Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan

Burnout, Stress      Yara van Gendt     

Uit recent onderzoek van studentenorganisatie ISO bleek dat 53 procent van de studenten last hebben van burn-out gerelateerde klachten, zoals emotionele vermoeidheid. Maar, wat zorgt ervoor dat zoveel studenten hiermee kampen? En wat kun je doen om dit te voorkomen? Kom door dit blog van psycholoog Yara van Gendt weer in control.

Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan

Maatschappelijke druk, angst en studieschuld als aanleiding

Er zijn tal van oorzaken te bedenken voor de prestatiedruk en eventuele burn-out die studenten ervaren. Als student kun je maatschappelijke druk ervaren om de juiste studie te kiezen.

Het zo snel mogelijk afronden van deze studie in verband met de financiële kosten geeft studenten ook relatief veel druk. Als je een studie stopt of hier langer over doet lopen de kosten namelijk op, waardoor je studieschuld groeit.

Daarnaast plaatsen vrienden, ‘influencers’, BN’ers en ‘celebrities’, op social media berichten over hun ‘perfecte leven’ met prachtige selfies, zonnige bestemmingen, toffe feestjes en gezellige etentjes. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je hard moet werken om ook aan die perfectie te kunnen voldoen of denken dat jouw leven minder mooi is dan dat van anderen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Ook de angst om te falen, anderen teleur te stellen of de angst om niet goed genoeg te zijn kunnen studenten zoals jij druk geven. Als student heb je niet altijd invloed op deze oorzaken, sommige liggen binnen jouw controle en andere daarbuiten.

Geen controle over

Het vernieuwde leenstelsel en het bindend studieadvies hebben hoe dan ook invloed op jou als student. In de huidige tijd ligt er meer druk op jou als student om sneller je studie af te ronden. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je het vanaf het begin af aan al goed doet, want anders krijg je geen positief bindend studieadvies en mag je de studie niet vervolgen.

Dit zijn factoren die de context waarin studenten nu studeren totaal verschillend maken van de context waarin studenten eerder studeerden. Het is goed om het verlangen om deze factoren te willen veranderen los te laten, want als student heb je nou eenmaal geen directe invloed hierop. Door hier te veel op te focussen zal dit alleen maar frustratie en druk bij je teweegbrengen.

Wel invloed op

Waar je wel invloed op hebt is hoe je met de situatie en vervelende factoren omgaat. Je hebt invloed op je eigen gedrag, de doelen die je stelt, de verwachtingen die je hebt en bijvoorbeeld de keuzes die je maakt.

Weten hoe erg jouw klachten zijn? Doe onze gratis test!

Naar onze zelftest

Hoe kan jij ermee omgaan?

Zoals ik al eerder heb genoemd, heb je op sommige externe factoren, zoals het studiestelsel, geen controle. Maar, er zijn genoeg (interne) factoren waar je wel wat aan kan doen.

Leer luisteren naar je lichaam

Vaak merken we pas dat we last hebben van stress en spanning als het eigenlijk al te laat is: je bent doodmoe, hebt knallende hoofdpijn, slaapt slecht en hebt nergens meer zin in. Als dit het geval is zit je eigenlijk al in het rood.

Terugkijkend zal je zien dat daar al een hele periode, waarin je wel al een aantal klachten opmerkte, aan vooraf is gegaan. Je had misschien al een tijdje last van je schouders en je nekspieren, merkte dat je wat kortaf was en weinig energie had. Toch ben je door, door en door gegaan.

Door middel van mindfulness, yoga en ontspanningsoefeningen kan je jezelf trainen in het beter aanvoelen van je lichaam. Door elke dag even de tijd te nemen voor je lichaam en te voelen wat er in jouw lichaam gebeurt kan je de rode zone voor zijn en eerder handelen.

Verwachtingen

Het is niet alleen belangrijk om te luisteren naar je lichaam, maar ook stil te staan bij welke verwachtingen je van jezelf hebt. Neem eens de tijd om deze verwachtingen onder de loep te nemen: de verwachtingen die jij nu hebt, zijn die opgelegd door anderen? Of leg jij ze jezelf op?

Kijk eens naar wat jij zelf belangrijk vindt in plaats van wat de wereld om je heen belangrijk vindt. Dus, wat wil je echt zelf? Waarschijnlijk denk je dat anderen veel verwachtingen van jou hebben, maar valt dat in de werkelijkheid heel erg mee.

Vaak leggen we onszelf de verwachtingen op. Wat nou als je je eens gaat focussen op dingen doen die je wíl doen in plaats van te focussen op alle ballen die je ‘moet’ hooghouden.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Omgaan met gedachten

Er zijn veel verschillende factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van een burn-out. Deze factoren kunnen zorgen voor negatieve en vervelende gedachten.

Die gedachten spoken door je hoofd en het lukt je niet om ze ‘uit’ je hoofd te zetten. Als je het mij vraagt kan je deze gedachten ook helemaal niet ‘uit’ zetten. Je hebt namelijk geen controle over je gedachten.

Waar je wel controle over hebt is de impact van jouw gedachten. Je kunt er voor kiezen om gedachten je helemaal van de wijs te laten brengen. Maar, je kan de gedachten ook laten voor wat het zijn, namelijk gedachten.

Elk mens heeft gedachten; positieve én negatieve. Als je last ervaart van je gedachten kan het helpen om erover te praten, afstand van je gedachten te nemen en/of te horen dat anderen ook dezelfde soort gedachten hebben. Je bent heel normaal en zeker niet de enige.

Vandaag zelf al aan de slag met je burn-outklachten en tips in je mail ontvangen? We hebben alle informatie en tips bij burn-outklachten voor je gebundeld in een gratis e-book. Lees over wat een burn-out is, hoe je dit herkent en kan voorkomen en vooral over wat je er (zelf of met een psycholoog) aan kunt doen. Download het e-book hier.

Laat het ‘moeten’ los

Kortom, je hebt invloed op hoe je met de situatie omgaat. Door beter naar je lichaam te luisteren, te kijken naar wat je wilt (in plaats van wat je moet) en door afstand te nemen van je gedachten kan je de kans op een burn-out verkleinen. Laat al het ‘moeten’ los en bepaal zelf wat je wilt doen.

Meer weten over dit onderwerp? In het blog van Nora Dekker lees je nog 4 tips om studiestress te verminderen. Denk je dat je burn-out gerelateerde klachten hebt, doe dan de burn-out test of bel met ons verwijsteam op 085 – 4014 720 of
plan hier je gratis adviesgesprek.
.

Dit vind je misschien ook interessant

Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?
Burnout
Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?

Hoe gaat het lichaam om met stress? Ons stress-systeem zit in ons zenuwstelsel zit en heeft twee delen die het kan gebru...

Lees verder
Meer tijd voor jezelf? Zo zeg je vaker ‘nee’
Assertiviteit
Meer tijd voor jezelf? Zo zeg je vaker ‘nee’

Makkelijk voor de een, uitdaging voor de ander Sommige mensen hebben er totaal geen moeite mee: collega’s die ‘nee�...

Lees verder
Een burn-out door onveilige hechting?
Burnout
Een burn-out door onveilige hechting?

Lees hier hoe onveilige hechting samenhangt met het ontwikkelen van een burn-out en leer hoe je in balans blijft als je ...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Soms stapelen vervelende situaties zich op. Het loopt niet lekker op je werk, er zijn problemen thuis of er is iets naar...

Lees verder