Wat is relatietherapie?

Relatietherapie kan ongemakkelijk zijn, je deelt immers jullie intiemste details met een vreemde. Toch kan het de relatie heel goed helpen en jullie weer nader tot elkaar brengen. De relatietherapeut helpt jullie om te ontdekken waar het stroef loopt in jullie relatie. Dit kan jullie helpen om elkaar, maar ook jezelf een stuk beter te leren kennen.

Samen met een relatietherapeut onderzoek je ingesleten patronen in de relatie en leer je deze te doorbreken. Je ontdekt dan vaak dat jullie relatie niet per se slecht hoeft te zijn, maar dat je door die patronen niet meer goed op elkaar reageert. Relatietherapie helpt jullie meer open te communiceren en zo te ontdekken waar de knelpunten in de relatie liggen.

Wanneer is relatietherapie nodig?

Ruzies en conflicten horen bij relaties. Iedereen heeft ze wel eens, maar vaak kunnen ze relatief gemakkelijk worden opgelost. In sommige relaties komen bepaalde zaken echter steeds hardnekkig terug. Er is bijvoorbeeld veel sprake van ruzie, jaloezie, vreemdgaan, of communicatieproblemen. Dit kan voor veel boosheid, wantrouwen en verdriet zorgen.

Een relatietherapeut helpt jullie de onderliggende oorzaak te vinden. Misschien hebben jullie verschillende behoeftes, of liggen jullie qua karakter verder uit elkaar dan van tevoren gedacht. De relatietherapeut helpt jullie om open te communiceren over de wensen, behoeften en verwachtingen binnen jullie relatie. Kortom, jullie gaan het gesprek aan om elkaar opnieuw te kunnen begrijpen.

Vaak wachten mensen lang voordat ze aan relatietherapie beginnen. Het wordt gezien als laatste redmiddel, en als ze de stap uiteindelijk toch maken is er meestal al veel afstand in de relatie. Maar relatietherapie kan jullie in een eerder stadium al leren om nog beter met elkaar om te gaan en jullie helpen te voorkomen dat bepaalde situaties uit de hand lopen. Vooral dat laatste kan moeilijk zijn om op tijd te herkennen.

Wat kan ik met relatietherapie bereiken?

De relatietherapeut herkent terugkerende patronen in jullie communicatie. Door jullie een spiegel voor te houden en te laten zien hoe en waarom de gesprekken vastlopen kunnen jullie de patronen leren herkennen. Vervolgens krijgen jullie handvatten om deze te doorbreken. Omdat jullie weer echt naar elkaar luisteren leren jullie elkaar als het ware opnieuw kennen. Jullie kunnen weer duidelijk communiceren wat de verwachtingen van elkaar binnen de relatie zijn.

Welk soort relatietherapie?

Er zijn verschillende soorten relatietherapie, maar EFT-relatietherapie is één van de meest bekende vormen. Met deze vorm van therapie kijken jullie vooral naar de emotionele connectie in een relatie. Als jouw partner nog niet open staat voor relatietherapie is er ook individuele therapie mogelijk. Deze vorm van relatietherapie kan ook erg effectief zijn.

Ook IBCT-relatietherapie is een effectieve vorm van relatietherapie. Deze vorm focust zich op vier gebieden: persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, externe stress en patronen in de communicatie. Met deze therapie wordt eerst gewerkt aan emotionele acceptatie en tolerantie, en daarna concreet aan het oplossen van problemen.

Als jullie relatie toch eindigt

Relatietherapie is vaak heel succesvol. Toch kunnen jullie tijdens de behandeling tot de conclusie komen dat jullie relatie geen toekomst meer heeft. De relatietherapeut kan jullie dan helpen om de relatie op een respectvolle manier te beëindigen. Zeker als jullie kinderen hebben is het belangrijk om de relatie positief af te sluiten.

Het is nooit leuk als een relatie stukloopt. Het is een verlieservaring die je moet verwerken waarbij je ook te maken kan krijgen met rouw. Hoe ga je om met liefdesverdriet? Vind hier een aantal tips tegen liefdesverdriet die je kunnen helpen.

Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie relatieproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie relatieproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog