Skip to content
Psyned

Huwelijksproblemen

Elk huwelijk kent hobbels op de weg. Dus huwelijksproblemen betekenen zeker niet altijd het einde van jullie huwelijk. Het is wel belangrijk dat deze niet centraal gaan staan in jullie huwelijk. En dat jullie samen proberen deze huwelijksproblemen op te lossen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Huwelijksproblemen

Elk huwelijk kent hobbels op de weg. Dus huwelijksproblemen betekenen zeker niet altijd het einde van jullie huwelijk. Het is wel belangrijk dat deze niet centraal gaan staan in jullie huwelijk. En dat jullie samen proberen deze huwelijksproblemen op te lossen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat maakt huwelijksproblemen anders dan relatieproblemen?

In een huwelijk beloof je elkaar trouw voor het leven. Dat maakt het vaak ook een stuk moeilijker en ingrijpender om deze te beëindigen. Een echtscheiding heeft ook grote emotionele en financiële gevolgen. Waarschijnlijk meer dan wanneer je je relatie beëindigt door relatieproblemen. Er hangt dus een hoop van jullie huwelijk af. Als jullie samen door willen en je huwelijk wil redden is het dus belangrijk de huwelijksproblemen aan te pakken.
Het kan moeilijk zijn in eerste instantie te erkennen dat er problemen spelen binnen jullie huwelijk. Toch is het belangrijk om niet je kop in het zand te steken. Dat maakt de problemen alleen maar erger. Je gaat gevoelens opkroppen en komt samen in een negatieve spiraal terecht. Uiteindelijk zal dan ook de bom barsten

Oorzaken huwelijksproblemen

Ieder huwelijk is anders. Jij en jouw partner gaan anders met elkaar om dan een ander echtpaar. Er zijn dan ook veel soorten huwelijksproblemen met verschillende oorzaken. De dynamiek van jullie huwelijk, jullie karakters, communicatiestijl en de fase van jullie huwelijk zijn hier allemaal belangrijk in. De volgende oorzaken van huwelijksproblemen komen vaak voor. Dit zijn ook vaak de redenen waarom sommige huwelijken stranden:

Problemen in communicatie

Elk stel heeft wel eens te maken met communicatieproblemen. Maar als deze problemen structureel zijn, kunnen ze ernstige schade aanrichten aan de relatie, ondanks dat je nog steeds van elkaar houdt. Dit kan leiden tot onbegrip, frustratie, emotionele afstandelijkheid en kritiek binnen je huwelijk. Ook kan je je aangevallen of niet gehoord voelen.

Gebrek aan intimiteit

Het kan er zomaar insluipen; de fysieke en/of emotionele intimiteit tussen jullie neemt af. Jullie zijn beide druk met je eigen dingen, hebben misschien kinderen waar veel van jullie tijd naartoe gaat en maken hierdoor nog maar weinig tijd vrij voor elkaar. Terwijl die intimiteit jullie relatie juist sterk maakt.

Intimiteit betekent verbondenheid; volledig jezelf kunnen zijn, je veilig voelen en jouw emoties kunnen delen met jouw partner. Intimiteit wordt vaak in één adem genoemd met seks, maar seks is er slechts een onderdeel van. Je kan ook emotioneel of intellectueel intiem met iemand zijn. Iedereen heeft dan ook verschillende intimiteitsbehoeften, al hoeft dat niet direct een seksueel probleem te zijn. Een huwelijk betekent namelijk ook aandacht hebben voor elkaars behoeften.

Als de intimiteit in een huwelijk weg is, gaan mensen hun emoties vaak opkroppen. Jullie spreken er niet meer openlijk over, omdat er weinig verbondenheid meer is. Gesprekken worden vaker verwijtend van aard, en het gaat van kwaad tot erger. Door een gebrek aan intimiteit raken jullie steeds meer van elkaar verwijderd.

Overspel

Het is erg pijnlijk om erachter te komen dat jouw partner vreemdgaat. Na een affaire is het vertrouwen geschaad, maar hoeft niet het einde van het huwelijk te betekenen. Als jullie besluiten samen verder te gaan is het belangrijk dat het duidelijk is waarom het overspel plaatsvond. Overspel haalt vaak de dieperliggende problemen in een huwelijk naar boven. Als de oorzaak van het overspel op tafel ligt kunnen jullie er actief aan werken. De vertrouwensband moet weer opnieuw opgebouwd worden en dat kost tijd.

Financiele problemen

Financiële problemen gaan vaak samen gaan met stress, angst en spanning. Wat kan leiden tot ruzie, vooral als jullie het niet eens zijn over budgetten, uitgaven of het sparen. Financiële problemen kunnen ook zorgen voor een gevoel van onzekerheid en instabiliteit, waardoor er minder vertrouwen en verbinding tussen jullie is. Verder kunnen financiële problemen leiden tot schaamte en schuldgevoelens, wat het moeilijk kan maken voor jullie om erover te praten en tot een oplossing te komen. Financiële problemen kunnen dus een enorme druk leggen op een huwelijk.

Verschillende prioriteiten

Hebben jij en je partner andere prioriteiten? Waar jij bijvoorbeeld familie op nummer 1 hebt staan, stort je partner zich volledig op het werk en heeft weinig tijd over. Of misschien wil de ander helemaal geen kinderen terwijl jou dat prachtig lijkt. Het is moeilijk als je daarachter komt als je al langer met elkaar samen bent. Laat jij je eigen prioriteiten wat meer los? Of hoop je dat de ander dat doet? Op de lange termijn is het belangrijk dat jullie toch een bepaalde overeenstemming hebben.

Een gebrek aan onafhankelijkheid

In een huwelijk is het belangrijk dat jullie beiden je eigen leven hebben. Denk aan hobby’s, vrienden en werk. Het is leuk en goed om dingen samen te doen, maar het is ook belangrijk om je eigen bezigheden en sociale contacten te hebben. Zo voorkom je dat één van jullie alle eigen connecties, hobby’s en interesses laat varen en op de lange termijn ongelukkig wordt.

Huwelijksproblemen bij zwangerschap of door kinderen

Een kind zal jullie leven en relatie veranderen. Ook de zwangerschap zelf brengt veel veranderingen teweeg. Jullie leven is anders en ook het huwelijk wordt daardoor beïnvloed. Jullie moeten meer nadenken over de toekomst, bepaalde gewoontes zullen wegvallen en nieuwe zullen ontstaan. Het wordt ineens een stuk serieuzer en het kan voor jullie moeilijk zijn om daarmee om te gaan.
Ook als de kinderen er zijn kan dit jullie relatie veranderen. Misschien zijn jullie het niet eens over de opvoeding. Dit kan voor conflicten zorgen.

Huwelijksproblemen oplossen: 5 tips

Hoe red je je huwelijk en hoe zorgen jullie ervoor dat jullie hier sterker uitkomen? Een relatietherapeut kan jullie waarschijnlijk het beste helpen. Toch zijn er een aantal dingen jullie nu al kunnen doen om huwelijksproblemen op te lossen:

Tip 1: Begin bij jezelf

Bij onenigheid in een huwelijk vliegen de verwijten vaak over en weer. Als de emoties hoog oplopen kan het moeilijk zijn om nog objectief naar jouw eigen gedrag te kijken. Laat het conflict even voor wat het is en bedenk: hoe is mijn houding? Wat kan ik er zelf aan veranderen? Communiceer ik wel duidelijk? Jouw partner zal dit waarschijnlijk waarderen en zelf ook sneller zijn of haar fouten inzien.

Tip 2: Onderzoek waar de problemen vandaan komen

Een open gesprek met je partner waarin jullie samen tot de bodem van jullie problemen proberen te komen kan veel helpen. Hiervoor moeten jullie het wel allebei willen, geduldig zijn, bereid zijn om je eigen gebreken toe te geven en echt naar elkaar luisteren. Vaak komen problemen voort uit een aanwijsbare oorzaak. Als die oorzaak op tafel ligt is het makkelijker er iets aan te doen.

Tip 3: Wees eerlijk tegen elkaar

In veel huwelijken verbergen mensen hun emoties en wordt gedaan alsof altijd alles goed gaat. Problemen worden onder de tafel geschoven, en jullie gaan verder alsof er niets aan de hand is. Dit blijft niet eeuwig goed gaan en die opgekropte frustratie kan tot een uitbarsting leiden. Het is daarom belangrijk om open met elkaar te communiceren en je emoties bij elkaar kwijt te kunnen.

Tip 4: Doe geen aannames

Iedereen maakt het weleens mee, je denkt te weten waarom iemand boos of verdrietig is, maar als je het vraagt blijkt het een heel andere reden te hebben. Het is belangrijk dat je elkaar dingen kunt vragen. Met aannames kun je er flink naast zitten, en daardoor verkeerd over de ander gaan denken. Door het aan de ander te vragen kom je erachter wat de ander echt dwars zit en waarom.

Tip 5: Wees proactief

In een lange relatie kan het erin sluipen dat je samen niets meer onderneemt. Alles gaat op de automatische piloot en voor je het weet ben je jaren verder. Bespreek met je partner wat het is dat jullie samen graag doen en wat jullie huwelijk leuk maakt. Ga terug naar het begin van jullie relatie. Wat voor leuke dingen deden jullie toen? En als daar iets uitkomt: maak concrete plannen om regelmatig samen iets te doen wat jullie beide leuk vinden.

Hulp bij huwelijksproblemen

Komen jullie er samen niet uit? Maar wil je wel graag je huwelijk redden? Een relatietherapeut kan helpen door jullie te laten inzien wat er aan de hand is, jullie te leren effectief te communiceren en te begeleiden bij het ontwikkelen van een actieplan om zo jullie relatie te verbeteren. Een relatietherapeut kan dit doen met behulp van verschillende vormen van relatietherapie zoals EFT,IBCT of systeemtherapie. Want is het niet zonde als jullie huwelijk strandt, terwijl jullie problemen op te lossen zijn met hulp van een therapeut.

Deze psychologen helpen je graag bij Relatietherapie

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned