Wat is ADHD?

ADHD is één van de meest voorkomende stoornissen onder kinderen én volwassenen. Concentratieproblemen, hyperactiviteit, impulsiviteit en moeite met planning en emoties zijn allemaal kenmerken van ADHD. Wanneer je ADHD hebt zijn je hersenen gevoeliger voor interne en externe prikkels en kun je moeilijker met deze prikkels omgaan. Dit kan in het dagelijks leven voor uitdagingen zorgen.

ADD is een subtype van ADHD. Er zijn veel overeenkomsten, maar het belangrijkste verschil is dat er bij ADD minder of geen sprake is van hyperactiviteit en impulsiviteit. Als je ADD hebt ben je dus vaak niet ‘druk’ maar eerder dromerig en chaotisch. ADD wordt bij kinderen niet altijd herkend omdat deze stoornis makkelijker te maskeren is en minder impact heeft op de omgeving.

Wat betekent ADHD?

De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, oftewel Aandachtstekort/Hyperactiviteitsstoornis. Dit betekent niet dat je te weinig aandacht krijgt, maar problemen hebt om jouw aandacht goed te besteden. Je raakt bijvoorbeeld snel afgeleid, of hebt moeite met concentreren en organiseren. De voornaamste kenmerken van hyperactiviteit zijn niet stil kunnen zitten en rusteloosheid. Dit komt voornamelijk bij kinderen met ADHD duidelijk naar voren.

Symptomen van ADHD en ADD

De meest belangrijke kenmerken van ADHD zijn:

 • moeite met aandacht en concentratie;
 • hyperactiviteit (nooit stilzitten, druk gedrag);
 • impulsiviteit (niet nadenken voor je iets doet);
 • moeite met planning (te laat komen, vergeetachtig zijn);
 • moeite met het uiten en begrijpen van emoties.

Oorzaak ADHD en ADD

ADHD en ADD zijn beide voornamelijk erfelijke aandoeningen. Je kan genetisch een aanleg hebben voor ADHD of ADD, maar ook de omgeving waarin jij opgroeit heeft effect op het al dan niet ontwikkelen en tot uiting komen van de stoornis.

Onderzoek van Thapar, Cooper, Eyre & Langley (2012) wijst uit dat er niet één specifieke oorzaak voor ADHD is, maar dat verschillende factoren het risico op de aandoening kunnen verhogen. Naast erfelijke factoren spelen ook een laag geboortegewicht en te vroeggeboorte mogelijk een rol. Daarnaast lijkt het risico op ADHD hoger wanneer de moeder tijdens en na de zwangerschap rookt en/of veel blootgesteld wordt aan lood. Ook factoren gerelateerd aan voeding, zoals bepaalde tekorten, en de omgeving waarin het kind opgroeit, bijvoorbeeld wanneer deze stressvol en negatief is, zouden een rol kunnen spelen.

ADHD bij kinderen

Niet ieder kind is hetzelfde en ook ADHD komt bij ieder kind anders tot uiting. Sommige kinderen met ADHD of ADD kunnen zich niet goed concentreren, anderen worden storend en opstandig en hebben voornamelijk moeite met het omgaan met ouders, andere kinderen of leraren. Een belangrijk kenmerk van AD(H)D bij kinderen is dat het kind langdurig meerdere symptomen vertoont en dat deze het kind en de omgeving beïnvloeden. Het kan voor een kind met ADHD erg moeilijk en frustrerend zijn dat dingen niet lukken en invloed hebben op hun zelfvertrouwen.

Niet ieder kind dat ADHD of ADD symptomen vertoont heeft ook daadwerkelijk AD(H)D. Als je twijfelt of jouw kind ADHD of ADD heeft is het verstandig om contact op te nemen met een specialist. Zij helpen je verder en kunnen jouw kind verder onderzoeken.

ADHD bij volwassenen

Bij volwassenen wordt de diagnose ADHD alleen gesteld als je als kind al last had van ADHD verschijnselen. Deze verschijnselen nemen meestal langzaam af of nemen over de jaren een andere vorm aan. Volwassenen met ADHD hebben vaak minder last van hyperactiviteit en impulsiviteit dan kinderen, terwijl aandachtsproblemen en/of innerlijke onrust juist kunnen toenemen. Bij volwassenen wordt ADD vaker vastgesteld dan ADHD, ook omdat ADD bij kinderen soms over het hoofd gezien wordt, maar later alsnog voor veel problemen kan zorgen.

Het kan moeilijk, maar ook een opluchting zijn als je er als volwassene achterkomt dat je AD(H)D hebt. In het blog ‘AD(H)D in de praktijk’ lees je meer over wat het voor je kan betekenen als AD(H)D op volwassen leeftijd bij je ontdekt wordt. Volwassenen vertonen meestal meer symptomen van ADD dan van ADHD, en de diagnose maakt vaak een hoop duidelijk. Het kan jou helpen om te verklaren waarom sommige situaties moeilijk voor jou zijn waardoor je dit makkelijker kunt accepteren.

Diagnose ADHD

Hoe wordt er bepaald of je AD(H)D hebt? Je kunt een ADHD-test afleggen om te achterhalen of je symptomen herkent, maar deze test geeft slechts een indicatie; alleen een psycholoog of psychiater kan de diagnose daadwerkelijk stellen. De specialist bespreekt de behandelmogelijkheden met je. Volledige genezing is niet mogelijk, maar een goede behandeling kan jou helpen beter te functioneren in het dagelijks leven.

Ben jij op zoek naar een psycholoog die jou kan helpen bij jouw klachten? Neem dan contact op met ons verwijsteam voor een persoonlijk advies.

Lees meer over ADHD

Ervaar je ADHD klachten?

Veel klachten kunnen verminderd worden en je kunt met ADHD leren omgaan. Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Ervaar je ADHD klachten?

Veel klachten kunnen verminderd worden en je kunt met ADHD leren omgaan. Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog