Psycho-educatie

Begrijpen waarom je altijd in de stress schiet als je een drukke agenda hebt of waarom je het moeilijk vindt om sociale contacten te leggen, kan voor meer rust zorgen. Hierbij kan psycho-educatie helpen. Je leert begrijpen wat er speelt, hoe je ermee om kan gaan en welke behandelvormen bij je klachten passen. Je mentale klachten begrijpen is een belangrijk onderdeel van (bijna) elke behandeling, omdat bewustwording nodig is om je gedrag aan te passen. Op deze pagina leer je meer over psycho-educatie.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is psycho-educatie?

Psycho-educatie is een ander woord voor leren over mentale klachten: een psycholoog geeft je informatie en advies over je mentale klacht(en). Je leert je eigen gedrag herkennen en begrijpen. Deze bewustwording is vaak de eerste stap om ander gedrag aan te leren. Ook krijg je meer informatie over de symptomen en oorzaken van een psychische klacht en manieren om deze te behandelen. Psycho-educatie kan ook helpen bij het aanleren van bepaalde vaardigheden, zoals praten met anderen, omgaan met stress, voor jezelf opkomen en problemen oplossen.

Psycho-educatie is er voor iedereen die last heeft van een bepaalde psychische klacht, zoals autisme, burn-out, ADHD of angst. Je leert hoe je het beste met je klacht om kan gaan. Ondanks dat je je klachten begrijpt, kunnen mentale problemen hebben je eenzaam doen voelen. Begrijpt je omgeving waar je mee worstelt? Hoe kunnen ze je helpen? Daarom worden partners, vrienden, familieleden of kennissen vaak ook betrokken bij de behandeling. Een psycholoog legt je naasten uit wat de psychische klacht inhoudt. Hierdoor snappen de mensen uit jouw omgeving waarom je bepaald gedrag vertoont en hoe ze jou verder kunnen helpen. Psycho-educatie zorgt voor meer begrip vanuit je omgeving. Zowel jij als je omgeving krijgen handvatten om beter om te gaan met de situatie.

Waarom psycho-educatie?

Last hebben van psychische klachten kan heel overweldigend zijn. Gelukkig zijn er veel behandelvormen die jou verder kunnen helpen. In sommige gevallen helpt informatie al een hoop. Veel mensen hebben een bepaald beeld over een klacht, maar dit hoeft niet altijd te kloppen. Je ziet dit vaak terug bij klachten zoals depressie, burn-out, bipolaire stoornis en verslaving. Psycho-educatie is er om je de juiste informatie te geven over jouw specifieke situatie. Een psycholoog helpt je om anders naar de klacht te kijken, je leert over de aandoening, symptomen en behandelmogelijkheden. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf meer accepteert. Daarnaast leer je verschillende strategieën en vaardigheden om beter om te gaan met je (mentale) gezondheid. Bijvoorbeeld: leren plannen, het toepassen van ontspanningstechnieken om stress te verminderen of om hulp leren te vragen.

Psycho-educatie leert je niet alleen je klacht te begrijpen, het kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat je klachten erger worden (preventie). Je leert de vroege tekenen van je klacht te herkennen. Zo kan je op tijd ingrijpen en voorkomen dat je een terugval krijgt. Doordat je naasten bij de behandeling worden betrokken, leren ook zij de vroegtijdige symptomen te herkennen. Zo weten je dierbaren hoe ze jou kunnen helpen en ondersteunen. Al met al zorgt psycho-educatie voor meer begrip, wat jouw kwaliteit van leven beter maakt.

Psycho-educatie in jouw behandeling

Welke behandeling er past bij jouw klachten en of psycho-educatie hierin een rol speelt, hangt af van je hulpvraag. Psycho-educatie is vaak een onderdeel van de therapievormen gesprekstherapie, cognitieve gedragstherapie of schematherapie. Tijdens je behandeling leren jij en je omgeving je klachten beter te begrijpen en herkennen dankzij de uitleg. Wanneer kan ik ingrijpen? Wanneer kan ik iemand met rust laten? Waarom heb ik hier moeite mee? Psycho-educatie geeft je antwoord op al deze vragen. Wil je meer informatie? Neem gerust contact op met ons verwijsteam. Dit doe je door een adviesgesprek te plannen of bel ons op 085-4014720.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

Plan jouw gratis adviesgesprek