1. Fysieke rust
Fysieke rust is de bekendste vorm van rust. Heb je gesport, lang gewandeld op ben je fysiek actief geweest? Zorg dat je lichaam zich kan herstellen. Geef je lijf rust door eerder naar bed te gaan, dutjes te doen, een rustige yoga flow te doen (stretchen) of een massage te nemen.
2. Mentale rust
Zit je hoofd vol met gedachten? Dit nog even doen, dat nog regelen, ‘Bedoelde ze dat echt zo?’ en ohja, je hebt nog geen eten in huis. We staan constant ‘aan’. Als je merkt dat je hoofd maar door raast en het moeilijk is om je te concentreren, is het tijd voor mentale rust. Mentaal opladen doe je door pauze te nemen, zonder telefoon. Luister kalmerende muziek, wandel of maak je hoofd leeg door je gedachten op te schrijven.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
3. Emotionele rust
Als er veel speelt in je leven waar emoties bij komen kijken, is het belangrijk af en toe bewust ruimte hiervoor te maken. Trek je terug en neem de tijd voor jezelf. Laat je tranen lopen, praat met vrienden of een psycholoog en geef eerlijk antwoord als iemand je vraagt hoe het gaat. Ook schrijven en mindfulness kunnen helpen. Neem ook genoeg emotionele rust als je altijd maar ‘ja’ zegt. Want ga je vaak over je eigen grenzen, dan voel je minder goed waar jij behoefte aan hebt en dan is inchecken een goed idee.
4. Sociale rust
Niet alleen introverten hebben af en toe een pauze nodig van sociale activiteiten. Plan regelmatig een moment voor jezelf om op te laden. Als je je sociaal vermoeid voelt, is het goed om te kijken naar de meest uitputtende personen in je leven. Zijn deze vriendschappen je energie waard? Het helpt als de mensen met wie je tijd doorbrengt luisteren en je positiviteit brengen.
5. Creatieve rust
Ben je veel creatief bezig? Dan wil je jezelf ook creatieve rust geven om daarna weer nieuwe inspiratie, oplossingen en een andere blik op je werk te hebben. Laad op door jezelf te laten verwonderen door al het moois op de wereld. Denk aan een wandeling in het park of op het strand, maar ook kijken naar bloemen en een bezoek aan het museum.
6. Zintuiglijke rust
Welke prikkels jou uitputten is persoonsafhankelijk. Sluit je ogen en voel welke zintuigen vermoeid zijn. Voor veel mensen is dit bijvoorbeeld geluid. Dan helpt stilte. Waar het om gaat is dat je even wat minder laat binnenkomen via je zintuigen. Dus ook: offline tijd, wandelen, een dutje doen.
7. Spirituele rust
Spirituele rust is rust op een veel dieper niveau. Het is nodig om je verbonden te blijven voelen met je missie op aarde, met iets groters dan jijzelf én tegelijk met jouw authentieke zelf. Als je spiritueel tot rust komt, kan je je ego aan de kant zetten en voelen waar het leven voor jou om draait. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld met een geleide meditatie, een body scan, ademhalingsoefeningen of doe iets voor een ander.
Om overprikkeling te voorkomen, is het belangrijk op tijd toe te geven aan al deze soorten rust. Balans is hierbij het toverwoord. Soms is even ‘uit’ gaan beter dan uitgaan, en soms laad je juist op van een lekker avondje dansen. Weet je niet wat voor jou werkt en lukt het niet om tot rust te komen? Je kan altijd eens met een professional praten om samen op zoek te gaan naar manieren hoe jij mentaal en fysiek kan ontspannen. Eerder ingrijpen is beter. Plan een adviesgesprek of bel 085 – 4014 720.