Jaloezie

Jaloezie kan flinke relatieproblemen veroorzaken en leiden tot veel geruzie. Ben jij degene die jaloers is? Dan kan het zijn dat je je partner steeds controleert, en je partner dit niet op prijs stelt. Is je partner jaloers? Dan kan dat een benauwd gevoel geven, vooral als je het gevoel hebt dat je niks verkeerd doet.

Is de jaloezie nog ‘normaal’?


Laten we voorop stellen dat iedereen wel eens jaloers is, bijvoorbeeld als je partner naar een ander kijkt of omdat hij of zij in het verleden is vreemd gegaan. Jaloezie is dan ook een hele normale emotie. Sterker nog, jaloezie is een teken van liefde en betrokkenheid. Je wilt immers niet dat degene waar je van houdt je verlaat voor een ander! Veroordeel jaloezie bij jezelf en/of je partner dan ook niet te snel.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Wat ligt er onder jaloezie? Is het een ziekte? Of is het liefde?

Soorten jaloezie


Het is goed om te weten dat er verschillende vormen van jaloezie zijn: een gezonde vorm en een minder gezonde vorm. Reageer je jaloers omdat er écht iets aan de hand is en je partner bijvoorbeeld naar bed gaat met een ander? Dan is dat een teken dat je om je partner geeft. Dit pik je niet! En dat is heel gezond en normaal. Deze vorm van jaloezie zie je vaak als er sprake is van overspel.

Maar blijf je maar piekeren en je zorgen maken terwijl je niet weet of je partner vreemd gaat, of als er weinig aan de hand is? Dan beschadig je je eigen welzijn én die van je relatie. Dan wordt jaloezie ongezond. Vaak is er dan iets anders aan de hand. Misschien had je in het verleden te maken met verlating of overspel, van je partner of een ex en heb je daar nog last van hebt. Het kan ook zijn dat de jaloezie voortkomt uit ervaringen met andere mensen dan je partner. Je bent in het verleden door iemand verlaten die je dierbaar was. Die pijn sleep je nog met je mee, en daar kan je huidige relatie onder lijden.

Hoe helpt relatietherapie jullie bij jaloezie?


In relatietherapie werk je aan het verminderen van ongezonde jaloezie en zorg je ervoor dat je relatie er geen last meer van heeft. De relatietherapeut helpt jullie meer concreet:

  • om meer begrip voor elkaar te krijgen als het gaat om de jaloezie;
  • om zicht te krijgen op hoe jullie beide misschien wel, onbedoeld, jaloezie in stand houden, en helpt jullie die patronen ombuigen;
  • op een positieve manier te communiceren over jaloezie;
  • technieken aan waardoor jullie beide en je relatie minder last hebben van de jaloezie;
  • toekomstbestendige afspraken maken over wat wel en niet kan als het gaat om het contact met anderen en over de jaloezie.

Bekijk hieronder welke van onze vormen van relatietherapie bij jullie wensen aansluit.

Onze relatietherapie
Relatietherapie Samen: werk samen aan het versterken van jullie relatie.
Relatietherapie individueel: werk individueel aan het versterken van jouw relatie.
Gratis relatie e-book: vraag ons gratis relatie e-book aan met vier praktische tips en opdrachten.
Psyned Relatieboost: geef jullie relatie in één sessie een krachtige oppepper.
Relatie test: doe onze relatie test en kom er achter hoe je in jouw relatie staat.
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

Plan jouw gratis adviesgesprek

Zoek een relatietherapeut