ADHD-behandeling

ADHD is niet te genezen met medicatie of therapie. Maar wel kan een psycholoog je op verschillende manieren ondersteunen en je de tools aanreiken om met ADHD te leren omgaan. Ook kan een psycholoog eventueel kind én ouders ondersteunen. Gaat het om een schoolgaand kind met ADHD of ADD? Dan speelt de leerkracht ook een rol en is de samenwerking tussen ouder(s) en leerkracht(en) belangrijk bij de ondersteuning van het kind. Een psycholoog kan de leerkracht handvatten geven voor de omgang met de leerling. Daarnaast kunnen ook ADHD-medicijnen, zoals Ritalin of Concerta, de symptomen verminderen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Verschillende ADHD-behandelingen

Tijdens de behandelingen stuurt de psycholoog vooral op het leren omgaan met de ADHD-symptomen, zodat je herkent wanneer het tijd is om rust te creëren, een nieuwe planning te maken of weer even kritisch naar je eigen gedrag te kijken. Jouw wensen en behoeften staan hierbij uiteraard voorop.

Hieronder een overzicht van de mogelijke therapievormen om te leren omgaan met ADHD:

Psycho-educatie

Als je erachter komt dat je ADHD hebt, is een belangrijk onderdeel van de ADHD-behandeling psycho-educatie. De behandeling van ADHD wordt hier vrijwel altijd mee gestart. Dit is voorlichting over de aandoening ADHD. Tijdens de psycho-educatie word je op een overzichtelijke manier meegenomen door alles wat je moet weten over ADHD. Zoals het ontstaan ervan, de symptomen, de rol van de omgeving en de voor-en nadelen. Dit helpt je bij het krijgen van meer begrip en acceptatie waardoor de verdere behandeling vaak makkelijker gaat. Psycho-educatie is ook beschikbaar voor ouders en leerkrachten en ontzettend belangrijk. Dit vergroot namelijk het begrip voor het kind. Dat heeft weer een positieve uitwerking op het zelfvertrouwen van het kind en de relatie tussen het kind en de ouders en/of leerkracht.

Cognitieve gedragstherapie bij ADHD

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest toegepaste behandelvormen in Nederland en is ook goed toe te passen bij volwassenen met ADHD. Het is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie en gaat ervan uit dat gedachten, gedrag en gevoelens met elkaar samenhangen. In de behandeling zet de psycholoog in op het verbeteren van je planning- en organisatievaardigheden en soms ook op het verbeteren van je sociale vaardigheden of je probleemoplossend vermogen.

Vind hier psychologen die behandelen met cognitieve gedragstherapie.

Neurofeedback bij ADHD

Neurofeedback is ook een mogelijke behandelmethode. Deze methode past een psycholoog namelijk vaak toe bij hersengerelateerde aandoeningen. Op het moment dat sprake is van een hersenaandoening, zijn de hersengolven die je brein produceert uit balans en vallen de golven buiten de ‘gezonde’ waardes. Met de methode meet de psycholoog met EEG kapje de hersenactiviteit en beloont de gewenste hersenactiviteit. Door herhaling hiervan, gaan je hersenen deze activiteit steeds vaker tonen en ontstaat er weer een balans in de hersengolven. Hierdoor kunnen de klachten van ADHD verminderen.

Complementaire en alternatieve behandelingen bij ADHD

Naast de standaardbehandelingen, zijn er ook ‘complementaire en alternatieve behandelingen’ die ingezet kunnen worden bij het behandelen van ADHD. Ook wel ‘Complementary and Alternative Medicine’ (CAM) genoemd. Denk hierbij aan meditatie, yoga, acupunctuur, natuurgeneeswijzen, voedingssupplementen en homeopathie. Ook hebben sommige veel aan mindfulness of een mindfulnesstraining. Vooral als ze weinig uit de standaardbehandelingen hebben gehaald.

Het is niet de bedoeling dat deze behandeling vervangen wordt voor de standaardbehandeling van ADHD, maar het kan voor mensen met ADHD een positief effect hebben in hun dagelijks leven. Ook hier gaat het er niet om op de aandoening te genezen, maar om de klachten ervan te verminderen.

Biologische behandeling

Naast bovenstaande behandelingen, zijn er ook nog andere interventies mogelijk om ADHD te managen. Zoals bijvoorbeeld aanpassingen in je voeding of lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging heeft vooral bij volwassenen effect. Met name intensief sporten, zoals hardlopen of wielrennen schijnt bij sommige mensen te helpen. Het sporten helpt dan vooral bij het krijgen van een ‘leeg hoofd’ waardoor er op de dag zelf meer rust ontstaat. Daarnaast helpen bij sommige ook ontspanningstechnieken bij het verminderen van stress en het beter slapen. Er is alleen geen bewijs of dit daadwerkelijk effectief is.

Doe de ADHD test

Twijfel jij of je ADHD hebt? Dan kan een online ADHD test jou hier misschien inzicht in geven en wellicht ook een aanleiding zijn om je verder te laten onderzoeken op ADHD of een psycholoog te zoeken die je hiermee leert omgaan.

Kunnen wij jou misschien helpen?

Vind hier al onze psychologen die jou kun helpen bij aan ADHD gerelateerde klachten. Of neem contact op met ons verwijsteam voor een gratis adviesgesprek of maak direct een afspraak.

Benieuwd hoe dit werkt? Lees dan het verhaal van Romy. Zij heeft dankzij therapie bij Psyned haar ADHD kunnen accepteren en ermee leren omgaan.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is van de volgende bronnen gebruik gemaakt:

  • GGZstandaarden.nl
  • Thuisarts.nl
  • Hersenstichting.nl

Lara, Psyned verwijsteam
Ervaar je ADHD klachten?

Veel klachten kunnen verminderd worden en je kunt met ADHD leren omgaan. Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

Plan jouw gratis adviesgesprek