Negatieve gedachten
We hebben allemaal weleens last van negatieve gedachten. 'Ik kan het niet', 'Ik ben niet leuk' of 'Ik ben een slechte vriend(in)'. Meestal laten we deze gedachten van ons afglijden. Maar wat als dat niet lukt? Wat als je hoofd vol zit met belemmerende gedachten, je het moeilijk vindt om te ontspannen en je moeilijk in slaap kan komen? Schakel hulp in als negatieve gedachten je dagelijks leven belemmeren.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past
- Erkende psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op: 26 juni 2024
hoe we je kunnen helpen.
Wat zijn negatieve gedachten?
Negatieve gedachten zijn vervelende denkpatronen die in je hoofd opduiken. Ze kunnen over jezelf, de wereld om je heen of over anderen gaan. Meestal draaien de gedachten om gemaakte fouten, dingen die misgaan of andere nare dingen. Je denkt bijvoorbeeld dat iedereen je stom vindt of dat je niet goed genoeg bent, dan is de innerlijke criticus aan het woord. Deze gedachten kunnen zich blijven opdringen in je hoofd. Hoe vaker je negatief denkt, hoe moeilijker het is om negatieve gedachten te veranderen. Het is normaal dat je af en toe negatieve gedachten hebt, vooral als je gestrest bent. Zelfs superpositieve mensen kunnen er last van hebben. Maar niet iedereen laat zich erdoor meeslepen. Het wordt een probleem als je in een negatieve spiraal terechtkomt.
Oorzaak negatieve gedachten
Negatieve gedachten kunnen om allerlei redenen ontstaan. Het is belangrijk om te weten waar ze vandaan komen, zodat je er beter mee om kan gaan. Vaak komen negatieve gedachten voort uit onzekerheid, angst en een laag zelfbeeld. Dat kan gebeuren als je jezelf te veel vergelijkt met anderen. Ook nare ervaringen uit het verleden, zoals afwijzing, kunnen ervoor zorgen dat je minder vertrouwen in jezelf hebt. Ben je bang voor de toekomst - omdat je denkt dat je niet aan verwachtingen kan voldoen - dan kan je ook negatieve gedachten krijgen. Als iemand veel kritiek heeft op je werk, kan je gaan twijfelen aan jezelf en jouw kunnen, en zo kan je sneller negatief gaan denken. Zo kan je in die negatieve gedachtenspiraal belanden.
Gevolgen negatieve gedachten
Iedereen heeft wel eens negatieve gedachten, maar als die gedachten de overhand krijgen, kan dat flinke gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Ze kunnen je somber maken en zelfs verlammen. Als ze blijven hangen, ga je steeds negatiever over jezelf denken, wat je zelfvertrouwen aantast en faalangst kan veroorzaken. Die nare gedachten kunnen nog erger worden en zich diep in je vastzetten, waardoor je nog meer negatieve gedachten krijgt. De somberheid kan dan zelfs overgaan in een depressie.
De negatieve gedachten kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Omdat je alles perfect wilt doen, krijg je minder voor elkaar dan je eigenlijk zou willen. Daardoor ben je minder productief en dat kan weer een hoop stress veroorzaken. Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent, dus probeer je dat te compenseren door nog harder te werken. Je piekert veel, slaapt slechter en ontspannen lukt niet goed. Het lijkt alsof je hoofd helemaal vol zit. Dit houd je misschien even vol, maar als je er lang mee rondloopt kan je overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen.
Negatieve gedachten loslaten
De eerste stap om van je negatieve gedachten af te komen, is je ervan bewust worden. Negatief denken gaat vaak ongemerkt, dus het is belangrijk dat je het opmerkt. Begin negatieve gedachten te herkennen door elke keer op te schrijven wat je precies denkt als je merkt dat je negatieve gedachten hebt. Zodra je je denkpatronen herkent, kan je beslissen of het reële gedachten zijn en ze proberen om te buigen door er neutrale of positieve gedachten tegenover te zetten. Het is ook belangrijk om te kijken waar je overtuigingen vandaan komen. Neem door wat je opgeschreven hebt. Wat zijn je triggers? Komt een bepaalde gedachte vaker terug? Hoe voel je je hierdoor? Als je veel negatieve gedachten hebt over jezelf, kan het zijn dat je een laag zelfbeeld hebt. Of misschien is een stressvolle situatie een trigger voor jou. Dan is het belangrijk om te achterhalen wat jou zo gestrest maakt. Angst kan ook een onderliggende oorzaak zijn van belemmerende gedachten. Misschien ben je bang om te falen of om de controle te verliezen.
Luister de podcast Waar wacht je op?
Hoe stop je met dwangmatig piekeren? En wat kan je concreet doen als negatieve gedachten je overnemen?
Omgaan met negatieve gedachten
Een psycholoog kan je op verschillende manieren helpen en ondersteunen bij het omgaan met negatieve gedachten. Eerst gaan jullie samen op zoek naar de negatieve denkpatronen en kijken jullie waar die vandaan komen. Daarna ga je samen aan de slag. Welke therapievorm je krijgt, hangt af van waarom je die negatieve gedachten hebt. Een veelgebruikte therapievorm hiervoor is cognitieve gedragstherapie. Hier leer je negatieve gedachten ombuigen maar positieve gedachten. Een andere therapievorm die je kan helpen is mindfulness, waarbij je leert om meer in het moment te leven en om rustiger te worden in je hoofd. Wil je van je negatieve gedachten af? Bel dan 085 – 4014 720 of plan een gratis adviesgesprek.
Deze psychologen helpen je graag bij Negatieve gedachten
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
AnneCox
Behandelt:
Seksuele identiteit, Faalangst, Werkgerelateerde problematiek, Seksueel misbruik en meer
Talen:
LoesDols
Behandelt:
Relatieproblemen (individueel), Zingevingsvragen, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Persoonlijkheidsstoornis en meer
Talen:
Floorvan den Eijnden
Behandelt:
Depressie, Premenstrueel syndroom (PMS), Ongewenste kinderloosheid, Werkgerelateerde problematiek en meer
Talen:
BertBavelaar
Behandelt:
Zingevingsvragen, Negatief zelfbeeld, Overgangsklachten, Stress- en spanningsklachten en meer
Talen:
Petravan Assen
Behandelt:
Burn-out, Trauma, Samengestelde gezinnen problematiek, Depressie en meer
Talen:
LizaOmran
Behandelt:
Post Intensive Care Syndroom (PICS), Trauma, Chronische ziekte, Postnatale depressie en meer
Talen:
RoanneHelwig
Behandelt:
Seksuele identiteit, Aanpassingsproblematiek, Burn-out, Overgangsklachten en meer
Talen:
Petravan der Graaf-Ritskes
Behandelt:
Seksverslaving, Specifieke fobie, Dwangklachten, Post Intensive Care Syndroom (PICS) en meer
Talen:
Psyned blog
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Waar wacht je op?
Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.