Vreemdgaan

Vreemdgaan gaat met veel gepaard: bedrog, verwarring, lust en een hoop ingewikkelde gevoelens. En als het vreemdgaan uitkomt, is het allesbehalve fraai. Overspel kan namelijk ontzettend veel pijn doen. En wat gebeurt er met jullie relatie? Is je partner nog wel te vertrouwen? Kan je hem of haar vergeven? Willen jullie nog wel met elkaar verder? Lees hier alles over vreemdgaan en hoe relatietherapie jullie kan helpen.

Laatste update:

Aerjen Tamminga, Relatietherapeut

Kan relatietherapie jullie helpen?

'Een relatietherapeut kan jullie helpen om op een open manier over het overspel te communiceren en het vreemdgaan samen te verwerken. Om zo uiteindelijk, als jullie dit willen, sterker door te kunnen.'
Aerjen Tamminga, Relatietherapeut.

Benieuwd naar onze relatietherapeuten?
Plan je adviesgesprek

Kan relatietherapie jullie helpen?

'Een relatietherapeut kan jullie helpen om op een open manier over het overspel te communiceren en het vreemdgaan samen te verwerken. Om zo uiteindelijk, als jullie dit willen, sterker door te kunnen.'
Aerjen Tamminga, Relatietherapeut.

Benieuwd naar onze relatietherapeuten?
Plan je adviesgesprek

Wat is vreemdgaan?

Wat is vreemdgaan en waar ligt de grens van vreemdgaan? Wat de meeste mensen verstaan onder vreemdgaan, is seksueel contact met iemand anders dan hun partner, zonder dat de partner hiervan afweet. Maar stellen onderling kunnen hier andere afspraken over maken. Bij het ene stel valt met iemand anders die ze aantrekkelijk vinden regelmatig appen onder vreemdgaan, terwijl het andere stel het pas vreemdgaan vindt als je met iemand anders het bed deelt. Er zijn ook stellen met een vrijere relatie, waarbij seks met anderen niet onder vreemdgaan valt. De grens van vreemdgaan verschilt dus per stel. Het is daarom belangrijk samen jullie grenzen te bespreken.

Waarom gaan mensen vreemd? Elk persoon is uniek en er zijn daarom ook verschillende redenen waarom mensen vreemdgaan. Maar hier zijn natuurlijk wel studies naar gedaan. We hebben de drie meest voorkomende redenen van waarom mensen vreemdgaan voor je op een rij gezet:

  1. Er zit iets niet goed in de relatie. Dit kan emotionele ontevredenheid zijn, zoals gebrek aan aandacht of waardering, of fysieke ontevredenheid, zoals gebrek aan seks of intimiteit.
  2. Verlangen naar een nieuwe ervaring. Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot nieuwe en opwindende ervaringen. Dit kan te maken hebben met een gebrek aan spanning of uitdaging in hun huidige relatie, of simpelweg met een verlangen naar variatie.
  3. Problemen met zelfbeheersing. Er zijn mensen die moeite hebben om zichzelf onder controle te houden en hun impulsen te beheersen wanneer de situatie zich voordoet om vreemd te gaan.

Op de vraag of vreemdgaan altijd uitkomt kunnen we geen antwoord geven. Maar vaak is het verzwijgen van vreemdgaan niet goed voor je relatie. Eén van de bouwstenen van een goede relatie is namelijk vertrouwen en eerlijkheid.

Spotify banner

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Emotioneel en fysiek vreemdgaan

Een relatie bestaat uit emotionele en fysieke verbondenheid met je partner. Wanneer je fysiek vreemdgaat spreken we over seksueel contact met een ander. Maar er bestaat ook zoiets als emotioneel vreemdgaan. Wat is emotioneel vreemdgaan? Wanneer iemand emotioneel vreemdgaat deel je intieme zaken die je eigenlijk met je partner hoort de delen met iemand anders die je ook aantrekkelijk vindt. Je vergelijkt je partner ook met deze persoon. En meestal in het nadeel van je partner. Ook wil je het liefst veel tijd doorbrengen met de ander en je vraagt je vaak af wat hij of zij van iets vindt. Kortom: je voelt je verbonden met iemand anders zonder dat er seksueel contact is.

Doorgaan na overspel

Overspel hoeft niet per se het einde te betekenen van je relatie. Voorwaarde is wel dat je, als stel, de pijn van het overspel verwerkt, het een plek geeft en er lessen uit trekt voor de toekomst. Wat niet werkt is het negeren en doorgaan alsof er niks gebeurd is. Het vreemdgaan geeft namelijk aan dat er iets niet goed zit in de relatie. Maar wanneer jullie wél samen door willen, kan dat zeker. En pakken jullie deze uitdaging goed op, dan komen jullie er als stel misschien wel sterker uit dan ooit. Een relatietherapeut helpt jullie daar graag bij.

Twijfel

Het kan ook gebeuren dat jullie, na overspel, niet weten of jullie nog met elkaar door willen. Of dat een van beiden daaraan twijfelt. Twijfel na overspel is heel normaal. Je staat namelijk stil bij jullie relatie en heroverweegt of je er nog in wil blijven.

Relatietherapie bij overspel

Is er overspel geweest in jouw relatie? En lukt het jullie niet om dit samen uit te zoeken? Dat is heel begrijpelijk. Een relatietherapeut kan jullie hierbij helpen door jullie te begeleiden bij?:

  • De emoties en pijn van het overspel te verwerken;
  • Op een open en eerlijke manier te communiceren over het overspel;
  • Betekenis te geven aan het overspel en er lessen uit te trekken voor de toekomst;
  • Jezelf en/of je partner te vergeven voor negatieve gebeurtenissen in de relatie, zoals het overspel;
  • Je relatie sterker te maken voor de toekomst.

Ook als het toch blijkt dat het beter is om uit elkaar te gaan, is het van belang dat je goed naar je relatie en je eigen gedrag daarin hebt gekeken. Dat zorgt ervoor dat je beter de relatie uitstapt en niet te maken krijgt met gevoelens als onzekerheid of beschadigd vertrouwen naar mannen of vrouwen toe. Tenslotte kan relatietherapie ook helpen om, bijvoorbeeld voor het welzijn van de kinderen, als exen goed met elkaar om te gaan.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp na overspel

Zoeken jullie hulp na ontrouw? Ons verwijsteam geeft je graag advies op maat en koppelt jullie, wanneer gewenst, aan een erkende en passende relatietherapeut.

Plan jouw gratis adviesgesprek