Wat is een burn-out?

Burn-out, het Engelse woord voor “opgebrand”, is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Een burn-out kun je niet alleen krijgen door stress op je werk, maar ook door spanningen in de privésfeer. Vaak is het een combinatie van die twee.

Je energiereserves raken op als je in je dagelijks leven continue druk ervaart en er niet genoeg tijd is voor rust. Je raakt dan ‘burned-out’. Ondanks dat het lastig kan zijn om hulp te vragen, kan de juiste behandeling er wel voor zorgen dat je van je klachten herstelt.

Verschil overspannenheid en burn-out

Wanneer ben je overspannen en wanneer heb je last van een burn-out? Overspannenheid is omkeerbaar. Dit betekent dat als je de oorzaken van stress weghaalt je je snel beter voelt. Bij een burn-out is dit niet het geval. Hoe is het om een burn-out te hebben? Schrijfster Bregje Hofstede werd op haar 24e getroffen door een burn-out en vertelt haar verhaal.

Overspanning ontstaat als je niet meer om kunt gaan met de stressoren waarmee je geconfronteerd wordt. Er is sprake van mislukkende stresscoping. Je hebt gevoelens van machteloosheid en controleverlies. Lees hier welke symptomen nog meer voorkomen bij overspannenheid.

Om te voorkomen dat overspanning uitmondt in een burn-out is het belangrijk om je klachten serieus te nemen en de oorzaken van stress weg te halen.

Bore-out

Wellicht heb je wel eens gehoord van de term ‘bore-out’. Een bore-out is niet hetzelfde als een burn-out. Uit onderzoek blijkt dat een bore-out ontstaat door een weinig stimulerende en plezierige werkomgeving. Je voelt je lusteloos door onderbelasting. De symptomen kunnen hetzelfde zijn als bij een burn-out.

Kom van je burn-out af

Wil je van stressklachten af of denk je dat je al een burn-out hebt? Blijf niet met je klachten lopen en neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Videobellen
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog