4 tips tegen studiestress

Stress      Nora Dekker     

Je studententijd is niet alleen maar feesten, vrijheid en vrienden. Studenten ervaren steeds meer stress. Als student weet ook Nora goed hoe het voelt om veel stress te ervaren. In dit blog deelt ze haar ervaringen, kennis en inzichten die haar hielpen om stress te verminderen. Ze hoopt hier anderen mee te kunnen helpen.

4 tips tegen studiestress

Nora over studiestress

Wat wordt het toch stralend beschreven. Je studententijd, dé tijd van je leven. Geniet ervan. Toch zie en hoor ik om mij heen dat het studentenleven niet altijd een feestje is. Stress, burn-out en studiedruk, dat zijn de termen die ik steeds vaker voorbij hoor komen. Wat zijn de oorzaken van deze druk en hoe kun je het verminderen in jouw studententijd?

Mijn naam is Nora. Ik studeer creative business en zit nu in mijn ‘tweede’ jaar. Ik doe mijn studie even wat rustiger aan en heb besloten om mij, in dit ‘anti-stress tussenjaar’, op een ander vlak te ontwikkelen. Een nieuwe uitdaging heb ik gevonden in mijn werk als gastblogger bij YoungCapital.
Deze blog is geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Ik heb de afgelopen tijd veel geleerd over stress en hoe je het vermindert en deel dit graag met je.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

De tentamenperiode komt er weer aan. Ondanks het feit dat ik al 3 maanden gestopt ben met roken steek ik er toch maar eentje op. In het klaslokaal heerst er spanning en hoor je studenten nerveus fluisteren. Flarden van de gesprekken zijn op te vangen “…stress… al begonnen?…. moet ook nog werken!…”. Het lijkt erop dat veel van ons flink tegen de tentamens op zien.

Waarom hebben studenten stress?

Laten we beginnen met dat wat voor de hand ligt. Natuurlijk kan je gestrest raken van deadlines en tentamens. Maar zorgt dit nou voor alle stress? Nee, het is de combinatie van alle stressfactoren bij elkaar.

Zo maken wij ons zorgen over het financieren van onze studie en over het behalen van ons bindend studieadvies. Verder moeten we nadenken over het opbouwen van een mooi cv om onze baankans te vergroten. Daarnaast moeten we nagaan of we wel genoeg genieten van onze studententijd. Veel van ons gaan ook voor het eerst alleen wonen en moeten rekening houden met de kosten die hierbij komen kijken.

Ik kan nog even doorgaan, maar volgens mij heb ik de grootste oorzaken van studiestress nu wel gehad. De combinatie van deze stressoren creëert een niveau van stress waar sommigen moeite mee kunnen hebben. Maar hoe zou je hiermee om kunnen gaan?

Luister de podcast

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Tips om studiestress te verminderen

Er zijn veel manieren om met stress om te gaan. Hieronder deel ik graag 4 tips met je die mij hielpen.

Tip 1 – Vind een gezonde manier van coping
Soms heb je de neiging om iets snels en simpels op te zoeken om zo op korte termijn stress te verminderen. Op lange termijn hebben deze manieren echter nauwelijks effect. Drop het ‘stress roken’, ‘stress drinken’ en vermijden van zaken. Dit zijn verkeerde manieren van coping.

Wat vind jij leuk om te doen? Muziek maken, sporten, schrijven of iets heel anders? Maak wat tijd vrij voor deze activiteiten in stressvolle periodes. Die extra dopamine kun je goed gebruiken en verlicht je stress. Dit brengt veel meer blijdschap en opluchting dan de korte rush van een sigaretje en geeft een langer positief effect.

Tip 2 – Laat je niet opjutten
Het is zo makkelijk om mee te gaan in de golf van stress die de andere studenten ook voelen en om je met hen te vergelijken. Soms hoor je van klasgenoten dat ze al weken van tevoren begonnen zijn en nog steeds niet het gevoel hebben klaar te zijn. Iets waar je gedachten dan onbedoeld naartoe gaan is vaak hoe ga ik het nog redden als zij al denken het niet te redden. Ik ben nog niet eens begonnen!

Jezelf vergelijken met andere studenten is een grote valkuil. Door dit te doen vergeet je je eigen kwaliteiten en manier van leren. Doe het op jouw manier. Misschien is dit anders dan hoe je medestudenten het doen en dat is oké. Door het op jouw manier te doen werk je met minder stress, meer plezier en kun je alsnog prachtige resultaten behalen.

Heb je hard gestudeerd of een goed cijfer gehaald? Geef jezelf dan eens een complimentje of een schouderklopje. Ook kleine successen moet je vieren.

Tip 3 – Het is oké als het een keer niet lukt
In de prestatiegerichte maatschappij waarin wij leven lijkt het soms het einde van de wereld als iets een keer niet lukt. Maar fouten maken is iets zo ontzettend menselijks. Leer van je fouten, maar accepteer deze ook. Haal je een onvoldoende of mis je je deadline? Trek je eigen kunnen dan niet in twijfel. Stel vast wat er voor gezorgd heeft dat je het niet hebt gehaald, werk daaraan en je zult zien dat je het de volgende keer wel haalt.

Tip 4 – Er staan mensen voor je klaar
Merk je dat je emotioneel in de put zit of langdurig met heftige stress kampt? Stap dan gewoon op je studieloopbaanbegeleider af en maak een afspraak voor een gesprek. Vele studenten maken hier gebruik van, ook studenten die minder stress ervaren maar dit op voorhand willen voorkomen.

Een luisterend oor hebben is fijn en je SLB’er denkt vaak met je mee over hoe je je stress kan verlichten. Mocht het nodig zijn dan kunnen zij je ook doorverwijzen naar een schoolpsycholoog die je verder kan helpen met de problemen die je ervaart. Zij kunnen je dan eventueel ook doorverwijzen naar een andere (gespecialiseerde) psycholoog die buiten school (be)handelt. Je kan ook het heft in eigen handen nemen en op zoek gaan naar een psycholoog die je kan helpen.

Dit blog is een samenwerking met YoungCapital, vind hier meer van hun tips om stress te voorkomen

Nora Dekker

Nora Dekker


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als je altijd gestrest bent? 6 tips voor het omgaan met nervositeit
Stress
Wat als je altijd gestrest bent? 6 tips voor het omgaan met nervositeit

Wat is nervositeit? Nervositeit is wanneer je je onrustig, zenuwachtig of opgewonden voelt. Het kan variëren van een kl...

Lees verder
Ervaar je werkstress? Met deze 6 tips wordt leren loslaten een stuk makkelijker
Stress
Ervaar je werkstress? Met deze 6 tips wordt leren loslaten een stuk makkelijker

Onzekerheid maakt leren loslaten lastig Als je moeite hebt met loslaten, klamp je je vast aan zaken die jou een gevoel v...

Lees verder
Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?
Burnout
Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?

Hoe gaat het lichaam om met stress? Ons stress-systeem zit in ons zenuwstelsel zit en heeft twee delen die het kan gebru...

Lees verder
Stress
Meer over klacht
Stress

Stress hebben is heel normaal en menselijk. Voor sommige mensen is het een stok achter de deur om iets gedaan te krijgen...

Lees verder