Symbiotische relatie

Je merkt aan jezelf dat je het lastig vindt om alleen te zijn. Wanneer je partner niet aanwezig is, wil je hem of haar het liefst de hele dag berichten sturen. Zonder dat je het doorhebt, laat je je partner merken dat je het niet fijn vindt als hij of zij iets gaat doen met vrienden. Je wilt samen zijn en bent erg afhankelijk van hem of haar. Komen er kinderen bij kijken, dan merk je dat je het lastig vindt om je kinderen los te laten. Je maakt je meer zorgen dan de gemiddelde ouder en stelt allerlei eisen aan je kind. Zowel de relatie met je partner als de relatie met je kinderen verloopt stroef, maar hoe komt dat nou?

Symbiotische relatieWat is een symbiotische relatie?

Bij symbiose in een relatie bestaat er een sterke betrokkenheid en afhankelijkheid tussen twee of meer personen. Dit zie je in liefdesrelaties, vriendschapsrelaties of ouder-kindrelaties, bijvoorbeeld in een moeder dochter relatie of moeder zoon relatie.

Wanneer heb je een ongezonde symbiotische relatie?

Wanneer er problemen binnen de relatie zijn, kan er sprake zijn van een ongezonde symbiotische relatie. In liefdesrelaties is dit te herkennen aan het feit dat alles om jullie twee lijkt te draaien. Dit gevoel komt meestal voor in het begin van de relatie. Als dat gevoel blijft aanhouden en het lijkt alsof jullie je eigen leven kwijt zijn, kan het goed zijn daar iets in te veranderen. Zodat er een juiste verhouding ontstaat en je naast je partner voldoende contact hebt met vrienden en familie. Ook kan het zijn dat je merkt dat je niet jezelf kunt zijn. Of dat er sprake is van jaloezie. Dit kan zowel in vriendschappen als liefdesrelaties voorkomen. Vaak zie je dat mensen in ongezonde symbiotische relaties ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben voor andermans geluk, waardoor ze hun eigen geluk negeren of vergeten.

Een sterke afhankelijkheid bij een ouder-kindrelatie kan ervoor zorgen dat een kind zich niet optimaal ontwikkelt. Dit kan zich op verschillende manieren uiten:

  • Het kind cijfert zichzelf weg: als ze het gevoel hebben niet genoeg te voldoen aan de behoeften en eisen van de ouder, cijfert het kind zijn of haar eigen behoeften en belangen weg en gaat zich gedragen naar de eisen van de ouder.
  • Het kind ontwikkelt geen functionerend geweten: wanneer je je kind niet leert dat hij of zij verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen gedrag en zelf moet nadenken voor ze iets doen of zeggen, leert een kind niet wanneer het zijn gedrag moet veranderen.
  • Het kind ontwikkelt geen eigen identiteit: als je erg betrokken bent bij je kind en je je snel zorgen maakt, kan het zijn dat je je kind onbewust of bewust niet kan loslaten. Bijvoorbeeld wanneer het kind na school niet mag buitenspelen of als tiener niet uit mag gaan. Hierdoor krijgt een kind weinig ruimte om een eigen identiteit te ontwikkelen.

Hoe ziet een gezonde symbiotische relatie eruit?

In een gezonde relatie maak je afspraken waar beide partijen een fijn gevoel bij hebben. Zie het als een relatie waarin je geeft, maar ook kan nemen. Daarnaast is het belangrijk dat jullie allebei weten wie je bent en een individu bent met eigen doelen en talenten. Met het besef dat niemand aan andermans eisen hoeft te voldoen en ieder vertrouwen heeft in zichzelf.

Online jouw relatie verbeteren

Met online therapie via videobellen ga je op een vertrouwde, effectieve manier met jouw therapeut aan de slag om de relatie weer in balans brengen. Het werkt hetzelfde als therapie op locatie, maar dan online, vanuit jouw vertrouwde omgeving en wanneer het jou uitkomt.

Lees meer over hoe online therapie jou kan helpen.

Relatie veranderen

Wil je verandering aanbrengen in je huidige relatie, dan is het belangrijk je bewust te zijn van de patronen die zijn ontstaan. Daar kan een relatietherapeut goed bij helpen. Een mogelijke therapievorm die toegepast kan worden is systeemtherapie, ook wel bekend als gezinstherapie of relatietherapie. Bij systeemtherapie wordt er inzicht gegeven in bepaalde patronen en regels binnen een gezin of familie. Daarbij leer je begrip teweeg te brengen voor elkaar en de mensen om je heen. Samen zal je onderzoeken hoe de relatie weer in balans gebracht kan worden.

Vind je het lastig om jouw relatie te beoordelen? Schroom dan niet om contact op te nemen met een relatietherapeut bij jou in de buurt en bel naar 085-4014720. Ons verwijsteam staat je graag te woord voor advies en kan meteen een afspraak voor je maken.

Relatietherapie bij Psyned?

Veel mensen denken niet geholpen te kunnen worden of er alleen voor te staan. Bel met ons. We kunnen je adviseren en direct een afspraak voor je inplannen bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Zoek een psycholoog