Jaloezie
Jaloezie kan flinke relatieproblemen veroorzaken en leiden tot veel geruzie. Ben jij degene die jaloers is? Dan kan het zijn dat je je partner steeds controleert, en je partner dit niet op prijs stelt. Is je partner jaloers? Dan kan dat een benauwd gevoel geven, vooral als je het gevoel hebt dat je niks verkeerd doet.
Laatste update: 17 februari 2023
Is de jaloezie nog ‘normaal’?
Laten we voorop stellen dat iedereen weleens jaloers is, bijvoorbeeld als je partner naar een ander kijkt of omdat hij of zij in het verleden is vreemdgegaan. Jaloezie is dan ook een hele normale emotie. Sterker nog, jaloezie is een teken van liefde en betrokkenheid. Je wilt immers niet dat degene van wie je houdt je verlaat voor een ander! Jaloezie komt naar voren als je denkt dat de relatie met je partner wordt bedreigd. Veroordeel jaloezie bij jezelf en/of je partner dan ook niet te snel.

Luister de podcast Waar wacht je op?
Wat ligt er onder jaloezie? Is het een ziekte? Of is het liefde?
Soorten jaloezie
Het is goed om te weten dat er verschillende vormen van jaloezie zijn: een gezonde vorm en een minder gezonde vorm. Reageer je jaloers omdat er écht iets aan de hand is en je partner bijvoorbeeld naar bed gaat met een ander en dit in jullie relatie niet de afspraak is? Dan is dat een teken dat je om je partner geeft. Dit pik je niet! En dat is heel gezond en normaal. Deze vorm van jaloezie zie je vaak als er sprake is van overspel.
Maar blijf je maar piekeren en je zorgen maken, terwijl je niet weet of je partner vreemdgaat, of als er weinig aan de hand is? Dan beschadig je je eigen welzijn én die van je relatie. Dan wordt jaloezie ongezond. Zeker als je je ook negatief gedraagt tegenover je partner (bijvoorbeeld veelvuldig controleren, een telefoon checken of dingen verbieden). Vaak is er dan iets anders aan de hand. Misschien had je in het verleden te maken met verlating of overspel, van je partner of een ex en heb je daar nog last van. Het kan ook zijn dat de jaloezie voortkomt uit ervaringen met andere mensen dan je partner. Je bent in het verleden door iemand verlaten die je dierbaar was. Die pijn sleep je nog met je mee, en daar kan je huidige relatie onder lijden.
Hoe helpt relatietherapie jullie bij jaloezie?
In relatietherapie werk je aan het verminderen van ongezonde jaloezie en zorg je ervoor dat je relatie er geen last meer van heeft. De relatietherapeut helpt jullie meer concreet:
- om meer begrip voor elkaar te krijgen als het gaat om de jaloezie;
- om zicht te krijgen op hoe jullie beiden (misschien wel onbedoeld) jaloezie in stand houden. Het helpt jullie die patronen om te buigen;
- om op een positieve manier te communiceren over jaloezie;
- om technieken aan te leren waardoor jullie beiden en je relatie minder last hebben van de jaloezie;
- om toekomstbestendige afspraken te maken over wat wel en niet kan als het gaat om het contact met anderen en over de jaloezie.
Bekijk hieronder welke van onze vormen van relatietherapie bij jullie wensen aansluit.
Relatietherapie samen: werk samen aan het versterken van jullie relatie.
Relatietherapie individueel: werk individueel aan het versterken van jouw relatie.
Gratis relatie e-book: vraag ons gratis relatie e-book aan met vier praktische tips en opdrachten.
Psyned Relatieboost: geef jullie relatie in één sessie een krachtige oppepper.
Relatie test: doe onze relatie test en kom erachter hoe je in jouw relatie staat.
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Eline Nijhof. Eline is psycholoog in Groningen en is gespecialiseerd in relatietherapie. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Hulp of advies nodig?
Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.