Soorten relaties

Relaties bestaan niet alleen in de liefde. We gaan als mens in ons leven verschillende soorten relaties aan. Niet alleen met een partner, maar er bestaat bijvoorbeeld ook een relatie tussen jou en je werkgever, jou en je kind, jou en jouw huisarts. Bij het praten over relaties zijn twee kenmerken belangrijk: Wie zijn er bij de relatie betrokken? En wat is kenmerkend voor de relatie? Lees hier welke relaties je allemaal aan kunt gaan.

Ouder-kind relatie

Dit is bijvoorbeeld de relatie tussen een moeder en haar kind. Maar het gaat niet alleen om de relatie tussen de biologische moeder en haar kind. In sommige gevallen is er naast de biologische moeder ook nog een ander moederfiguur; zoals in samengestelde gezinnen, bij adoptie of een pleeggezin. Deze relatie is symbiotisch en zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.

Buitenechtelijke relatie

We spreken van een buitenechtelijke relatie als je getrouwd bent, maar daarnaast een relatie begint met een ander. Het kan zijn dat je hier afspraken over hebt met je echtgenoot of echtgenote, dan is er wellicht niet zoveel aan de hand. Maar in andere gevallen is er sprake van vreemdgaan en dat heeft meestal een grote impact op de relatie. Een buitenechtelijke relatie kan voor alle partijen veel emoties en problemen teweegbrengen.

Symbiotische relatie

Een symbiotische relatie is een relatie die gebaseerd is op afhankelijkheid. Er bestaat een sterke betrokkenheid en afhankelijkheid tussen twee of meer personen. Dit zie je in liefdesrelaties, vriendschapsrelaties of ouder-kindrelaties. Als deze afhankelijkheid te groot wordt, dan kan er sprake zijn van een ongezonde symbiotische relatie. Dit uit zich vaak in jaloezie, onvervulde behoeftes en een onevenredig groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Platonische relatie

Platonische relatie wil zeggen dat de personen binnen een relatie geen seks hebben met elkaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is binnen een platonische relatie. Dit maakt het moeilijk om te bepalen wanneer een relatie nou puur platonisch is en dat een platonische relatie toch kan voelen als vreemdgaan.

Wil je meer weten over verschillende soorten relaties, wat veel voorkomende relatieproblemen zijn en hoe je jouw relaties kunt verbeteren? Klik op één van de onderstaande artikelen waar dieper wordt ingegaan op deze soorten relaties, of doe onze relatietest om te ontdekken hoe jij in je relatie staat.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

Plan jouw gratis adviesgesprek