Soorten relaties

Bij het woord ‘relatie’ denk je wellicht al snel aan een liefdesrelatie, maar er zijn verschillende soorten relaties die je als mens aangaat. Jij en je collega of leidinggevende hebben bijvoorbeeld ook een relatie: een arbeidsrelatie. Zo zijn er meer uitgangspunten waarop een relatie gebaseerd kan zijn, bijvoorbeeld liefde, familiebanden, of gemeenschappelijke connecties.

Relaties tussen mensen zijn dynamisch en hebben meerdere fases; er is een moment waarop een relatie start en waarop deze eindigt, daartussen zit de opbouw, voortzetting en achteruitgang/verslechtering. Niet iedere relatie verslechtert; soms is er een abrupt einde, bijvoorbeeld wanneer iemand overlijdt.

Bij het praten over relaties zijn twee kenmerken belangrijk:

  • Wie zijn er bij de relatie betrokken?
  • Wat is kenmerkend voor de relatie?

Ouder-kind relatie

Dit is bijvoorbeeld de relatie tussen een moeder en haar kind. Maar het gaat niet alleen om de relatie tussen de biologische moeder en haar kind. In sommige gevallen is er naast de biologische moeder ook nog een ander moederfiguur; zoals in samengestelde gezinnen, bij adoptie of een pleeggezin. Deze relatie is symbiotisch en zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.

Buitenechtelijke relatie

We spreken van een buitenechtelijke relatie wanneer je getrouwd bent, maar daarnaast een relatie begint met een ander. Het kan zijn dat je hier afspraken over hebt met je echtgenoot of echtgenote, dan is er wellicht niet zoveel aan de hand. Maar in andere gevallen is er sprake van vreemdgaan en dat heeft meestal een grote impact op de relatie. Een buitenechtelijke relatie kan voor alle partijen veel emoties en problemen teweegbrengen.

Therapeutische relatie

Ook met je therapeut heb je een relatie. Wanneer je in behandeling komt bij een psycholoog ga je samen een relatie aan, een werkrelatie welteverstaan. Hoe beter deze is, hoe groter de kans dat de therapie aanslaat. Het is belangrijk dat je een klik voelt tussen jou en je therapeut. Dit vormt de basis voor een goede samenwerking.

Symbiotische relatie

Een symbiotische relatie is een relatie die gebaseerd is op afhankelijkheid. Er bestaat een sterke betrokkenheid en afhankelijkheid tussen twee of meer personen. Dit zie je in liefdesrelaties, vriendschapsrelaties of ouder-kindrelaties. Wanneer deze afhankelijkheid te groot wordt, dan kan er sprake zijn van een ongezonde symbiotische relatie. Dit uit zich vaak in jaloezie, onvervulde behoeftes en een onevenredig groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Platonische relatie

Platonische relatie wil zeggen dat de personen binnen een relatie geen seks hebben met elkaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is binnen een platonische relatie. Dit maakt het moeilijk om te bepalen wanneer een relatie nou puur platonisch is en dat een platonische relatie toch kan voelen als vreemdgaan.

Arbeidsrelatie

Dit is de relatie tussen werknemers of werknemer en werkgever. In veel gevallen is deze relatie goed; er is sprake van wederzijds respect, en de sfeer op de werkvloer is prettig. Soms komen er echter problemen voor, bijvoorbeeld wanneer er een conflict is tussen werknemer en werkgever, of als er sprake is van pesten. Dit kan een grote psychologische impact hebben.

Wil je meer weten over verschillende soorten relaties, wat veel voorkomende relatieproblemen zijn en hoe je jouw relaties kunt verbeteren? Klik op één van de onderstaande artikelen waar dieper wordt ingegaan op deze soorten relaties, of doe onze relatietest om te ontdekken hoe jij in je relatie staat.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog