Latrelatie

Ga je samenwonen met je partner of kies je voor een latrelatie? Dat is een persoonlijke keuze. Twijfel je of deze vorm van een relatie bij jou past? Wij helpen je graag met relevante informatie over wat een latrelatie is, bij wie deze past, hoe je deze onderhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Lees het hier.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is een latrelatie?

Bij een latrelatie heb je een serieuze relatie, maar woon je niet samen met je partner. Lat staat voor ‘living apart together’, in het Nederlands zoiets als ‘samen apart wonen’. Soms is dit een bewuste keuze en soms een tijdelijke situatie.

afbeelding psycholoog

Hulp bij je latrelatie?

Er zitten voor en nadelen aan samen ‘latten’. Soms nemen deze nadelen de overhand en kunnen er relatieproblemen ontstaan. Dan kan een relatietherapeut jullie goed helpen. Zo kunnen jullie sterker verder.
Aerjen Tamminga , Psyned Psycholoog

Aan de slag met jullie relatie?
Plan je adviesgesprek

Hoe vaak je elkaar ziet bij een latrelatie bepalen jullie zelf. Het ene stel ziet elkaar ieder weekend, een ander stel ziet elkaar vaker en weer een ander juist minder vaak. Daar zijn geen vaste regels voor.

Ook de verdere invulling van de relatie is aan jullie. Er zijn getrouwde stellen die een latrelatie hebben en stellen met kinderen.

Wanneer kies je voor een latrelatie?

Voorstanders van een latrelatie zien het als een manier om de vrijheid van alleen wonen te combineren met een intieme relatie. Het is heel belangrijk dat jullie samen de keuze maken. Als de één het doet voor de ander zal het op de langer termijn waarschijnlijk niet werken. De partner wiens keuze het eigenlijk niet was zal uiteindelijk andere behoeftes krijgen of zich eenzaam gaan voelen binnen de relatie.

Een latrelatie is niet altijd een keuze. Soms lukt het niet om samen te wonen, bijvoorbeeld door jullie werk of omdat jullie geen geschikte woonplek kunnen vinden. In die gevallen kiezen jullie voor een tijdelijke latrelatie.

Hoe onderhoud je een latrelatie?

Net als bij andere relatievormen is het belangrijk om goed met elkaar te communiceren. Waar hebben jullie behoefte aan als individu en wat zijn jullie verwachtingen en wensen binnen de relatie? Een aantal onderwerpen zijn bij een latrelatie belangrijk om te bespreken:

  • hoe vaak jullie elkaar willen zien;
  • hoe vaak jullie contact hebben als jullie niet bij elkaar zijn;
  • of jullie wel samen weekendjes weg en/of op vakantie willen;
  • of jullie relatie wel monogaam is;
  • of jullie uiteindelijk wel willen samenwonen.

Door hier duidelijke afspraken over te maken verklein je de kans op misverstanden en onprettige situaties. Naast goede communicatie en duidelijke afspraken, zijn vertrouwen, acceptatie en plezier belangrijk.

Vertrouwen

Jullie zijn niet zoveel bij elkaar als wanneer jullie zouden samenwonen. Daarom is het belangrijk dat jullie elkaar vertrouwen en elkaar wat meer kunnen loslaten. Eerlijk en betrouwbaar zijn is belangrijk.

Acceptatie

Niet iedereen zal jullie keuze voor een latrelatie begrijpen. Het is belangrijk dat jullie zelf achter deze keuze staan en je daar ook comfortabel bij voelen. Uiteindelijk kiezen jullie hiervoor omdat deze vorm van relatie bij jullie past.

Plezier

Heb het fijn als jullie bij elkaar zijn. Net als bij andere vormen van relaties moet je aan de relatie blijven werken om deze goed te houden. Anders kan het gaan aanvoelen als een sleur en de momenten dat jullie bij elkaar zijn als een verplichting. Blijf leuke dingen doen, goede gesprekken voeren en houd de relatie spannend.

Voordelen en nadelen latrelatie

Aan een latrelatie zitten voor- en nadelen. Wat jullie als voor- en nadelen zien is natuurlijk afhankelijk van jullie als stel. Hieronder vind je de meest voorkomende.

Icon Zelftest

Hoe goed zit je relatie?

Doe de relatietest en krijg direct inzicht in je relatie.

Doe de test

Voordelen

Een voordeel dat stellen vaak als eerste noemen is dat ze bij een latrelatie hun zelfstandigheid en autonomie meer behouden dan bij samenwonen. Je houdt natuurlijk als koppel rekening met elkaar, maar je runt ook je eigen huishouden en hebt meer tijd alleen.

Een ander voordeel is dat er door de afstand meer verlangen naar elkaar kan ontstaan. Waardoor er meer passie binnen je relatie is dan wanneer jullie samenwonen.

Nog een voordeel is dat jullie bewust moeten afspreken als jullie bij elkaar willen zijn. Jij en je partner kiezen op die momenten dus echt voor elkaar. Hierdoor zullen jullie de aandacht ook meer naar elkaar richten als jullie bij elkaar zijn.

Wat stellen ook als fijn ervaren is dat ze zich kunnen terugtrekken in hun eigen huis als ze tijd voor zichzelf nodig hebben of het even wat minder lekker gaat.

Nadelen

Het laatste voordeel kan tegelijk een nadeel zijn. Je hebt namelijk de mogelijkheid om te ‘vluchten’ als het even niet lekker gaat tussen jullie of als je minder goed in je vel zit. Hierdoor leer je elkaar minder goed kennen en is het lastiger om jullie relatie te verdiepen. Dit kan ten koste gaan van de intimiteit.

Daarnaast kan het alleen zijn uiteindelijk eenzaam aan gaan voelen. Je mist je partner en vindt het moeilijk dat je niet op ieder gewenst moment bij hem of haar kan zijn. Je wil waarschijnlijk vaker bij je partner zijn en verlangt meer van de relatie. Dit ontstaat vaak als de latrelatie niet jouw keuze was. Je hebt andere behoeften dan je partner en wil misschien wel dolgraag samenwonen. Dat kan vooral moeilijk zijn als je het niet met je partner durft te bespreken. Je partner is toch ook gewoon gelukkig in deze relatie? Of misschien ben je bang dat hij of zij de relatie verbreekt als jij je gevoel uitspreekt.

Een ander nadeel kan zijn dat er minder (fysieke) intimiteit binnen jullie relatie is omdat jullie elkaar minder vaak zien. Vooral als jullie drukke schema’s hebben en minder tijd hebben om af te spreken.

Werken aan jullie relatie

Kan jullie relatie een boost gebruiken? Spelen er specifieke problemen? Of willen jullie ondersteuning bij het behouden van een liefdevolle relatie? Iedere relatie kent ups en downs. Een relatietherapeut kan jullie helpen. Werk samen met een relatietherapeut aan het verbeteren van jullie relatie. Ga goed met elkaar in gesprek, krijg een spiegel voorgehouden en desgewenst praktische opdrachten om als koppel mee aan de slag te gaan. Lees hier meer over relatietherapie of plan een gratis adviesgesprek bij ons in. Bellen kan natuurlijk ook: 085 – 4014 720. Wij helpen je graag.

Lara, Psyned verwijsteam
Hoe houd je je latrelatie goed?

Lopen jij en je partner tegen dingen aan die een liefdevolle latrelatie in de weg staan? Ons verwijsteam luistert graag naar je verhaal, geeft je vrijblijvend advies en plannen wanneer gewenst een afspraak in bij een erkende relatietherapeut.

Plan jouw gratis adviesgesprek