Huwelijksproblemen
Elk huwelijk kent hobbels op de weg. Dus huwelijksproblemen betekenen zeker niet altijd het einde van jullie huwelijk. Het is wel belangrijk dat deze niet centraal gaan staan in jullie huwelijk. Ga samen aan de slag met het oplossen van jullie problemen.
Wat maakt huwelijksproblemen anders dan relatieproblemen?
In een huwelijk beloof je elkaar trouw voor het leven. Dat maakt het vaak ook een stuk moeilijker en ingrijpender om deze te beëindigen. Een echtscheiding heeft ook grote emotionele en financiële gevolgen. Het is dus belangrijk voor jullie om problemen op te lossen.
Maar, het allereerst erkennen dat er problemen spelen is nog niet altijd makkelijk. Toch is het belangrijk om niet je kop in het zand te steken. Dit maakt de problemen alleen maar erger. Je gaat gevoelens opkroppen en komt samen in een negatieve spiraal terecht. Het is erg moeilijk om daar weer uit te komen.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?
Zijn jij en je partner gescheiden of twijfel je hieraan?
Oorzaken huwelijksproblemen
Ieder huwelijk is anders. Jij en jouw partner gaan anders met elkaar om dan een ander echtpaar. Er zijn dan ook veel soorten huwelijksproblemen met verschillende oorzaken. De dynamiek van jullie huwelijk, jullie karakters, communicatiestijl en de fase van jullie huwelijk zijn hier allemaal belangrijk in. De volgende oorzaken van huwelijksproblemen komen vaak voor:
Huwelijksproblemen bij zwangerschap
Een kind zal jullie leven en relatie veranderen. Ook de zwangerschap zelf brengt veel veranderingen teweeg. Jullie leven is anders en ook het huwelijk wordt daardoor beïnvloed. Jullie moeten meer nadenken over de toekomst, bepaalde gewoontes zullen wegvallen en nieuwe zullen ontstaan. Het wordt ineens een stuk serieuzer en het kan voor jullie moeilijk zijn om daarmee om te gaan.
Een zwangerschap brengt ook allerlei emoties met zich mee. Het kan voor jullie allebei moeilijk zijn om die te begrijpen en ermee om te gaan. Open communicatie en wederzijds begrip is dus essentieel.
Verschillende prioriteiten
Je komt erachter dat jullie verschillende dingen belangrijk vinden. Waar jij bijvoorbeeld familie op nummer 1 hebt staan, stort je partner zich volledig op het werk en heeft weinig tijd over. Of misschien wil de ander helemaal geen kinderen terwijl jou dat prachtig lijkt. Het is moeilijk als je daarachter komt als je al langer met elkaar samen bent. Laat jij je eigen prioriteiten wat meer los? Of hoop je dat de ander dat doet? Op de lange termijn is het belangrijk dat jullie toch een bepaalde overeenstemming hebben.
Gebrek aan intimiteit
Het kan er zomaar insluipen; de fysieke en/of emotionele intimiteit tussen jullie neemt af. Jullie zijn beide druk met je eigen dingen, hebben misschien kinderen waar veel van jullie tijd naartoe gaat en maken hierdoor nog maar weinig tijd vrij voor elkaar. Terwijl die intimiteit jullie relatie juist sterk maakt.
Intimiteit betekent verbondenheid; volledig jezelf kunnen zijn, je veilig voelen en jouw emoties kunnen delen met jouw partner. Intimiteit wordt vaak in één adem genoemd met seks, maar seks is er slechts een onderdeel van. Je kan ook emotioneel of intellectueel intiem met iemand zijn. Iedereen heeft dan ook verschillende intimiteitsbehoeften, al hoeft dat niet direct een probleem te zijn. Een huwelijk betekent namelijk ook aandacht hebben voor elkaars behoeften.
Als de intimiteit in een huwelijk weg is, gaan mensen hun emoties vaak opkroppen. Jullie spreken er niet meer openlijk over, omdat er weinig verbondenheid meer is. Gesprekken worden vaker verwijtend van aard, en het gaat van kwaad tot erger. Door een gebrek aan intimiteit raken jullie steeds meer van elkaar verwijderd.
Overspel
Het is erg pijnlijk om erachter te komen dat jouw partner vreemdgaat. Na een affaire is het vertrouwen geschaad, maar hoeft niet het einde van het huwelijk te betekenen. Als jullie besluiten samen verder te gaan is het belangrijk dat het duidelijk is waarom het overspel plaatsvond. Overspel haalt vaak de dieperliggende problemen in een huwelijk naar boven. Als de oorzaak van het overspel op tafel ligt kunnen jullie er actief aan werken. De vertrouwensband moet weer opnieuw opgebouwd worden en dat kost tijd.
Een gebrek aan onafhankelijkheid
In een huwelijk is het belangrijk dat jullie beiden je eigen leven hebben. Denk aan hobby’s, vrienden en werk. Het is leuk en goed om dingen samen te doen, maar het is ook belangrijk om je eigen bezigheden en sociale contacten te hebben. Zo voorkom je dat één van jullie alle eigen connecties, hobby’s en interesses laat varen en op de lange termijn ongelukkig wordt.
Huwelijksproblemen oplossen: 5 tips
Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie hier sterker uitkomen? Iedere situatie en ieder probleem is anders, dus de oplossing moet vooral aansluiten bij jullie behoeften. Wat kunnen jullie nu al samen doen om huwelijksproblemen op te lossen?
Tip 1: Begin bij jezelf
Bij onenigheid in een huwelijk vliegen de verwijten vaak over en weer. Als de emoties hoog oplopen kan het moeilijk zijn om nog objectief naar jouw eigen gedrag te kijken. Laat het conflict even voor wat het is en bedenk: hoe is mijn houding? Wat kan ik er zelf aan veranderen? Communiceer ik wel duidelijk? Jouw partner zal het waarderen.
Tip 2: Onderzoek waar de problemen vandaan komen
Een open gesprek met je partner waarin jullie samen tot de bodem van jullie problemen proberen te komen kan veel helpen. Hiervoor moeten jullie het wel allebei willen, geduldig zijn, bereid zijn om je eigen gebreken toe te geven en echt naar elkaar luisteren. Vaak komen problemen voort uit een aanwijsbare oorzaak. Als die oorzaak op tafel ligt is het makkelijker er iets aan te doen.
Tip 3: Wees eerlijk tegen elkaar
In veel huwelijken verbergen mensen hun emoties en wordt gedaan alsof altijd alles goed gaat. Problemen worden onder de tafel geschoven, en jullie gaan verder alsof er niets aan de hand is. Dit blijft niet eeuwig goed gaan en die opgekropte frustratie kan tot een uitbarsting leiden. Het is daarom belangrijk om open met elkaar te communiceren en je emoties bij elkaar kwijt te kunnen.
Tip 4: Doe geen aannames
Iedereen maakt het weleens mee, je denkt te weten waarom iemand boos of verdrietig is, maar als je het vraagt blijkt het een heel andere reden te hebben. Het is belangrijk dat je elkaar dingen kunt vragen. Met aannames kun je er flink naast zitten, en daardoor verkeerd over de ander gaan denken. Door het aan de ander te vragen kom je erachter wat de ander echt dwars zit en waarom.
Tip 5: Wees proactief
In een lange relatie kan het erin sluipen dat je samen niets meer onderneemt. Alles gaat op de automatische piloot en voor je het weet ben je jaren verder. Bespreek met je partner wat het is dat jullie samen graag doen en wat jullie huwelijk leuk maakt. Denk aan het begin van een relatie. Wat voor leuke dingen deden jullie toen? En als daar iets uitkomt: maak concrete plannen om regelmatig samen iets te doen wat jullie beide leuk vinden.
Hulp bij huwelijksproblemen
Komen jullie er samen niet uit? Wij helpen jullie graag. Relatietherapie helpt jullie om jullie huwelijk te versterken. Wat gebeurt er als jullie geen hulp zoeken? Het zou zonde zijn als jullie huwelijk strandt terwijl jullie problemen op te lossen zijn. Leg je vragen of zorgen aan ons voor. Bel ons op 085 – 4014 720 of stuur ons een bericht.
Relatietherapie bij Psyned?
Blijf niet met jullie huwelijksproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.
- Persoonlijk advies
- Geen wachtlijst
- Direct een afspraak
Zoek een psycholoog
Relatietherapie bij Psyned?
Blijf niet met jullie huwelijksproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.
- Persoonlijk advies
- Geen wachtlijst
- Direct een afspraak