Skip to content
Psyned

Wereldkampioene Joy Beune: ‘Je mentale gezondheid is 50% van je prestatie’

Schaatsster Joy Beune is de kersverse wereldkampioen allround. Een sportieve, maar ook mentaal ongelooflijk belangrijke overwinning. Ze kwam er mede dankzij de hulp van psychologen van Psyned. Joy vertelt over hoe ze opkrabbelde na een mentaal zware tijd en hoe de manier van leidinggeven haar deed overstappen van schaatsploeg.

Joy Beune
Redactie Psyned | 22 maart 2024

Het voelde als een bevrijding

Bij de eerste kennismaking met Team IKO was het meteen raak. ’Het voelde écht als een warm bad. Als een bevrijding.’ Team IKO kiest voor een persoonlijke benadering. Er is een staf aan experts op verschillende vlakken, onder wie een sportpsycholoog met wie het hele team elke twee weken spreekt. Iedereen krijgt de ondersteuning waar hij of zij behoefte aan heeft. Schaatsers hebben zelf de regie en krijgen de vrijheid om eigen keuzes te maken. ‘Deze aanpak werkt voor mij. Mijn vorige coach wist niet meer op welke knoppen hij moest drukken om mij goed te laten schaatsen. Inmiddels weet ik wél waar het probleem zat.’

Ik kreeg niet het idee dat er naar me geluisterd werd

‘Ik merkte dat ik het niet voor mezelf deed. Ik kreeg niet het idee dat er naar me geluisterd werd en dat mijn eigen input op prijs gesteld werd. Ik kreeg een schema en daar moest ik het mee doen. Terwijl dat niet bij mij past. Ik ben iemand die zelf het beste weet wat goed voor mij is. Ik voel dat aan en wil gehoord worden als ik iets wil veranderen. Dat gebeurde niet. Daardoor voelde het alsof ik mijn vrijheid kwijt was, ik had geen regie meer. Ik ontwikkelde zelfs een eetstoornis. Het was alsof ik alleen nog zelf kon beslissen over wat ik in mijn mond stopte. Begrijp me niet verkeerd hè, zo’n methode is zeker niet raar in de topsport en sommigen gaan er echt supergoed op: je krijgt je schema en je gáát. Maar voor mij werkte het gewoon niet. Hoe moeilijk dat ook was.’

Snel de juiste hulp voor jouw medewerkers

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Slimme preventie
  • Werk is onderdeel van het herstel
  • Persoonlijke aandacht
  • Geen wachtlijst

Team IKO: een vooruitstrevende manier van topsport benaderen

Joy had duidelijk een ander soort leiderschap nodig en vond dat bij Team IKO. Deze schaatsploeg pakt het anders aan en heeft een vooruitstrevende manier van sport benaderen. De begeleiding is motiverend: schaatsers hebben zelf de regie, kunnen zelf nadenken en keuzes maken, en stellen zelf hun raceplan op. In combinatie met de teamsessies zorgt deze benadering voor een familiegevoel binnen het team, waarin iedereen zich op z’n gemak voelt. Zo ontstaat er een veilige en fijne omgeving om optimaal te kunnen presteren. Eigenlijk zoals het op een “normale” werkvloer ook zou moeten gaan. Ook daar zou je niet alleen naar het doel, de finish, moeten kijken. Omdat het juist de omstandigheden, het proces en de mensen zijn die het succes bepalen.

Er viel een enorme last van mijn schouders, ik kreeg nieuwe energie

‘Toen ik met Team IKO ging praten, zeiden ze: “We hebben een plan en willen óók graag horen wat jij te zeggen hebt.” Ik wist meteen: hier zit ik goed. Er viel een enorme last van mijn schouders, ik kreeg nieuwe energie. Maar het vertrouwen in mijzelf was ver weg en moest weer opnieuw opgebouwd worden. Gelukkig werkt Team IKO met de psychologen van Psyned en via de teampsycholoog werd ik gekoppeld aan een psycholoog die goed bij mij past. Samen zijn we ervoor gegaan. Er was veel werk te doen. Van nature ben ik een technische schaatser. Ik moet dus vertrouwen op mijn techniek en precies dát lukte niet meer.’

Met behulp van mijn psycholoog leerde ik weer te focussen

‘Dankzij de hulp van mijn psycholoog leerde ik me weer te focussen. Ik maakte een raceplan – iets wat ik nooit echt had gedaan – en ging me daar helemaal op richten. Ik heb m’n doelen helder, werk ze taak voor taak af en geniet daarvan. En ik werd liever voor mezelf: “heb vertrouwen, volg je plan, houd je aan je techniek en laat je niet afleiden”. Lukt het niet? Dan kun je het jezelf niet verwijten, want je hebt alles gedaan wat je moest doen.’ Het werkte. ‘Ik haalde goede resultaten en leerde langzaam maar zeker op mijn raceplan te vertrouwen. Doordat ik zag dat het goed uitpakte, werd ik mentaal sterker en ging ik harder schaatsen. Door die verbeterde resultaten werd ik fysiek en mentaal nóg sterker. Ik zat in de spiraal omhoog. Nu ben ik zelfs zo sterk dat mijn schema weer wat kan worden opgeschroefd.’

Iedereen heeft een andere aanpak nodig

Waar het eerder niet lukte om de juiste draai te vinden, lukte het nu dus wel. ‘Iedereen heeft een andere aanpak nodig. Wat voor de één een gouden schema is, kan voor de ander niet werken. Maar wat misschien wel het belangrijkste is: zonder vertrouwen in je eigen kunnen, werkt geen enkel schema. 50 procent van het presteren zit hem in je mentale gezondheid. Bij Team IKO voel ik mij veilig en altijd gesteund. Het is misschien niet de rijkste ploeg, maar ze brengen wel het beste in mij naar boven. Ik ben er echt nog niet helemaal hoor – qua omgaan met spanning heb ik zeker nog wat te doen – maar ik ben op de goede weg. En dat gevoel, het moment dat de keuzes die je zelf maakt worden beloond en dat de weg die je hebt gekozen de juiste blijkt, dat is ultiem geluk.’

Meer weten over beter presteren dankzij matchend leiderschap? Neem contact met ons op via 085 4019223.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Werkgevers

Meer over klacht

Werkgevers

Lees meer informatie over Werkgevers

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned