Skip to content
Psyned

Zo vind jij je ikigai 

Je hebt er misschien weleens van gehoord: je ikigai. Een woord dat jouw leven samenvat, richting en betekenis geeft aan je bestaan. Dit klinkt misschien heel diep. Eigenlijk draait het gewoon om datgene wat je ’s ochtends je bed uit laat springen. Maar wat als je liever nog even blijft liggen? Geen zorgen, met deze handige tips vind je zo jouw ikigai. 

Psyned | 04 jul 2024

Oorsprong ikigai 

De wortels van ikigai reiken diep, terug naar de zonnige eilanden van Okinawa, ongeveer tweeduizend kilometer ten zuiden van Tokyo, Japan. Het idee van ikigai blijft niet beperkt tot dit eiland. Over de hele wereld zijn er plekken, bekend als ‘blue zones’, waar mensen opvallend langer leven, gezonder zijn en meer vreugde ervaren. 

In de loop der tijd heeft het begrip ikigai ook zijn weg gevonden naar het Westen. Een van de mensen die hieraan heeft bijdragen is Dan Buettner van National Geographic. Hij was vastbesloten om het geheim van een lang en gezond leven te ontdekken en trok naar Okinawa – een van die bekende ‘blue zones’. Daar sprak hij met honderdjarigen en vroeg hen naar hun geheim. Wat bleek? Ze leefden allemaal volgens hun ikigai. 

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Wat is ikigai? 

Het woord ikigai kan je in twee delen verdelen. ‘Iki’ staat voor ‘leven’, en ‘gai’ betekent ‘waardevol’. Volgens de Japanse traditie is dit het geheim van een lang en gelukkig leven. Daarom is ikigai meer dan een begrip; het is de reden van je bestaan. Makkelijker gezegd: waarvoor stap jij elke dag je bed uit? Volgens de bewoners van Okinawa heeft iedereen een ikigai, een levensdoel dat een samensmelting is van passie, missie, roeping en beroep. Maar het vinden van je ikigai is geen simpele opgave. Het is een ware zoektocht naar antwoorden op zingevingsvragen. Sommigen vinden hun ikigai in een oogwenk, terwijl anderen er langer over doen om het te ontdekken. 

Ikigai model 

Je ikigai heb je niet zomaar gevonden. Het kan weken, maanden of zelfs jaren duren. Dit vertellen we je niet om je te ontmoedigen, maar juist om realistische verwachtingen te creëren. Door social media lijkt het alsof je dit meteen moet weten, maar dat is niet zo. Antwoorden op levensvragen komen niet zomaar aanwaaien. Gun jezelf dus de tijd om te ontdekken wat je wel en niet wilt. Op die manier zal je vanzelf de antwoorden ontdekken. Het ikigai model kan je hierbij helpen. Dit model bestaat uit vier vlakken. Jouw ikigai bevindt zich precies op het snijpunt van deze vier aspecten van je leven: je passie, wat de wereld nodig heeft, wat geld oplevert en je talenten. 

Klaar om je ikigai te vinden? Pak een groot vel papier erbij en neem het ikigai model over. Schrijf, plak foto’s, voeg steekwoorden toe of wat er ook maar in je opkomt. Alles mag. Laat je gedachten dwalen en noteer het eerste wat er in je opkomt.   

Vind je het nog steeds lastig? Vergeet niet, je ikigai vinden kost tijd. Blijf de komende week, maand of zelfs jaren dingen toevoegen aan deze lijst. Langzaam maar zeker zal je je ikigai ontdekken op het vel papier. 

Zingeving 

Een gebrek aan zingeving kan voelen als een gebrek aan energie, richtingloosheid en verveling, waardoor je je niet lekker in je vel zit. De kans op een negatief zelfbeeld, een bore-out, een burn-out of een depressie wordt groter. Daarom is het essentieel om af en toe stil te staan bij wat je gelukkig maakt, oftewel om je ikigai vinden. Als je worstelt met vragen als ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik? en ‘Is dit het?’, kan een psycholoog je helpen. Hij/zij kan je een spiegel voorhouden en weet welke vragen je aan jezelf kan stellen. Door inzicht te krijgen in je vaste patronen en te begrijpen waarom sommige dingen moeilijk voor je zijn, kan je jezelf beter leren kennen en doelen stellen voor je dagelijks leven. Worstel je met zingevingsvragen en kom je er niet helemaal uit? Wil je graag zinvol leven? Neem dan contact op met ons verwijsteam. Je kan ons bereiken via 085-4014720 of plan een gratis adviesgesprek in. 

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned