Soorten relaties

Bij het woord ‘relatie’ denk je wellicht al snel aan een liefdesrelatie, maar er zijn verschillende soorten relaties die je als mens aangaat. Jij en je collega of leidinggevende hebben bijvoorbeeld ook een relatie: een arbeidsrelatie. Bij het praten over relaties zijn twee kenmerken belangrijk:

  • Wie zijn er bij de relatie betrokken
  • Wat is kenmerkend voor de relatie

Ouder kind relatie

Dit is bijvoorbeeld de relatie tussen een moeder en haar kind. Maar het gaat niet alleen om de relatie tussen de biologische moeder en haar kind. In sommige gevallen is er naast de biologische moeder ook nog een ander moederfiguur; zoals in samengestelde gezinnen, bij adoptie of een pleeggezin.

Buitenechtelijke relatie

We spreken van een buitenechtelijke relatie wanneer je getrouwd bent, maar daarnaast een relatie begint met een ander. Het kan zijn dat je hier afspraken over hebt met je echtgenoot of echtgenote, dan is er wellicht niet zoveel aan de hand. Maar in andere gevallen is er sprake van vreemdgaan en dat heeft meestal een grote impact op de relatie.

Therapeutische relatie

Ook met je therapeut heb je een relatie. Wanneer je in behandeling komt bij een psycholoog ga je samen een relatie aan, een werkrelatie welteverstaan. Hoe beter deze is, hoe groter de kans dat de therapie aanslaat.

Symbiotische relatie

Een symbiotische relatie is een relatie die gebaseerd is op afhankelijkheid. Er bestaat een sterke betrokkenheid en afhankelijkheid tussen twee of meer personen. Dit zie je in liefdesrelaties, vriendschapsrelaties of ouder-kindrelaties. Wanneer deze afhankelijkheid te groot wordt, dan kan er sprake zijn van een ongezonde symbiotische relatie.

Platonische relatie

Platonische relatie wil zeggen dat de personen binnen een relatie geen seks hebben met elkaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is binnen een platonische relatie. Dit maakt het moeilijk om te bepalen wanneer een relatie nou puur platonisch is en dat een platonische relatie toch kan voelen als vreemdgaan.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog