Negatief zelfbeeld

Wordt jouw leven en de keuzes die jij maakt beïnvloed door jouw negatieve zelfbeeld? Jij hebt niet zo’n hoge pet op van jezelf en bent een kei in het opnoemen van jouwe negatieve kanten. Je zou graag willen dat dit je niet meer in de weg staat, maar kan je geen voorstelling maken van een positiever zelfbeeld. Toch is dit mogelijk! Lees op deze pagina wat de gevolgen van een negatief zelfbeeld zijn en, voor jou misschien nog belangrijker, hoe we een negatief zelfbeeld behandelen.

Wat doet dit met jou?
Kun jij vooral de negatieve aspecten van jezelf opnoemen en heb jij het gevoel dat dit voortkomt uit een laagzelfbeeld? Bel gerust met ons voor vrijblijvend en persoonlijk advies. Bel 085-4014720 of stuur een bericht.

Wat is een negatief zelfbeeld?

Onzekerheid over wat je doet, hoe je presteert, hoe je overkomt of hoe je je gedraagt; iedereen heeft het weleens. Maar als deze onzekerheid doorslaat, en de negatieve gedachten in jouw hoofd de overhand nemen, heb je last van een negatief zelfbeeld. Je hebt het gevoel niets te kunnen, bent niet trots op jezelf en bekritiseert jezelf voortdurend. Het voelt alsof anderen altijd beter zijn dan jij, en de dingen die minder goed gaan krijgen meer aandacht dan de dingen die goed gaan. Je bent ook erg gevoelig voor kritiek van anderen – wat jij wilt is namelijk bevestiging.

Oorzaken negatief zelfbeeld

De oorzaken van een negatief zelfbeeld zijn vaak te wijten aan een gemis of gebrek aan veiligheid, waardering en verbondenheid. Dit kan bijvoorbeeld komen door de omgeving waarin jij bent opgegroeid, maar ook negatieve ervaringen in je leven zoals gepest worden of als er iets mislukt waar je veel van had verwacht. Je verlangen naar goedkeuring en verbondenheid wordt versterkt, net als je angst voor afkeuring. Daarom is het voor jou des te belangrijker hoe andere mensen over je oordelen en je beoordelen.

Gevolgen van een negatief zelfbeeld

Als je negatieve gedachten over jezelf hebt, en je jezelf daarmee als onbelangrijk en onbekwaam beschouwt, kunnen er verschillende psychische klachten ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van faalangst, sociale angst of een eetprobleem ontwikkelen. Omdat je voortdurend bang bent om afgewezen te worden onderneem je steeds minder sociale activiteiten. Door de toenemende psychische klachten kun je je bovendien steeds depressiever en meer geïsoleerd gaan voelen.

Je gedachten hebben invloed op jouw acties. Als jij negatief over jezelf denkt, ga je minder naar buiten, ontloop je (groepen) mensen, of ga je misschien niet voor die opleiding of baan die je eigenlijk wel gewild had. “Ik kan het toch niet”, is een gedachte die je dan vaak hebt. En juist omdat je al deze dingen ontloopt en niet doet, houd je dat negatieve beeld makkelijker in stand.

Test hoe ernstig jouw klachten zijn
Ervaar jij klachten en wil je weten of hulp noodzakelijk is? Check het met onze gratis psychologische test en krijg gelijk meer inzicht.

Negatief zelfbeeld en depressie

Negatief zelfbeeld kan zowel een risicofactor als een symptoom van depressie zijn. Mensen met een laag zelfbeeld hebben een grotere kans om een depressie te ontwikkelen. Maar het hoeft niet zo te zijn. Bij een depressie ben je onder meer vaak erg in jezelf gekeerd en heb je een hogere mate van zelfkritiek. Deze factoren kunnen leiden tot een negatief zelfbeeld.

Negatief zelfbeeld behandelen

Irrationele negatieve gedachten worden gevormd in de hersenen. Dit is de reden dat een negatief zelfbeeld vaak cognitief behandeld wordt. Behandelmethoden kunnen zijn: COMET, cognitieve gedragstherapie, EMDR of Acceptance and commitment therapy (ACT). In de behandeling leer je jezelf goed kennen. Het doel is om jouw negatieve zelfbeeld los te laten en in te wisselen voor een positiever beeld. Hierdoor kom jij beter in je vel te zitten en krijg je meer zelfvertrouwen.

Wil jij positiever naar jezelf kunnen kijken en hierdoor met meer plezier in het leven staan? Laat je niet langer beperken door je negatieve zelfbeeld en zet de eerste stap. Bespreek je vragen of zorgen met ons. Bel op 085-4014720 of stuur ons een bericht. Wij geven je graag een persoonlijk advies of helpen je direct met het vinden van passende hulp.

Meer informatie over zelfbeeld

Meer lezen over zelfbeeld? Je vindt meer betrouwbare informatie op: InfoNu.

Werken aan je zelfbeeld

Ga de strijd aan met je negatieve zelfbeeld en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij jou past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog