Skip to content
Psyned

Soorten angststoornissen

In de psychologie onderscheiden we verschillende soorten angst. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor viezigheid of voor hoogtes. Ook kun je voortdurend een bang gevoel hebben, of een angst ervaren die gepaard gaat met dwanggedachten of -handelingen. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twaalf verschillende angststoornissen: 

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Soorten angststoornissen

In de psychologie onderscheiden we verschillende soorten angst. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor viezigheid of voor hoogtes. Ook kun je voortdurend een bang gevoel hebben, of een angst ervaren die gepaard gaat met dwanggedachten of -handelingen. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twaalf verschillende angststoornissen: 

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is een angststoornis?

Angst is een normale emotie die in bepaalde situaties een belangrijke functie heeft. Als je angstig bent maakt je lichaam het stofje adrenaline aan. Dit zorgt ervoor dat je snel kan reageren op gevaar. Meestal verdwijnt de angst vanzelf. In sommige gevallen blijft angst een lagere periode hangen. Je kan je steeds vaker angstig worden, paniekaanvallen krijgen of je vermijdt alledaagse dingen. Als je angsten in de weg zitten en het neemt je dagelijks leven over kan het zijn dat je een angststoornis hebt. Een angststoornis is een verzamelnaam voor verschillende angst gerelateerde stoornissen.  

Doe de Psyned zelftest

Angst zelftest: hoeveel angst ervaar jij?

Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.

Soorten angststoornissen 

Er zijn twaalf verschillende soorten angststoornissen. Hieronder leggen we de verschillende soorten angststoornissen uit. 

Gegeneraliseerde angststoornis 

De gegeneraliseerde angststoornis bezorgt je overmatige angst en bezorgdheid voor de dagelijkse dingen, zoals geld, gezondheid, werk, vrienden en familie. Dit uit zich in piekeren en daarbij horende klachten zoals concentratie- en slaapproblemen, spanning in spieren, zweten, misselijkheid en hoofdpijn. 

Specifieke fobie 

Wanneer je een specifieke fobie hebt, ben je bang voor iets specifieks. Dit kan een situatie, ding, dier of mens zijn. Er zijn vele vormen van een specifieke fobie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan vliegangst, angst voor hoogte, onweer, clowns, bloed of spinnen. 

Paniekstoornis 

Als je last hebt van een paniekstoornis heb je regelmatig paniekaanvallen. Tijdens deze aanvallen ervaar je intense angst en kan je het gevoel hebben gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan. Ook gaat een paniekaanval veelal gepaard met hartkloppingen, rillingen, misselijkheid, zweten, trillen en benauwdheid. 

Dwangstoornis 

Een dwangstoornis, ook wel obsessief-compulsieve stoornis genoemd, kenmerkt zich door steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Deze komen voort uit angst. Via gedachten en handelingen wil je voorkomen dat daar waar je bang voor bent gebeurt. Een bekend voorbeeld van een dwangstoornis is smetvrees

Sociale fobie 

Bij een sociale angststoornis ben je voortdurend bang voor wat anderen van je vinden of hoe je zelf reageert op sociale situaties. Hierdoor ga je sociale situaties uit de weg. De stoornis kan betrekking hebben op zowel één specifieke sociale situatie als meerdere sociale situaties. 

Separatieangststoornis 

Een ander woord dat hiervoor gebruikt wordt is ‘verlatingsangst‘. Het woord zegt het eigenlijk al: je bent bang om verlaten te worden door degene waaraan je gehecht bent. Bij kinderen kan dit goed zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer kinderen niet naar school willen omdat ze papa en/of mama niet willen verlaten. Of wanneer kinderen overstuur raken wanneer de vader en/of moeder naar werk gaat. Het komt vaker voor bij kinderen, maar kan ook voorkomen bij volwassenen. 

Selectief mutisme 

Dit komt voornamelijk voor bij kinderen. Zij begrijpen de taal wel en hun spraak is ook ontwikkeld, toch spreken deze kinderen in sommige situaties niet. Ze spreken bijvoorbeeld alleen tegen gezinsleden. 

Agorafobie 

Agorafobie staat ook wel bekend als pleinvrees. Je ervaart angst voor situaties en plekken buitenshuis, bijvoorbeeld in het winkelcentrum of in het openbaar vervoer. 

Angststoornis door een middel 

Dit is een angststoornis die kan ontstaan bij middelengebruik, zoals drugs, alcohol of medicijnen, of onttrekking hiervan. 

Angststoornis door een somatische aandoening 

Angststoornissen kunnen veroorzaakt worden door somatische aandoeningen (lichamelijke aandoeningen). Bij deze angststoornis is de oorzaak fysiek van aard. 

Andere gespecificeerde angststoornis 

Je ervaart de klachten die passen bij een angststoornis, maar het beeld past niet bij één van de andere angststoornissen. 

Ongespecificeerde angststoornis 

Deze angststoornis is vergelijkbaar met de stoornis hierboven. Het verschil is dat de psycholoog of psychiater niet toelicht waarom het beeld niet past bij één van de andere angststoornissen. 

Posttraumatische stressstoornis 

Voorheen werd PTSS (Posttraumatische stress-stoornis) ook gezien als een angststoornis. In de DSM-5 (het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen) is dit niet meer het geval. Nu valt PTSS onder psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen. 

Behandeling angststoornis 

Angst kan je leven flink beïnvloeden en gaat meestal niet zomaar weg. Gelukkig zijn angstklachten goed te behandelen. Samen met een psycholoog ga je op zoek naar de oorzaak van je klachten, en vervolgens werk je gericht aan een oplossing. Vaak wordt cognitieve gedragstherapie (CGT) gebruikt. Tijdens deze therapievorm neem je je gedachten onder de loep. Daarna ga je deze negatieve gedachten ombuigen naar positieve en helpende gedachten. Er zijn ook andere therapievormen die je verder kunnen helpen bij een angststoornis. Lees hier meer over de verschillende behandelingen bij angstklachten

Luister de podcast Waar wacht je op?

Waar komen angsten en paniek vandaan? En hoe ga je ermee om?

Hulp bij een angststoornis 

Heb je last van angstklachten? Een psycholoog kan je hierbij helpen. Samen achterhalen jullie de oorzaak van je angst. Heb je vragen of wil je snel de juiste hulp. Neem vandaag nog contact op met ons verwijsteam. Dit doe je door een adviesgesprek te plannen of bel ons op 085-4014720

Deze psychologen helpen je graag bij Angst

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

afbeelding aanbeveling

Maaike: "Iedere dag had ik paniekaanvallen."

Maaike haar angststoornis hield haar leven volledig in z'n greep. Tot ze hulp zocht.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned