Moeder-dochterrelatie

De relatie waarvan soms wordt gezegd dat het de sterkste is: de moeder-dochterrelatie. De liefde tussen een moeder en haar dochter wordt beschreven als de meest invloedrijke. De instinctieve band die bijvoorbeeld maakt dat je maar beter niet tussen een grizzly-moeder en haar jongen komt. Deze liefde tussen moeder en dochter is er gelukkig vaak vanzelf. Maar niet in alle gevallen is deze liefde vanzelfsprekend.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Moeder-dochterrelatie in verschillende vormen

De relatie tussen een moeder en een dochter lijkt vrij voor de hand liggend. Krijg je als vrouw een dochter, dan is er sprake van een moeder-dochterrelatie. Maar naast de biologische moeder is er soms ook een ander moederfiguur. Zoals in samengestelde gezinnen en bij adoptie. Het functioneren in een samengesteld gezin is niet altijd makkelijk. Er is niet altijd vanzelf sprake van liefde, of zelfs van acceptatie, tussen de nieuwe moeder en dochter. Ook kunnen dochters last krijgen van een loyaliteitsconflict waarbij ze voelen dat als ze de nieuwe moeder een plek geven, ze hun eigen, biologische, moeder afvallen.

afbeelding psycholoog

Heb je een moeilijke moeder-dochterrelatie?

''Heb je het idee dat je een verstoorde moeder-dochterrelatie hebt? Een psycholoog helpt je uit te zoeken wat de oorzaak van jullie verstoorde relatie is en helpt jullie in balans te komen.'

Wil je werken aan jullie relatie?
Plan je adviesgesprek

In een gezonde moeder-dochterrelatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Er wordt op een liefdevolle manier, met respect met elkaar omgegaan. Daarnaast is er ook voldoende afbakening, wat betekent dat de moeder voor het kind zorgt en niet andersom. Ook in gezonde relaties heb je weleens ruzie. Het is belangrijk dat je het conflict herstelt door het uit te praten en de verschillende gevoelens te erkennen. Als ruzie vaak voorkomt, kan dit voor een verstoorde relatie tussen moeder en dochter zorgen. Dit kan uitmonden in een slechte onderlinge relatie of in de meest extreme gevallen kan het contact tussen moeder en dochter zelfs verbroken worden. Voor beiden is dit vaak een pijnlijk proces.

Hoe ontstaat een verstoorde moeder-dochterrelatie?

Per persoon en situatie zijn er verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de relatie tussen moeder en dochter niet soepel loopt. Een van deze redenen is het verschil in persoonlijkheden. Niet alle persoonlijkheden gaan even makkelijk met elkaar om. Andere redenen kunnen omgevingsfactoren zijn. Partners of familieleden kunnen soms grote invloed uitoefenen op een relatie. Ook kan er sprake zijn van onverwerkte pijnpunten uit het verleden die invloed hebben op de wisselwerking in de relatie in het hier en nu. Daarnaast is het goed om je te realiseren dat er in moeder-dochter liefde vaak ook sprake is van een ‘normale’ verstoring van de relatie: het natuurlijke proces van volwassen worden en je losmaken van je ouders. Voor de dochter houdt dit het vinden van een eigen identiteit in, je eigen weg gaan vinden en je eigen fouten maken. Voor de moeder betekent dit loslaten, je kind haar eigen weg laten gaan. Dit is een tijdelijke verstoring van de moeder-dochterrelatie die zich normaal gesproken weer herstelt en waarin vervolgens weer een gezonde en verbonden balans gevonden wordt. Ook bij dit natuurlijke proces kunnen grote problemen ontstaan die de moeder-dochter liefde bekoelen.

Moeder-dochterrelatie verbeteren

Als je merkt dat jullie moeder dochter relatie verstoord is geraakt en de wens hebt om jullie relatie te verbeteren, kun je overwegen om eens met een relatietherapeut te praten. Relatietherapie kan helpen te onderzoeken waar het aan ligt dat jullie relatie verstoord is geraakt. Wat zorgt ervoor dat de band verstoord is en hoe kunnen jullie dit misschien weer verbeteren?

Twijfel je of een relatietherapeut jullie kan helpen bij jullie hulpvraag of wil je meer informatie over relatietherapie? Neem gerust eens met onze in de psychologie geschoolde praktijkassistentes contact op 085-4014720. Zij kunnen je adviseren en indien wenselijk op korte termijn een afspraak inplannen bij een relatietherapeut bij jullie in de buurt.

Icon Zelftest

Ervaar jij moeite in je relaties?

Doe de hechtingstest en krijg direct inzicht in jouw hechtingsstijl.

Doe de test

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Roanne is psycholoog in Eindhoven en gespecialiseerd in het behandelen van hechtingsproblematiek. Ze is aangesloten bij Psyned, het NIP, NVPA, NVRG en RBCZ.

Lara, Psyned verwijsteam
Heb je een verstoorde moeder-dochterrelatie?

Een verstoorde relatie tussen moeder en dochter kan voor problemen zorgen. Heb jij als moeder of als dochter hier last van? Ons verwijsteam geeft je graag persoonlijk advies en koppelt je aan een erkende psycholoog die bij je past.

Plan jouw gratis adviesgesprek