Mijn depressie zorgt voor relatieproblemen

Mijn depressie zorgt voor relatieproblemen

”Mijn depressie zorgt voor problemen in onze relatie.” Wat moet je doen als je partner twijfelt over de toekomst vanwege jouw depressie? Psycholoog Ellen Smeets geeft advies.

Jan:

"Voor mijn bruiloft kampte ik met somberheid en ben ik in behandeling geweest bij een psycholoog. Dit heeft mij erg goed geholpen en hier ben ik sterker uitgekomen. Inmiddels ben ik getrouwd, maar door een ongeval moest ik een operatie ondergaan en lange tijd revalideren. Dit had invloed op mijn geestelijke gesteldheid en in overleg ben ik weer naar de psycholoog gegaan.

De laatste tijd merk ik aan mijn vrouw dat ze wat teruggetrokken is en ik voel dat ze niet gelukkig is. Afgelopen zondag hebben wij uitvoerig met elkaar gepraat en kwam eruit dat ze twijfels heeft over de toekomst. Ze geeft aan dat het niet perse aan mij ligt, maar ze vraagt zich af of dit dan is wat ze wil; iemand aan haar zijde die psychisch niet altijd even leuk is.

Ik ben hard aan het werk om dit weer goed te krijgen, maar zij twijfelt ook aan zichzelf omdat ze na een vorige relatie van zeven jaar nu weer twijfelt na 7 jaar. Ik weet niet goed wat te doen, ik wil zelf enorm graag dat het goed komt natuurlijk en wil er ook vol voor gaan. Ik wil alleen de druk bij m'n vrouw niet te hoog leggen hoe moeilijk en vooral verdrietig ik dit ook vind.

Hebben jullie tips wat ik/wij het beste kunnen doen? Zal relatietherapie hier helpen? Alvast heel erg bedankt!"

--

Beste Jan,

Het is niet raar dat een relatie beïnvloed wordt door een ingrijpende gebeurtenis zoals een operatie en bijbehorend revalidatieproces. Deze moeilijke periode heeft veel invloed op jouw stemming en het is logisch dat dat ook zijn uitwerking heeft op jullie huwelijk.

Relatiegesprekken kunnen een manier zijn om daaraan te werken, mits jouw vrouw daarvoor open staat. Een eerste stap zou kunnen zijn om je vrouw mee te nemen naar een gesprek met jouw eigen psycholoog. Het is een veilige manier om erachter te komen wat jouw depressie voor haar heeft betekend en of het zinvol is om samen meerdere gesprekken te hebben, bij je eigen psycholoog of bij een relatietherapeut. Jouw gevoelens hebben aandacht nodig, maar haar gevoelens ook. Voor haarzelf is het misschien ook prettig om wat individuele ondersteuning te krijgen.

Soms kan zo’n periode namelijk bepaalde dingen binnen een relatie aan het licht brengen die minder goed lopen en verbeterd kunnen worden; bijvoorbeeld moeite om met elkaar te praten, en het is goed om daar achter te komen. Mogelijk is er bij haar een bepaalde onzekerheid waar zij ook hulp voor kan krijgen. Tijdens een gezamenlijke sessie kunnen jullie bespreken welk effect deze periode op jullie allebei heeft gehad en leren jullie elkaar beter begrijpen. Aan de hand daarvan kan worden bekeken wat jullie samen nodig hebben.

© 2017 Ellen Smeets - Psycholoog Bergen op Zoom

 

Psycholoog Bergen op Zoom, Ellen Smeets.

Ervaar jij ook problemen in je relatie en zou je graag verder geholpen willen worden? Naast bovenstaande psycholoog Ellen in Bergen op Zoom is er ook altijd een behandelaar beschikbaar bij jou in de buurt. Je kan Psyned bellen op 085 40 14 720 om te overleggen welke psycholoog en behandeling het beste bij jou past. Ook een anonieme hulpvraag stellen? Dat kan hier.


Dit vind je misschien ook interessant


Populair op het blog

Blog

Doe de test

Psychologische testen

Praat erover

Praat met een psycholoog