Skip to content
Psyned

Vage klachten

Soms voel je je niet lekker, zonder dat je weet waar dit gevoel vandaan komt. Je bent moe, voelt je niet goed, maar volgens de dokter ben je kerngezond. Moet er iets veranderen? Maar wat dan? Het zijn vage klachten zonder duidelijke reden. En wat je kan doen om je beter te voelen is een raadsel. Herken je jezelf hierin?

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Vage klachten

Waarom heb ik last van vage klachten?

Met vage klachten bedoelen we symptomen die erop wijzen dat je je niet helemaal lekker voelt, maar waarvan de oorzaak niet duidelijk is. Dit kunnen klachten zijn zoals vermoeidheid, lichte pijntjes of een constant gevoel van niet fit zijn. Er zijn verschillende redenen waardoor je vage klachten kan ervaren. Soms is het een gevolg van stress, vermoeidheid of een gebrek aan slaap. Andere keren kunnen je klachten veroorzaakt worden door emotionele problemen, zoals angst, depressie of spanningen in relaties. Lichamelijke factoren, zoals een ongezonde levensstijl, voedingstekorten of onderliggende gezondheidsproblemen, kunnen ook een rol spelen. Het kan soms lastig zijn om precies te weten wat de oorzaak is van de vage klachten, omdat ze vaak ontstaan door verschillende factoren tegelijk.

Gevolgen vage klachten

Iets belemmert je leven, maar je kan je vinger er niet opleggen. Dit kan veel invloed hebben op je dagelijks leven. Het ervaren van onverklaarde klachten kan stress, angst en frustratie veroorzaken. Misschien voel je je wel machteloos en onzeker door de eindeloze zoektocht. Doordat je steeds bezig bent met de vage klachten houd je misschien minder energie over, waardoor je sociaal contact beperkt of zelfs vermijdt. Dit kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt.

Hoe kan ik vage klachten verminderen?

Je denkt misschien niet meteen aan een psycholoog als je met dit soort klachten kampt. Maar een psycholoog kan je vaak goed helpen door mee te kijken naar hoe je leven op dit moment verloopt. Je krijgt meer inzicht in welke delen van je leven misschien niet in balans zijn. Ook kan je samen op zoek gaan naar oorzaken van je klachten en ontdek je wat je in je leven kan veranderen. Goed om te weten: je hoeft niet 'ziek' te zijn om hulp te zoeken bij een psycholoog. Het kan erg fijn zijn om niet alles alleen te hoeven doen en iemand met een frisse blik mee te laten kijken in je dagelijks leven. Door goede vragen te stellen en je gedachten en gevoelens te uiten, kan je vaak vanzelf ontdekken waar de knelpunten liggen. Op die manier werk je aan verbetering.

Hulp bij vage klachten

Heb je last van vage klachten en wil je daarmee aan de slag gaan? Of heb je nog vragen? Neem gerust contact op met ons verwijsteam. Dit doe je door een gratis adviesgesprek in te plannen of bel naar 085-4014720.

Deze psychologen helpen je graag bij vage klachten

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned