Wat is PTSS?

PTSS, posttraumatische stressstoornis, is een direct gevolg van een trauma. Een trauma is een heftige gebeurtenis uit het verleden. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een (gewelddadige) beroving, een oorlogservaring, een natuurramp of een heftige seksuele ervaring. heb je last van herbelevingen? Word je steeds ’s nachts in paniek wakker? Of vermijd je situaties die je doen denken aan de schokkende gebeurtenis?

Wanneer een trauma een ingrijpende invloed blijft houden op jouw leven en je verschillende (psychische en lichamelijke) klachten ervaart kan het zijn dat je PTSS hebt. In de DSM-4 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) viel PTSS onder de angststoornissen, maar in DSM-5 is er een nieuwe categorie toegevoegd: psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Wanneer is het PTSS en wanneer is het een trauma?

De impact van PTSS

Een trauma kan veel impact op je hebben en je voor langere tijd ontregelen. Je hebt tijd nodig om je weer beter te voelen na een ingrijpende gebeurtenis. Hoelang het duurt voor je een trauma verwerkt verschilt per persoon. Uiteindelijk verdwijnt een trauma steeds meer naar de achtergrond en geef je het een plek. Maar soms gebeurt dit niet. Je blijft last houden van de symptomen die horen bij een trauma of de symptomen worden steeds erger. De angst is nog steeds voelbaar en je blijft je gespannen voelen. Er is dan sprake van PTSS.

Hoe ontstaat PTSS?

Waarom de ene persoon wel PTSS ontwikkelt en de andere persoon niet is niet duidelijk. Wel zijn er een aantal factoren waarvan gezegd wordt dat ze mee kunnen spelen bij het ontwikkelen van PTSS.

Soort trauma

Het soort trauma en de duur van het trauma zouden een rol kunnen spelen. Bij oorlogservaringen ontwikkelt iemand bijvoorbeeld vaker PTSS. Maar ook wanneer een trauma bestaat uit meerdere gebeurtenissen kan deze meer impact hebben dan een ingrijpende gebeurtenis die eenmalig was. Denk bijvoorbeeld aan oorlogservaringen of mishandeling.

Karaktereigenschappen

Hoe ga jij om met moeilijke momenten? De één kan meer aan dan de ander. Sommige mensen zijn wat kwetsbaarder. Dit kan in iemands karakter liggen, maar kan ook komen door dingen die iemand al eerder in zijn of haar leven heeft meegemaakt. Ook kan deze kwetsbaarheid mogelijk erfelijk zijn.

Steun

Wanneer jij iets ingrijpends meemaakt is het fijn om (emotionele) steun te krijgen van jouw naasten. Heb jij de ruimte om te praten over wat je hebt meegemaakt? Neemt jouw omgeving jouw gevoelens serieus? Dit is belangrijke steun die de kans op PTSS kan verminderen.

Neem PTSS klachten serieus

PTSS ontstaat wanneer je een trauma niet goed verwerkt. Normaal gaan klachten die iemand ervaart na een trauma vanzelf weer over. Maar soms lukt dit niet. Je blijft last houden van de schokkende gebeurtenis en ontwikkelt PTSS. Het kan zijn dat PTSS pas maanden of jaren na het trauma tot uiting komt.

Als de symptomen niet behandeld worden kan je hier lang last van blijven houden. Daarom is het belangrijk dat je jouw klachten serieus neemt en wanneer nodig op zoek gaat naar professionele hulp. Een psycholoog kan PTSS goed behandelen.

Hulp of advies nodig?

Ben jij uit evenwicht door een schokkende gebeurtenis? Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons verwijsteam. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Hulp of advies nodig?

Ben jij uit evenwicht door een schokkende gebeurtenis? Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons verwijsteam. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog