Moeder dochter relatie

De relatie van welke het wel wordt gezegd dat het de sterkste is: de moeder dochter relatie. De liefde tussen een moeder en haar dochter wordt wel beschreven als de meest invloedrijke. De instinctieve band die bijvoorbeeld maakt dat je maar beter niet tussen een grizzly-moeder en haar jongen komt. Deze liefde tussen moeder en dochter is er gelukkig vaak vanzelf. Maar niet in alle gevallen is deze liefde vanzelfsprekend.

Moeder dochter relatie in verschillende vormen

moeder dochter relatie

De relatie tussen een moeder en een dochter lijkt vrij voor de hand liggend. Er is een vrouw, zij krijgt een dochter en dan is er sprake van een moeder dochter relatie. Maar naast de biologische moeder is er soms ook een ander moederfiguur. Zoals in samengestelde gezinnen en bij adoptie. Het functioneren in een samengesteld gezin is niet altijd makkelijk. Er is niet altijd vanzelf sprake van liefde, of zelfs acceptatie, tussen de nieuwe moeder en dochter.

In een gezonde moeder dochter relatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Maar ook in gezonde relaties heb je weleens ruzie. Als ruzie echter vaak voorkomt, kan dit voor een verstoorde relatie tussen moeder en dochter zorgen. Dit kan uitmonden in een slechte onderlinge relatie of in de meest extreme gevallen kan het contact tussen moeder en dochter zelfs verbroken worden. Voor beiden is dit vaak een pijnlijk proces.

Hoe ontstaat een verstoorde moeder dochter relatie?

Per persoon en situatie zijn er verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de relatie tussen moeder en dochter niet soepel loopt. Een van deze redenen is verschillende persoonlijkheden. Niet alle persoonlijkheden gaan even makkelijk met elkaar om. Andere redenen kunnen omgevingsfactoren zijn. Partners of familie leden kunnen soms grote invloed uitoefenen op een relatie. Daarnaast is het goed om je te realiseren dat er in moeder dochter liefde vaak ook sprake is van een “normale” verstoring van de relatie: het natuurlijk proces van volwassen worden en je losmaken van je ouders. Voor de dochter houdt dit het vinden van een eigen identiteit in, je eigen weg gaan vinden en je eigen fouten gaan maken. Voor de moeder betekent dit loslaten, je kind haar eigen weg laten gaan. Dit is een tijdelijke verstoring van de moeder dochter relatie die zich normaal gesproken vanzelf weer herstelt. Maar ook bij dit natuurlijke proces kunnen grote problemen ontstaan die de moeder dochter liefde bekoelen.

Moeder dochter relatie verbeteren

Als je merkt dat jullie moeder dochter relatie verstoord is geraakt en de wens hebt om jullie relatie te verbeteren, kun je overwegen om eens met een relatietherapeut te praten. Relatietherapie kan helpen te onderzoeken waar het aan ligt dat jullie relatie verstoord is geraakt. Wat zorgt ervoor dat de band verstoord is en hoe kunnen jullie dit misschien weer verbeteren?

Twijfel je of een relatietherapeut jullie kan helpen bij jullie hulpvraag of wil je meer informatie over relatietherapie? Neem gerust eens met onze in de psychologie geschoolde praktijkassistentes contact op 085-4014720. Zij kunnen je adviseren en indien wenselijk op korte termijn een afspraak inplannen bij een relatietherapeut bij jullie in de buurt.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Zoek een psycholoog