Liefdestalen, welke spreek jij?

Relatietherapie      Psyned - Psychologen Nederland     

Onlangs heb ik het boek ‘De 5 talen van de liefde’ gelezen van Gary Chapman. Af en toe is het goed om stil te staan bij het begrip liefde. Want liefde, dat is iets wat we allemaal willen ontvangen. In welke mate dan ook.

De liefdestalen

Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samen zijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaardigheid en lichamelijke contact. Ik was sceptisch, want volgens dit boek zouden we één van deze dingen onze moedertaal der liefde kunnen noemen. Ik herkende ze allemaal. Ben ik dan ineens vijftalig geworden? Ik had niet het idee dat ik één specifieke liefdestaal had, want deze vijf dingen doen we toch voor onze geliefde? Toch bleek dit niet zo zwart wit te zijn.

Laat ik als eerste de vijf talen kort verhelderen.

Samen zijn:
Deze taal verwijst naar samen activiteiten ondernemen, maar ook met elkaar praten. Echt tijd met elkaar doorbrengen, zonder om de haverklap op je telefoon te kijken. Ik noem het quality time met elkaar. Het gaat vooral om jouw onverdeelde aandacht geven aan de ander.

Bemoedigende woorden/positieve woorden:
Dit houdt in dat we regelmatig complimentjes geven. Of dat je je dankbaarheid uit naar de ander in woorden zoals: “wat fijn dat je de was hebt gedaan”, of “ik waardeer het dat je hebt gekookt”. Maar ook “wat zie je er leuk uit vandaag” of wanneer het leven even tegenzit “ik geloof in je”.

Cadeaus:
Lijkt me voor zich spreken toch? Dit is de taal die Valentijnsdag zo fijn commercieel gebruikt.

Hulpvaardigheid:
Dingen voor een ander doen. Zoals koken of de was doen. We kunnen hier nog heel veel andere voorbeelden bij verzinnen, maar dit lijkt mij redelijk duidelijk.

Lichamelijk contact:
Dit noem ik intimiteit. Het is knuffelen, seks en aanraken.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Wat is mijn taal?

Alsof Dr. Chapman mijn gedachten kon lezen daagde hij mij uit eens na te gaan welke taal nou echt bij mij paste. Wat miste ik in mijn relatie en wat waardeer ik het meest? Hij liet me ook nadenken welke taal ik het meest spreek. Ik moet zeggen dat ik ze allemaal spreek, want ik vind ze allemaal belangrijk binnen een relatie. Maar ik moet toegeven; sommige meer dan anderen. Dus ik zette ze op volgorde van belangrijkheid.

Samen zijn en hulpvaardigheid hebben van mij een gedeelde eerste plek gekregen. Echt contact maken met iemand vind ik het meest waardevolle geschenk dat er is. En ik zou mijn studie niet hebben gekozen als ik hulpvaardigheid niet hoog in het vaandel had staan. En het klopt ook wel als ik kijk naar vorige relaties. Wanneer er weinig echt contact was, en dat hoeft niet eens veel te zijn, begon mijn denkbeeldige liefdestank leeg te raken. En ik kan mij nog goed herinneren hoe blij ik er van werd als mijn partner bijvoorbeeld ging koken.

Op de tweede plaats komt bemoedigende woorden gevolgd door lichamelijk contact en cadeaus. En als we het dan hebben over cadeaus gaat het voor mij vooral om het feit dat iemand aan je denkt en de moeite voor mij doet. Zo schreef iemand ooit in de sneeuw “fijne Valentijn” voor mijn deur, vlak voordat ik wegging. Het toverde direct een glimlach op mijn gezicht en ik zal het nooit vergeten. Het is een kleine moeite maar toch betekende het de wereld voor mij. Het zorgde er namelijk voor dat ik mij geliefd voelde en dat doet de relatie weer ten goede.

De theorie van Dr. Chapman is dus zo slecht nog niet. Nu ik weet wat mijn liefdestaal is en ik mij bewust ben van het feit dat de ander wel eens een hele andere volgorde van belangrijkheid kan hebben dan ik, zal ik eerder gaan zoeken naar de liefdestaal van mijn partner. Want dat geweldige gevoel dat iemand mij kan geven door echt contact met mij te maken, dat wil ik ook voor mijn partner. En als ik daarvoor een andere taal zal moeten spreken, waarom zou ik dat dan niet doen? Wanneer wij in het buitenland zijn spreken wij immers ook een taal die de ander kan begrijpen. Waarom zouden we dit dan niet doen voor onze geliefde.

Dus met welke taal ga jij jouw partner verrassen? Je kan de talen wellicht ook gemakkelijk combineren. Als je partner bijvoorbeeld cadeaus belangrijk vindt en jij samen zijn belangrijk vindt, is wellicht een etentje een goed idee. Hulpvaardigheid en lichamelijk contact zijn ook gemakkelijk te combineren. Denk maar aan een romantische massage. Wees creatief. En bedenk wat de ander echt belangrijk vindt. Wat je geeft krijg je terug. En wat is er nou leuker dan een gelukkige partner?

© 2018 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
3 #Relatietherapie – Waarom een relatietherapeut je relatie júíst niet wil redden
Podcast
3 #Relatietherapie – Waarom een relatietherapeut je relatie júíst niet wil redden

Als je al een langere tijd in een relatie zit, weet je dat er periodes zijn dat het even minder gaat en je de verbinding...

Lees verder
Is je partner onredelijk? We geven je 3 tips
Relatietherapie
Is je partner onredelijk? We geven je 3 tips

Waarom is mijn partner onredelijk? De oorzaak dat je partner onredelijk is, komt waarschijnlijk doordat hij of zij zich ...

Lees verder
Liefdesverdriet
Meer over klacht
Liefdesverdriet

Is jouw relatie stukgelopen of bleef jouw liefde onbeantwoord? Dit kan heel pijnlijk zijn en zorgen voor liefdesverdriet...

Lees verder