Huwelijksproblemen

Een huwelijk is een mooi iets; je besluit de rest van jullie leven met elkaar te delen, maar het gaat zeker niet vanzelf. Huwelijksproblemen komen veel voor. Het is gezond voor de relatie om soms ruzie of onenigheid te hebben. Hier groeien jullie van en dit brengt jullie uiteindelijk dichter bij elkaar. Soms zijn de huwelijksproblemen echter moeilijk of niet op te lossen en besluiten jullie te scheiden. Een echtscheiding is een intense ervaring, zeker als jullie kinderen hebben.

Wat maakt huwelijksproblemen anders dan relatieproblemen?

HuwelijksproblemenIn een huwelijk beloof je elkaar trouw voor het leven. De drempel om een huwelijk te beëindigen is ook een stuk hoger. Je scheidt niet zomaar, want een echtscheiding heeft vaak grote emotionele en financiële gevolgen. Het is dus belangrijk voor jullie om problemen op te lossen wanneer die zich voordoen. Het kan ook zijn dat jullie daarom bepaalde zaken gaan negeren. Je erkent problemen niet omdat je niet wilt dat ze er zijn. Hierdoor krop je emoties op en kom je wellicht in een negatieve spiraal terecht. Het is erg moeilijk om daar weer uit te komen.

Oorzaken huwelijksproblemen

Ieder huwelijk is anders. Jij en jouw partner gaan anders met elkaar om dan een ander echtpaar. Als de wittebroodsweken voorbij zijn kunnen jullie tegen bepaalde problemen aan gaan lopen. Er zijn dan ook veel soorten huwelijksproblemen met verschillende oorzaken. De dynamiek van een huwelijk, jullie karakters, communicatiestijl en de fase van jullie huwelijk zijn hier allemaal belangrijk in. De volgende oorzaken van huwelijksproblemen komen vaak voor:

Huwelijksproblemen bij zwangerschap

Een kind zal jullie leven en relatie veranderen. Ook de zwangerschap zelf brengt veel veranderingen teweeg. Jullie leven is anders en ook het huwelijk wordt daardoor beïnvloed. Jullie moeten meer nadenken over de toekomst, bepaalde gewoontes zullen wegvallen en nieuwe zullen ontstaan. Het wordt ineens een stuk serieuzer en het kan moeilijk zijn om daarmee om te gaan.

Een zwangerschap brengt ook allerlei emoties met zich mee. Het kan voor beide personen moeilijk zijn om die te begrijpen en ermee om te gaan. Open communicatie en wederzijds begrip is dus essentieel.

Verschillende prioriteiten

Je kunt er in een huwelijk achter komen dat jouw partner toch andere zaken belangrijker vindt dan je op voorhand dacht. Waar jij misschien familie op nummer 1 hebt staan, kan het zijn dat de ander zich volledig op het werk stort en weinig tijd over heeft. Of misschien kom je erachter dat de ander helemaal geen kinderen wil. Het is moeilijk als je daarachter komt als je al langer met elkaar samen bent. Laat jij je eigen prioriteiten wat meer los? Of hoop je dat de ander dat doet? Op de lange termijn is het belangrijk dat jullie toch een bepaalde overeenstemming hebben.

Gebrek aan intimiteit

Het kan er zomaar insluipen. Jullie zijn beide druk met je eigen dingen, hebben misschien kinderen waar veel van jullie tijd naartoe gaat en maken hierdoor nog maar weinig tijd vrij voor elkaar. Het kan ook zo zijn dat de intieme momenten weinig of niet meer voorkomen. Zowel emotionele intimiteit als fysieke intimiteit kan afnemen. Je moet je goed voelen met elkaar, intieme momenten kunnen delen en ook seks maakt daar onderdeel van uit.

Intimiteit betekent verbondenheid. Je kan volledig jezelf zijn, voelt je veilig en kunt jouw emoties delen met een ander. Intimiteit wordt vaak in één adem genoemd met seks, maar seks is er slechts een onderdeel van. Je kan ook emotioneel of intellectueel intiem met iemand zijn. Iedereen heeft dan ook verschillende intimiteitsbehoeften, al hoeft dat niet direct een probleem te zijn. Een huwelijk betekent namelijk ook aandacht hebben voor elkaars behoeften.

Als de intimiteit in een huwelijk weg is gaan mensen hun emoties vaak opkroppen. Er wordt niet meer openlijk over gesproken, omdat er weinig verbondenheid meer is. Gesprekken worden vaker verwijtend van aard, en het gaat van kwaad tot erger. Door een gebrek aan intimiteit kunnen jullie langzaam uit elkaar groeien.

Overspel

Het is erg pijnlijk om erachter te komen dat jouw partner vreemdgaat. Overspel kan verschillende oorzaken hebben, denk aan lustgevoelens of intimiteitsproblemen. Ook een onveilige hechtingsstijl of een onverwerkt trauma kunnen ermee te maken hebben.

Na een affaire is het vertrouwen geschaad en is het moeilijk om weer samen verder te gaan. Dit kan het einde van jullie relatie betekenen, maar als jullie besluiten toch verder te gaan is het belangrijk dat het duidelijk is waarom het overspel plaatsvond. Overspel haalt vaak de dieperliggende problemen in een huwelijk naar boven. Als de oorzaak van het overspel op tafel ligt kunnen jullie er actief aan werken. De vertrouwensband moet weer opnieuw opgebouwd worden en dat kost tijd.

Een gebrek aan onafhankelijkheid

In een huwelijk is het belangrijk dat jullie beiden je eigen leven hebben. Denk aan hobby’s, vrienden en werk. Het is leuk en goed om dingen samen te doen, maar het is ook belangrijk om je eigen bezigheden en sociale contacten te hebben. Zo voorkom je dat één iemand alle eigen connecties, hobby’s en interesses laat varen en op de lange termijn ongelukkig wordt.

Huwelijksproblemen oplossen

Er is een aantal manieren waarop je huwelijksproblemen kunt oplossen. Ieder probleem is anders, maar in de basis kunnen de volgende tips helpen:

Tip 1: Begin bij jezelf

Bij onenigheid in een huwelijk vliegen de verwijten vaak over en weer. Als de emoties hoog oplopen kan het moeilijk zijn om nog objectief naar jouw eigen gedrag te kijken. Laat het conflict even voor wat het is en bedenk: hoe is mijn houding? Wat kan ik er zelf aan veranderen? Communiceer ik wel duidelijk? Jouw partner zal het waarderen.

Tip 2: Onderzoek waar de problemen vandaan komen

Een open gesprek met je partner waarin jullie samen tot de bodem van jullie problemen proberen te komen kan veel helpen. Hiervoor moeten jullie het wel allebei willen, geduldig zijn, bereid zijn om je eigen gebreken toe te geven en echt naar elkaar luisteren. Vaak komen problemen voort uit een aanwijsbare oorzaak. Als die oorzaak op tafel ligt is het makkelijker er iets aan te doen.

Tip 3: Wees eerlijk tegen elkaar

In veel huwelijken verbergen mensen hun emoties en wordt gedaan alsof altijd alles goed gaat. Problemen worden onder de tafel geschoven, en jullie gaan verder alsof er niets aan de hand is. Dit kan zijn omdat jullie de problemen zelf niet willen erkennen, of goed voor de dag te komen richting de buitenwereld. Toch kan dat niet lang goed blijven gaan en die opgekropte frustratie kan tot een uitbarsting leiden. Het is daarom belangrijk om open met elkaar te communiceren en je emoties bij elkaar kwijt te kunnen.

Tip 4: Doe geen aannames

Iedereen maakt het weleens mee. Je denkt te weten waarom iemand boos of verdrietig is, maar als je het vraagt blijkt het een heel andere reden te hebben. Het is belangrijk dat je elkaar dingen kunt vragen. Met aannames kun je er flink naast zitten, en daardoor verkeerd over de ander gaan denken. Door het aan de ander te vragen kun je erachter komen wat de ander echt dwars zit en waarom.

Tip 5: Wees proactief

In een lange relatie kan het erin sluipen dat je samen niets meer onderneemt. Alles gaat op de automatische piloot en voor je het weet ben je jaren verder. Bespreek met je partner wat het is dat jullie samen graag doen en wat jullie huwelijk leuk maakt. Denk aan het begin van een relatie. Wat voor leuke dingen deden jullie toen? En als daar iets uitkomt: maak concrete plannen om regelmatig  samen iets te doen wat jullie beide leuk vinden.

Hulp bij huwelijksproblemen

Soms is het moeilijk om er samen uit te komen, ondanks dat jullie het wel willen. Heb je naast bovenstaande tips behoefte aan begeleiding? Relatietherapie kan helpen wanneer het niet lukt om de huwelijksproblemen alleen op te lossen. Neem contact op met ons verwijsteam en bel 085-4014720. Wij geven jou een persoonlijk advies. Wanneer gewenst plannen we direct een afspraak voor je in bij een gespecialiseerde relatietherapeut.

Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie huwelijksproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie huwelijksproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog