Wat is relatietherapie?

Jullie relatie voelt niet goed meer aan, er spelen relatieproblemen of het vuur tussen jullie lijkt uitgedoofd, daarom kiezen jullie voor relatietherapie. Jullie willen weer meer verbondenheid in de relatie, zonder pijn en verdriet verder kunnen of misschien zelfs uitzoeken of er nog hoop is. Hoe helpt relatietherapie jullie? 

Wanneer is relatietherapie nodig?

Vaak wachten mensen lang voordat ze aan relatietherapie beginnen. Het wordt gezien als laatste redmiddel, en als ze de stap uiteindelijk toch maken is er meestal al veel afstand in de relatie. Jammer, want relatietherapie helpt jullie in een eerder stadium al om de relatie te versterken en voorkomen dat bepaalde situaties uit de hand lopen. Zodat je achteraf niet hoeft te zeggen ‘wat als we eerder hulp hadden gezocht?’.

Hoe werkt relatietherapie? Relatietherapie rust je uit met belangrijke relatievaardigheden. Afhankelijk van jullie situatie bespreek je bijvoorbeeld vragen als: hoe zorg je dat je niet meer op eieren hoeft te lopen binnen de relatie? Hoe kun je op een goede manier bespreken wat jou dwarszit? Maar ook, hoe kunnen jullie samen verder na overspel? En hoe zorgen jullie ervoor dat seks weer zorgt voor positieve energie binnen jullie relatie?

Wat kan ik met relatietherapie bereiken?

De relatietherapeut helpt jullie om te ontdekken waar het stroef loopt in jullie relatie. Hierdoor leren jullie elkaar, maar ook jezelf beter kennen. De relatietherapeut herkent terugkerende negatieve patronen in jullie relatie en houdt jullie een spiegel voor. Wat is er nou echt aan de hand? Vervolgens krijgen jullie handvatten om deze te doorbreken. Omdat jullie weer echt naar elkaar luisteren leren jullie elkaar als het ware opnieuw kennen. Jullie kunnen weer duidelijk communiceren wat de verwachtingen van elkaar binnen de relatie zijn.

Als jullie relatie toch eindigt

Vaak komen stellen er samen sterker uit. Als jullie relatie toch eindigt helpt jullie relatietherapeut om deze op een respectvolle manier te beëindigen. Zeker als jullie kinderen hebben is het belangrijk om de relatie positief af te sluiten.
Daarnaast hoeft dit niet te betekenen dat de therapie niet succesvol is geweest, dat ligt er maar net aan hoe je ernaar kijkt. Je kunt zeggen dat je er alles aan hebt gedaan. Daarnaast leer je veel en daar heb je in een volgende relatie profijt van.

Het is nooit leuk als een relatie stukloopt en er komt meestal veel verdriet bij kijken. Hoe ga je om met liefdesverdriet? Vind hier een aantal tips tegen liefdesverdriet die jou helpen.

Welke soorten relatietherapie zijn er?

Hoe relatietherapie er precies uitzien is afhankelijk van jullie situatie en behoeften. Onze relatietherapeuten maken vooral gebruik van IBCT relatietherapie en EFT-relatietherapie omdat deze vormen efficiënt zijn gebleken.

IBCT-relatietherapie focust zich op vier gebieden: persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, externe stress en patronen in de communicatie. Bij deze therapie wordt eerst gewerkt aan emotionele acceptatie en tolerantie, en daarna concreet aan het oplossen van problemen. Bij EFT-relatietherapie kijken jullie vooral naar de emotionele connectie in jullie relatie.

Staat jouw partner niet open voor relatietherapie of wil je liever eerst voor jezelf dingen uitzoeken? Je bent niet de enige. Daarom bieden wij ook de mogelijkheid om individuele relatietherapie te volgen.

Bij ons vind je hulp die bij jou (en je partner) past. Wat gebeurt als jullie geen hulp zoeken? Heb je vragen of zorgen? Bel ons dan op 085 – 4014 720 of stuur ons een bericht.

Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie relatieproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie relatieproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog