Skip to content
Psyned

ADHD-behandeling

Een psycholoog kan je op verschillende manieren ondersteunen, ook al is ADHD niet te genezen met medicatie of therapie. Tijdens de ADHD-behandeling leer je je diagnose beter begrijpen en ontwikkel je verschillende strategieën om met ADHD om te gaan. Er zijn verschillende behandelvormen voor ADHD. Op deze pagina vertellen we je hier meer over. Direct hulp? 

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

ADHD-behandeling

Een psycholoog kan je op verschillende manieren ondersteunen, ook al is ADHD niet te genezen met medicatie of therapie. Tijdens de ADHD-behandeling leer je je diagnose beter begrijpen en ontwikkel je verschillende strategieën om met ADHD om te gaan. Er zijn verschillende behandelvormen voor ADHD. Op deze pagina vertellen we je hier meer over. Direct hulp? 

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is ADHD? 

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Als je ADHD hebt, vind je het moeilijk om je aandacht erbij te houden. Je bent sneller en vaker afgeleid dan anderen. Iemand met ADHD ervaart veel chaos in zijn/haar hoofd. Daarom vind je het lastig om overzicht te houden, met als gevolg dat je afspraken vergeet of dat je het moeilijk vindt om een planning te volgen. Daarnaast kan je impulsief zijn. Je bent snel uitgekeken op dingen en daardoor wissel je sneller van baan of relatie. Je ervaart niet alleen onrust in je hoofd, maar ook in je lichaam. Stilzitten is erg moeilijk voor je. Het liefst ben je in beweging, maar dat is niet altijd mogelijk in het dagelijks leven. Denk aan school, studeren of werk. Hier moet je vaak lang stilzitten en gefocust werken. Voor veel mensen met ADHD is dit erg lastig. Daardoor kan het dat je tegen allerlei dingen aanloopt.  

ADHD-test 

Vermoed je dat je ADHD hebt? Alleen een psycholoog of een psychiater kan dit vaststellen. Ze kijken dan naar de symptomen die je ervaart en of die passen bij ADHD. Meestal wordt de diagnose gesteld na het invullen van een vragenlijst en een uitgebreid gesprek.  

Als je je afvraagt of je ADHD hebt, kan je alvast een ADHD-test doen om te zien of je een aantal symptomen herkent. Let op: de test is slechts een indicatie. Wel kan de uitslag van de test een reden zijn om je verder te laten onderzoeken naar ADHD. 

Doe de Psyned zelftest

ADHD-test: kan je ADHD hebben?

Doe de ADHD-test en krijg direct inzicht in je klachten.

ADHD-behandeling

Tijdens de behandeling stuurt de psycholoog vooral op het leren omgaan met de ADHD-symptomen, zodat je herkent wanneer het tijd is om rust te creëren, een nieuwe planning te maken of weer even kritisch naar je eigen gedrag te kijken. Jouw wensen en behoeften staan hierbij uiteraard voorop. 

Hieronder een overzicht van de mogelijke therapievormen om te leren omgaan met ADHD: 

Psycho-educatie

Als je erachter komt dat je ADHD hebt, is psycho-educatie een belangrijk onderdeel van de ADHD-behandeling. Tijdens psycho-educatie word je meegenomen door alles wat je moet weten over je diagnose. Je leert bijvoorbeeld meer over de symptomen, de rol van de omgeving en de voor- en nadelen van ADHD. Als je snapt waarom je bepaald gedrag vertoont, heb je meer begrip  voor jezelf en zal je jezelf meer accepteren. Meestal heeft dit een positief effect op de behandeling. Niet alleen jij kan psycho-educatie volgen, maar ook je omgeving. Het is heel waardevol als ouders, vrienden of leerkrachten begrijpen wat ADHD inhoudt. Dit vergroot namelijk het begrip voor het kind. Dat heeft weer een positieve uitwerking op het zelfvertrouwen van het kind en de relatie tussen het kind en de ouders en/of leerkracht. 

Cognitieve gedragstherapie bij ADHD

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest toegepaste behandelvormen in Nederland. Deze therapievorm is ook goed toe te passen bij volwassenen met ADHD. Het is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie, en gaat ervan uit dat gedachten, gedrag en gevoelens met elkaar samenhangen. Samen met je psycholoog neem je negatieve gedachten en denkpatronen onder de loep. Jullie kijken waar je tegenaan loopt. Wat dat precies is verschilt per persoon. De een leert beter plannen en de ander werkt aan zijn sociale vaardigheden.

Aanvullende ADHD-behandelingen  

Naast de standaardbehandelingen, zijn er ook ‘complementaire en alternatieve behandelingen’ die ingezet kunnen worden bij ADHD. Dit wordt ‘Complementary and Alternative Medicine’ (CAM) genoemd. Denk hierbij aan meditatie, yoga, acupunctuur, natuurgeneeswijzen, voedingssupplementen en homeopathie. Sommige mensen hebben veel aan mindfulness of een mindfulnesstraining. Vooral als ze weinig uit de standaardbehandelingen hebben gehaald. 

Het is niet de bedoeling dat deze behandeling vervangen wordt voor de standaardbehandeling van ADHD, maar het kan voor mensen met ADHD een positief effect hebben in hun dagelijks leven. Ook hier gaat het er niet om om de aandoening te genezen, maar om de klachten ervan te verminderen. 

Biologische behandeling

Naast bovenstaande behandelingen, zijn er ook nog andere interventies mogelijk om ADHD te managen. Zoals bijvoorbeeld aanpassingen in je voeding of lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging heeft vooral bij volwassenen effect. Met name intensief sporten, zoals hardlopen of wielrennen schijnt bij sommige mensen te helpen. Het sporten helpt dan vooral bij het krijgen van een 'leeg hoofd' waardoor er op de dag zelf meer rust ontstaat. Daarnaast helpen bij sommige ook ontspanningstechnieken bij het verminderen van stress en het beter slapen. Er is alleen geen bewijs of dit daadwerkelijk effectief is.

ADHD-medicatie 

In overleg met je arts, kan je kiezen voor ADHD-medicatie. Dit is vaak in combinatie met psychologische hulp en is ook afhankelijk van je leeftijd, ernst van je symptomen en of je kampt met andere aandoeningen naast ADHD. De ADHD-medicatie helpt je om je aandacht er beter bij te houden en bevordert de innerlijke rust. Soms hebben de medicijnen ernstige bijwerkingen, zoals gewichtsverlies, hoofdpijn of hartkloppingen. Het is daarom goed om de voor- en nadelen naast elkaar te leggen en daarover goed te overleggen met je arts. 

Je hebt kortwerkende en langwerkende ADHD-medicijnen. Deze zijn onder te verdelen in drie soorten medicatie: 

  • Methylfenidaat. Je hebt kortwerkende en langwerkende ADHD-medicijnen met de werkzame stof methylfenidaat. Ook wel bekend als Ritalin, een kortwerkende variant. Concerta is het bekendste merk van de langwerkende variant. Dit medicijn remt de heropname van dopamine en noradrenaline. 
  • Dexamfetamine bevordert juist de afgifte van dopamine en noradrenaline. Dexamfetamine is te koop onder het merk Amfexa en is wat sterker dan methylfenidaat. 
  • Atomoxetine is een langwerkende medicijn en ook wel bekend onder het merk Strattera. Het medicijn is een heropnameremmer van vooral noradrenaline. 

Vergoeding zorgverzekering ADHD-medicatie 

Het verschilt per ADHD-medicijn hoe en of dit wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Vaak gaat dit van je eigen risico af. Bij langwerkende ADHD-medicatie betaal je meestal nog een eigen bijdrage. Dit komt doordat de overheid de medicatie van de langwerkende medicijnen te duur vindt, daarom vergoeden ze maar een deel. 

Hulp bij ADHD

Vind hier al onze psychologen die jou kun helpen bij aan ADHD gerelateerde klachten. Of neem contact op met ons verwijsteam voor een gratis adviesgesprek of maak direct een afspraak.

Benieuwd hoe dit werkt? Lees dan het verhaal van Romy. Zij heeft dankzij therapie bij Psyned haar ADHD kunnen accepteren en ermee leren omgaan.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is van de volgende bronnen gebruik gemaakt:

  • GGZstandaarden.nl
  • Thuisarts.nl
  • Hersenstichting.nl

Deze psychologen helpen je graag bij ADHD

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

afbeelding aanbeveling

Romy: ‘Ik had nooit gedacht aan ADHD’

Romy kon lastig plannen, was altijd druk in haar hoofd en had geen overzicht. Toen een vriendin aangaf dat ze misschien wel eens ADHD zou kunnen hebben viel alles op zijn plek.

Blogs over adhd

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned