PTSS symptomen

Wat zijn de symptomen van PTSS? Het lukt jou niet om een traumatische gebeurtenis te verwerken. Hierdoor ervaar jij zowel psychische als lichamelijke klachten. Deze hoeven niet direct na het trauma tot uiting te komen, maar kunnen ook pas na een aantal maanden op de voorgrond treden. PTSS kan voorkomen bij volwassenen en bij kinderen. Hoeveel symptomen je ervaart en de ernst ervan verschillen per persoon. De symptomen die jij kunt ervaren bij PTSS kunnen we onderverdelen in drie categorieën: herbeleving, vermijding, spanning.

Herbeleving

Herinneringen aan de nare gebeurtenis dringen zich steeds weer op, in de vorm van nachtmerries en flashbacks. Je hebt bijvoorbeeld last van nachtmerries over het trauma. Hierdoor slaap je slechter en word je regelmatig in paniek wakker. Maar ook in je gedachten ga je terug naar dat wat je hebt meegemaakt. Een herbeleving kan getriggerd worden wanneer je geconfronteerd wordt met iets dat je doet denken aan de traumatische gebeurtenis. Soms voelt het alsof je het weer opnieuw meemaakt. Je ervaart dezelfde angst en spanning. Ook kan je, wanneer je denkt aan de gebeurtenis, een angstig gevoel en lichamelijke sensaties, zoals zweten, trillen of hartkloppingen, ervaren.

Vermijding

Wat je hebt meegemaakt was verschrikkelijk en je wilt dit niet nog een keer ervaren. Dit kan leiden tot vermijding. Je gaat situaties uit de weg die je doen denken aan het trauma. Ook praat je er niet over en probeer je er niet aan te denken. Het kan zelfs zijn dat je een deel van het trauma niet meer kan herinneren, dit heet verdringing. Je doet dit om jezelf te beschermen. Sommige mensen gebruiken verdovende middelen, zoals alcohol en drugs.

Wat ook voor kan komen is dat je steeds meer afstand neemt van je emoties. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je buiten jezelf treedt, alsof je niet meer in je eigen lichaam zit, dit noemen we depersonalisatie.

Daarnaast kan het zijn dat je je steeds meer afzondert van mensen. Je voelt je steeds minder betrokken met je omgeving. Je kunt het gevoel hebben dat je omgeving niet echt is, dit noemen we derealisatie.

Spanning

Je ervaart meer spanning dan voor het trauma en bent constant alert. Je schrikt snel en bent overgevoelig. Ook ben je prikkelbaarder. Je wordt bijvoorbeeld sneller boos op anderen of hebt last van huilbuien of woede uitbarstingen zonder dat hier een duidelijke aanleiding voor is. Ook is het lastig om je te concentreren omdat je continue waakzaam bent.

Andere symptomen van PTSS

Naast bovengenoemde symptomen kun je nog een aantal andere symptomen ervaren:

  • Je gedraagt je roekeloos.
  • Je bent somber.
  • Je vindt weinig dingen nog interessant.
  • Je voelt je schuldig.
  • Je voelt je minderwaardig.
  • Je voelt je moe.
  • Je hebt last van angsten.

Wat als je deze symptomen ervaart?

Herken je je in bovenstaande symptomen? Heb je hier al voor langere tijd last van en worden de klachten niet minder of worden ze zelfs erger? Dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Een onverwerkt trauma kan een grote impact op jouw leven hebben. Neem jouw klachten daarom serieus. De juiste PTSS behandeling kan ervoor zorgen dat jij het trauma kan verwerken en een plek kan geven.

Hulp of advies nodig?

Ben jij uit evenwicht door een schokkende gebeurtenis? Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons verwijsteam. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Hulp of advies nodig?

Ben jij uit evenwicht door een schokkende gebeurtenis? Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons verwijsteam. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog