PTSS behandeling

Wat is de beste PTSS behandeling? Een psycholoog kan je helpen de traumatische gebeurtenis een plek te geven. Samen kijken jullie naar de herinneringen aan de gebeurtenis en de klachten die naderhand zijn ontstaan. Beetje bij beetje leer je anders naar de herinnering te kijken, waardoor de klachten verminderen. Het verleden en de gebeurtenis zelf kun je niet veranderen, maar de herinnering en jouw reactie hierop wel. Een psycholoog kan verschillende behandelvormen inzetten om PTSS (post traumatische stressstoornis) te behandelen.

PTSS en EMDR

EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing, wordt voornamelijk ingezet bij de behandeling van PTSS, maar kan ook bij andere klachten gebruikt worden. Tijdens EMDR therapie denk je terug aan de ingrijpende gebeurtenis terwijl de psycholoog je afleidende stimulansen aanbiedt. Doordat je je aandacht moeilijk kan verdelen zorgen de afleidende stimulansen ervoor dat je minder ruimte hebt om te denken aan de traumatische ervaring. Uit onderzoek blijkt dat mensen met PTSS baat kunnen hebben bij deze techniek.

Imaginaire exposure

Een andere effectieve methode bij de behandeling van PTSS is Imaginaire exposure. Tijdens deze vorm van cognitieve gedragstherapie ga je onder begeleiding van een psycholoog terug naar de nare herinnering. In plaats van de traumatische gebeurtenis te vermijden praat je erover. De gebeurtenis wegdrukken helpt tijdelijk, maar is geen blijvende oplossing. Op de lange termijn kan dat de klachten juist erger maken. Door erover te praten kan de angst steeds minder worden en krijg je weer meer controle.

Narratieve exposure

Naratieve exposure therapie (NET) is een variant op imaginaire exposure. Ook bij deze therapievorm wordt de traumatische ervaring weer naar boven gebracht. Anders dan bij imaginaire exposure wordt er ook gekeken naar positieve gebeurtenissen. Je spreekt met de psycholoog niet alleen over de nare gebeurtenis, maar ook over de fijne gebeurtenissen. Je probeert alle ervaringen in het perspectief van jouw gehele leven te plaatsen. Op deze manier verwerk je niet alleen de traumatische ervaring, maar krijg je ook een beter beeld van je gehele leven.

PTSS behandeling: vind een ervaren psycholoog

Zoek jij een psycholoog die jou kan helpen bij PTSS? Bij Psyned zijn verschillende psychologen aangesloten die veel ervaring hebben met het behandelen van traumaklachten. Een PTSS behandeling is bij ons altijd maatwerk. Een psycholoog houdt bij het bepalen van de juiste behandeling altijd rekening met jouw situatie en behoeften.

Wil je advies of heb je vragen over een PTSS behandeling? Neem dan contact op met ons verwijsteam. Zij adviseren jou graag en kunnen jouw vragen beantwoorden. Ook kunnen zij, wanneer gewenst, direct een afspraak inplannen bij een psycholoog. Vaak kun je zonder wachtlijst terecht.

Hulp of advies nodig?

Ben jij uit evenwicht door een schokkende gebeurtenis? Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons verwijsteam. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Hulp of advies nodig?

Ben jij uit evenwicht door een schokkende gebeurtenis? Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons verwijsteam. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog