt. Het is menselijk om te denken dat je partner jou niet meer aantrekkelijk vindt. Maar 9 van de 10 keer is er wat anders aan de hand. Probeer dit bespreekbaar te maken. Dit kan lastig zijn omdat er schaamte of schuld heerst maar kan wel een hoop begrip, erkenning of empathie opleveren.
Moeten we naar een relatietherapeut?
Het is vervelend als iets moois en leuks als seks problemen oplevert binnen jullie relatie of huwelijk. Een seksuoloog of relatietherapeut kan jullie helpen de kern van de seksuele problemen te achterhalen. Om vervolgens jullie meer inzichten en kennis te geven over wat jullie weer dichterbij elkaar kan brengen en jullie communicatie naar elkaar te verbeteren. Ook krijgen jullie oefeningen mee voor thuis.
Dus zijn jullie beiden bereid te werken aan een gezonde seksuele relatie? En kunnen jullie daar hulp bij gebruiken? Bij Psyned hebben we relatietherapeuten door heel het land die jullie graag helpen bij wat er ook bij jullie speelt. Bel voor een gratis adviesgesprek 085 4014 720 of plan hier direct je adviesgesprek in.
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door psychologen en relatietherapeuten Sharon Blijd en Petra van den Bosch. Ze zijn beiden aangesloten bij Psyned en het NIP.