Relatieproblemen
Hebben jij en je partner steeds dezelfde ruzie? Lukt het niet om uit bepaalde patronen te komen? Of staat jullie relatie onder druk door iets dat gebeurd is? Relatieproblemen kunnen veel invloed hebben, niet alleen op jullie relatie, maar ook op hoe jij je voelt. Op deze pagina lees je alles over hoe relatieproblemen ontstaan en hoe je ze kan oplossen. Wil je direct aan de slag met je relatieproblemen?
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.

Wat zijn relatieproblemen?
Als je aan een relatie denkt, denk je misschien aan een romantische relatie, maar als mens heb je veel verschillende soorten relaties, zoals met vrienden of familie. Elke relatievorm heeft zijn uitdagingen. Af en toe een meningsverschil of niet op dezelfde lijn zitten is heel normaal. Meestal kom je er samen wel uit, maar het wordt pas een probleem als de ruzies blijven terugkomen en erger worden. Relatieproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben, zoals verschillende achtergronden, psychische klachten of lichamelijke problemen.

Relatietest: Hoe goed zit jouw relatie?
Doe de relatietest en krijg direct inzicht in je relatie.
Wat zijn de signalen van relatieproblemen?
Geen enkele relatie is perfect, en vroeg of laat krijgt elke relatie te maken met botsingen. Dit betekent niet meteen dat je relatie slecht is; soms kan een relatiecrisis de band juist versterken. Als problemen steeds terugkomen, kan het zijn dat jullie vastzitten in een bepaald (negatief) patroon. Enkele signalen van relatieproblemen zijn: veel ruzie met je partner, het gevoel dat je partner alles verkeerd opvat, en het gevoel niet geaccepteerd te worden door je partner zoals je bent.
Hoe ontstaan relatieproblemen?
Elke relatie heeft zijn eigen uitdagingen. Communicatieproblemen en persoonlijke verschillen kunnen spanningen veroorzaken, vooral als jullie gevoelens niet delen of elkaar niet kunnen accepteren zoals jullie zijn. Ingrijpende gebeurtenissen, zoals werkdruk of familieproblemen, kunnen extra druk op jullie relatie leggen. Ook kan intimiteit langzaam verdwijnen, wat zorgt voor afstand. Seksuele problemen komen vaak voor, en dit heeft niet alleen te maken met verschillende behoeften, maar vaak speelt stress, sleur of de manier van omgaan een grotere rol dan je denkt.
Jaloezie in relatie
Jaloezie en onzekerheid kunnen ook voor veel spanningen zorgen in je relatie. Vaak speelt een negatief zelfbeeld een rol in. Experts beweren dat jaloezie een voortplantingsmechanisme is, bedoeld om ervoor te zorgen dat je een partner hebt om mee voort te planten. Er zijn twee vormen van jaloezie: gezonde en ongezonde. Gezonde jaloezie kan een teken van liefde zijn, terwijl ongezonde jaloezie vaak voortkomt uit angst en onzekerheid. Emotionele instabiliteit, controlebehoefte, afhankelijke relaties en slechte ervaringen uit het verleden kunnen jaloezie versterken. Verlatings- en bindingsangst, vaak voortkomend uit een onveilige hechting, dragen ook bij aan jaloers gedrag. .
Vreemdgaan
Vreemdgaan kan een andere reden zijn waarom een relatie stukloopt. Vreemdgaan wordt meestal gezien als seksueel contact met iemand anders zonder dat je partner hiervan weet. De redenen hiervoor kunnen per persoon verschillen. Vaak speelt er iets in de relatie, zoals een gebrek aan aandacht, waardering, intimiteit of seks. Sommige mensen gaan vreemd uit verlangen naar iets nieuws en spannends, vooral als ze die spanning in hun huidige relatie missen. Daarnaast zijn er ook mensen die moeite hebben om hun impulsen te beheersen.
Luister de podcast Waar wacht je op?
Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.
Gevolgen relatieproblemen
Vastzitten in een negatieve spiraal kan erg ontmoedigend zijn. Het kan voelen alsof je er samen niet uitkomt, hoe hard je ook probeert. Je partner lijkt je niet te begrijpen, waardoor je je alleen en niet gehoord voelt. Soms denk je dat wat je doet nooit goed genoeg is en dat opgeven misschien beter is. Vaak blijven partners vastzitten in negatieve patronen die problemen in stand houden of erger maken. Relatieproblemen kunnen niet alleen zorgen voor stress, angst en somberheid, maar ook invloed hebben op je werk of sociale leven.
Behandeling van relatieproblemen
Als je vastloopt in je relatie, kan relatietherapie een oplossing zijn. Samen ga je actief aan de slag met het oplossen van problemen en verbeter je de communicatie. Zowel de sterke punten als de uitdagingen van jullie relatie komen aan bod. Je leert hoe je beter omgaat met elkaars verschillen en accepteert wat niet te veranderen is. Daarnaast krijgen jullie praktische tips en oefeningen mee om thuis verder te werken aan jullie relatie.
Relatieproblemen oplossen
Soms lukt het niet om samen relatieproblemen op te lossen, wat erg frustrerend kan zijn en slecht voor de mentale gezondheid van jullie beiden. Als je samen verder wilt of wilt uitzoeken of dat mogelijk is, kan een relatietherapeut helpen. Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in (complexe) relatieproblemen en helpen jullie graag verder.
Twijfel je nog of relatietherapie jullie relatieproblemen kan oplossen? Bel 085 4014 720 voor vrijblijvend advies of plan hier direct je adviesgesprek in.
Deze psychologen helpen je graag bij Relatieproblemen
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

AnushkaWardenaar
Behandelt:
Relatieproblemen (individueel), Zingevingsvragen, Burn-out, Posttraumatische stressstoornis (PTSS) en meer
Talen:

AnneCox
Behandelt:
Rouw- en verliesverwerking, Seksualiteit, Angst, Posttraumatische stressstoornis (PTSS) en meer
Talen:

LoesDols
Behandelt:
Burn-out, Seksueel misbruik, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Seksualiteit en meer
Talen:

BertBavelaar
Behandelt:
Burn-out, Relatieproblemen (individueel), Rouw- en verliesverwerking, Autisme en meer
Talen:

FrancineWong Loi Sing-Witz
Behandelt:
ADHD, Persoonlijkheidsstoornis, Hoogbegaafdheid, Zingevingsvragen en meer
Talen:

Petravan Assen
Behandelt:
Seksuele identiteit, Overgangsklachten, Prikkelbare darm syndroom (PDS), Seksualiteit en meer
Talen:

LizaOmran
Behandelt:
Relatieproblemen (individueel), Depressie, Premenstrueel syndroom (PMS), Dwangklachten en meer
Talen:

RoanneHelwig
Behandelt:
Eetstoornis, Postnatale depressie, Prikkelbare darm syndroom (PDS), Hoogbegaafdheid en meer
Talen:

Wendy (32): 'Ik dacht dat we alles op de rit hadden.'
Mark en Wendy wisten niet hoe ze samen verder moesten, totdat ze hulp zochten.Veelgestelde vragen
Wat zijn de meest voorkomende relatieproblemen?
Net als ieder mens verschilt, is elke relatie anders en daarmee ook de relatieproblemen waarmee mensen te maken kunnen krijgen. Toch zijn er een aantal factoren die altijd een rol spelen bij het ontstaan van relatieproblemen. Deze factoren kunnen relatietherapeuten onderverdelen in vier gebieden: persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, externe gebeurtenissen en communicatiepatronen. Hoe meer er misgaat binnen deze factoren, hoe groter de kans op relatieproblemen en hoe moeilijker het is om er samen weer uit te komen.
Wat te doen als je relatie niet goed gaat?
Denk eens na over wat er veranderd is tussen jullie. Het kan zijn dat jullie allebei zo druk zijn dat jullie langs elkaar heen leven. Is je vriend bijvoorbeeld geen prater, of houd je zelf dingen voor je? Als het niet goed gaat, is het belangrijk om te blijven praten. Niet alleen over problemen, maar ook over kleine dingen, zoals hoe je dag was of iets grappigs dat je hebt gezien. Zulke gesprekken helpen jullie dichter bij elkaar te komen. Geef je partner een knuffel, een kus, en zeg dat je van hem of haar houdt. Het zijn vaak kleine gebaren die de liefde weer laten groeien.
Wat zijn de rode vlaggen in een relatie?
We horen vaak over rode en groene vlaggen als het gaat om daten, relaties en liefde. Een groene vlag staat voor signalen van een gezonde, veilige en positieve relatie. Psycholoog Judith Klenter legt uit dat een rode vlag een waarschuwingssignaal is dat iets niet goed zit in de relatie, zoals wanneer iemand op de eerste date alleen over zijn ex-partner praat.
Hebben we allemaal dezelfde rode vlaggen? Ja en nee. Er zijn rode vlaggen waar iedereen het over eens is, zoals geweld, jaloezie, controlegedrag of elke vorm van misbruik. Maar daarnaast heeft iedereen zijn eigen normen en waarden. De een heeft geen probleem met een partner die rookt, terwijl de ander dat absoluut niet accepteert.
Als je een rode vlag opmerkt, is het een goed moment om even stil te staan, na te denken over hoe het gedrag jou beïnvloedt, wat voor gevolgen het heeft en of je wel verder wilt gaan.
Waardoor gaan de meeste relaties uit?
Een relatie eindigt meestal niet van de ene op de andere dag. Er zijn verschillende redenen waarom koppels uit elkaar gaan. Volgens relatietherapeut Melissa Fritchle kan vertrouwdheid een valkuil zijn – de ander verliest zijn mysterie, waardoor je minder moeite doet om echt contact te maken.
Ook seks kan spanning geven in een relatie. Open communicatie hierover is belangrijk. Geld is een andere veelvoorkomende oorzaak van conflicten, vooral als je allebei een andere kijk hebt op geldzaken.
Daarnaast kan afhankelijkheid voor problemen zorgen. De een wil altijd samen zijn, terwijl de ander ook tijd alleen of met vrienden nodig heeft, wat frustraties oplevert. Een drukke baan, een hectisch gezinsleven en een bruisend sociaal leven kunnen ervoor zorgen dat je elkaar uit het oog verliest. Volgens relatietherapeut Christine Wilke is dit een reden waarom koppels uit elkaar gaan – als je relatie geen prioriteit is, loop je het risico om uit elkaar te groeien.
Blogs over Relatietherapie
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

9 feiten en fabels over relatietherapie

Liefdestalen, welke spreek jij?
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720