Skip to content
Psyned

Traumabehandeling

Een traumabehandeling helpt jou als het je zelf niet lukt om een heftige gebeurtenis een plek te geven. Je hoeft dus niet rond te blijven lopen met de gevolgen van een trauma. Negeer je klachten niet, maar zoek de juiste hulp. Wij helpen je hier graag mee en informeren jou over de mogelijkheden.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Traumabehandeling

Een traumabehandeling helpt jou als het je zelf niet lukt om een heftige gebeurtenis een plek te geven. Je hoeft dus niet rond te blijven lopen met de gevolgen van een trauma. Negeer je klachten niet, maar zoek de juiste hulp. Wij helpen je hier graag mee en informeren jou over de mogelijkheden.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Soorten traumabehandeling

Er zijn verschillende soorten traumabehandelingen en -technieken. Een populaire en goed werkende therapievorm voor traumaverwerking is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Deze succesvolle techniek helpt vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang. Dit gebeurt zonder uitgebreide gesprekken en in een zeer korte tijd.

EMDR

EMDR is een succesvolle en snelle techniek voor de verwerking van nare ervaringen of herinneringen. De therapeut vraagt je terug te denken aan de traumatische gebeurtenis terwijl een andere stimulus je afleidt. Het denken aan deze gebeurtenis terwijl er ook aandacht is voor afleiding, zorgt voor een activatie in het verwerkingssysteem voor emotionele gebeurtenissen. Door EMDRworden traumatische herinneringen, zo normale herinneringen. Lees hier meer over de werking van EMDR.

Imaginaire Exposure

Bij deze vorm van traumabehandeling stel je jezelf bloot voor jouw traumatische herinneringen. Het komt vaak voor dat je traumatische gedachten juist weg probeert te stoppen of te onderdrukken. Hiermee verwerk je het trauma niet. Imaginaire Exposure richt zich juist op het onder ogen komen van deze gedachten.

Samen met je behandelaar denk je terug aan jouw traumatische gebeurtenis. Door de gebeurtenis onder begeleiding te herbeleven kan jij er anders naar gaan kijken. Je vermijdt de gedachten niet meer, maar bent nu actief bezig om deze te verwerken. Als je dit vaker doet en er echt actief mee bezig bent, zullen jouw lichaam en brein merkt dat er geen gevaar (meer) is en beïnvloeden je gedachten je uiteindelijk minder. Je krijgt de controle weer terug en zo kun je weer activiteiten of situaties opzoeken die je hiervoor door jouw trauma vermeed.

Imaginaire Rescripting

Imaginaire Rescripting is een traumabehandeling waarin je een traumatische herinnering ophaalt en deze in jouw gedachten probeert te veranderen (rescripten). Zo maak je van een heel traumatische herinnering die veel gevoelens oproept, een meer neutrale herinnering. Je psychische klachten kunnen hierdoor afnemen. Deze vorm van therapie gebruikt een psycholoog ook bij andere klachten zoals depressie, suïcidale gedachten en een laag zelfbeeld.

Gesprekstherapie

Bij deze vorm van therapie ga je in gesprek met je therapeut om zo tot inzichten in en uiteindelijk oplossingen voor jouw klachten te komen. Een gerichte behandeling is niet altijd gewenst of nodig. Traumabehandeling kan erg intensief zijn, en voor sommigen helpt gesprekstherapie goed. Door het met je therapeut te hebben over je trauma en hoe dat je leven beïnvloedt kun je tot nieuwe inzichten komen en alle gedachten een plek geven.

Narratieve Exposure Therapie (NET)

Bij het behandelen van trauma's halen behandelaars de traumatische gebeurtenis vaak naar boven. Bij Narratieve Exposure Therapie plaats je de traumatische gebeurtenissen en bijbehorende gedachten in het verhaal van jouw leven. Dit doe je onder begeleiding van jouw therapeut.

Samen met jouw behandelaar bespreek je de belangrijkste gebeurtenissen in jouw leven, positief en negatief. Jullie bespreken deze in detail en plaatsen deze in het perspectief van jouw hele leven. Je gaat bij de gebeurtenissen jouw gevoelens en emoties na. Zo krijg je een goed beeld van hoe deze jou beïnvloeden. Deze vorm van therapie helpt jou bij het verwerken van het trauma. Alle gebeurtenissen worden samengevoegd in een document.

PTSS behandeling

De eerdergenoemde behandelvormen zetten wij ook in bij PTSS. Het is belangrijk dat jij en je behandelaar de aard en oorzaak van je klachten goed kennen. Bij PTSS is er vaak sprake van een combinatie van klachten. Zo kun je bijvoorbeeld ook last hebben van een paniekstoornis of lichamelijke klachten. Ook bij PTSS is het belangrijk dat jij leert omgaan met je trauma en er op een andere manier naar leert kijken. Zowel acute PTSS als chronische PTSS behandelt een psycholoog op deze manier. Bij chronische PTSS is de kans op het ontwikkelen van andere klachten wel groter.

Intensieve traumabehandeling

Bij intensieve traumabehandeling past een psycholoog een behandelvorm of een combinatie van behandelvormen in een korte tijd toe. Je werkt dan gedurende 1 á 2 weken aan het verwerken van traumatische ervaringen. Uit onderzoek blijkt dat klachten bij intensieve traumabehandeling in veel gevallen in korte tijd verminderen, zelfs bij complexe klachten. Het blijkt ook dat er weinig uitval is tijdens deze intensieve behandelingen.

Hoe stel je een trauma vast?

Een trauma is soms lastig vast te stellen. Het is normaal dat je intense emoties ervaart na een ingrijpende gebeurtenis. Maar als dit langer blijft aanhouden of zelfs toeneemt in intensiteit, kan er sprake zijn van een trauma. Een beoordeling van een psycholoog is soms nodig om te bepalen of je last hebt van ‘normale’ emotionele reacties of een trauma.

Hulp bij een trauma?

Denk jij dat je traumabehandeling nodig hebt? Het is goed om snel hulp te zoeken als je vermoedt dat je een trauma hebt. De klachten nemen mogelijk toe als je er niks aan doet. Dit kan resulteren in PTSS. Een Post Traumatische Stress Stoornis komt voort uit een traumatische ervaring.

Gelukkig is een trauma goed te behandelen door een psycholoog. Blijf niet met je klachten rondlopen. Heb je hulp nodig? Leg je vragen en zorgen aan ons voor. Wij staan klaar om jou te helpen! Plan een gratis adviesgesprek in of bel ons op 085 - 4014 720.

Deze psychologen helpen je graag bij Trauma

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door , psycholoog in Zwolle. Sarah is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van trauma en is aangesloten bij Psyned, het NIP, de NAP en de SKJ.

Veelgestelde vragen

Welke soorten traumabehandeling zijn er?

Er zijn verschillende soorten traumabehandelingen en -technieken. Denk aan EMDR, Narratieve Exposure Therapie (NET), Imaginaire Exposure, Imaginaire Rescripting en gesprekstherapie. Lees hier meer over de soorten traumabehandeling.

Wat is intensieve traumabehandeling?

Bij intensieve traumabehandeling pas je een of meerdere behandelvormen in korte tijd toe. Je werkt dan meestal in 1 of 2 weken aan het verwerken van jouw traumatische ervaring. Lees hier meer informatie over intensieve traumabehandeling.

Blogs over trauma

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned