Meer over EMDR

Wat is EMDR

EMDR is een veel gebruikte methode die de psycholoog vooral inzet om trauma’s te behandelen. Maar uit steeds meer onderzoeken blijkt EMDR ook effectief bij andere klachten.

Hoe werkt EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tijdens de behandeling vraagt de psycholoog je om terug te denken aan de nare gebeurtenis. Je denkt terug aan de gebeurtenis en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd worden je afleidende stimulansen aangeboden. Je richt je aandacht op de hand van de psycholoog of op klikjes die je via een koptelefoon hoort.

Hoe is de werking van EMDR te verklaren? Het lukt je brein niet goed om tegelijkertijd te denken aan de nare gebeurtenis en zich te concentreren op de afleidende stimulansen. Het denken aan de gebeurtenis kost relatief veel geheugencapaciteit, maar je concentreren op de afleidende stimulansen ook. Door deze concurrentie krijgt de nare gebeurtenis weinig ruimte. Want je werkgeheugen raakt overvol.

Er ontstaat zo een nieuw evenwicht, de herinnering vervaagt en het terugdenken aan de herinnering is minder pijnlijk en emotioneel. Dit leidt ertoe dat de emotionele lading en de kracht van de nare herinneringen afneemt. Ook kunnen er spontaan nieuwe, minder onprettige gedachten of inzichten ontstaan. Na een intense eerste sessie wordt met positieve stappen weggewerkt van het traumatische moment.

Na de behandeling

Het kan gebeuren dat je na de behandeling wat emotioneel bent, hoofdpijn hebt of dat er gedachten en beelden die te maken hebben met de gebeurtenis naar boven komen. Dit zijn normale reacties en ze duren meestal niet langer dan enkele dagen. Mocht je toch twijfels hebben of heftigere klachten ervaren, dan kun je altijd weer contact opnemen met de psycholoog.

EMDR en andere klachten

Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat EMDR ook effectief kan zijn bij andere klachten. EMDR kan bijvoorbeeld helpen bij:

Gesteld wordt dat EMDR vooral kan bijdragen aan de behandeling van klachten waarbij herinneringen en traumatische ervaringen een belangrijke rol spelen.

EMDR therapie bij Psyned?

We denken graag met je mee. Bel met ons verwijsteam voor vrijblijvend advies. Samen kijken we naar je hulpvraag en wanneer gewenst plannen we direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij jou past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Videobellen
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog