Vreemdgaan

Komt overspel uit dan roept dat bij beide partners vaak sterke emoties op, zoals boosheid, schuldgevoel en twijfel. Overspel doet gewoon pijn! Ook kan je worstelen met vragen zoals: Waarom is dit gebeurd? Wat is er mis met onze relatie? Willen we nog met elkaar verder? Kunnen we überhaupt nog met elkaar verder?

Doorgaan na overspel


Overspel hoeft niet per se het einde te betekenen van je relatie. Voorwaarde is wel dat je, als stel, de pijn van het overspel verwerkt, het overspel een plekje geeft en er lessen uit trekt voor de toekomst. Wat niet werkt is de kop in het zand steken en gewoon zo doorgaan als eerder. Het overspel zegt namelijk iets belangrijks over jullie relatie: er zit iets niet goed tussen jullie. Maar, wil je wél samen door? Dan is dat mogelijk. Pakken jullie deze uitdaging goed op, dan worden jullie als stel er misschien wel sterker door dan ooit. Een relatietherapeut helpt jullie daar graag bij.

Twijfel


Het kan ook gebeuren dat jullie, na overspel, niet weten of jullie nog met elkaar door willen, of dat een van beide daaraan twijfelt. Twijfel na overspel is heel normaal. Je bent opnieuw aan het ontdekken wat je wilt met je relatie en wat jouw positie daarin is.

Relatietherapie bij overspel?


Een relatietherapeut kan jullie helpen om:

  • de emoties en pijn van het overspel te verwerken;
  • op een open en eerlijke manier te communiceren over het overspel;
  • betekenis te geven aan het overspel en er lessen uit te trekken voor de toekomst;
  • bouwen aan de voorwaarden die nodig zijn om samen door te gaan;
  • jezelf en/of je partner te vergeven voor negatieve gebeurtenissen in de relatie, zoals het overspel;
  • je relatie sterker te maken voor de toekomst.

Ook als het toch blijkt dat het beter is om uit elkaar te gaan is het van belang dat je goed naar je relatie en je eigen gedrag daarin hebt gekeken. Dat zorgt ervoor dat je beter bent toegerust om van toekomstige relaties wél een succes te maken. Tenslotte kan relatietherapie ook helpen om, bijvoorbeeld voor het welzijn van de kinderen, als exen goed met elkaar om te gaan.