Vliegangst

Dat onbehaaglijke gevoel wanneer je opstijgt en alleen al de gedachte aan lange vluchten op een enorme hoogte: bij velen wekt vliegen angstgevoelens op. Soms zijn de emoties zelfs zo heftig dat je paniek krijgt, misselijk wordt of een drukkend gevoel op de borst of een zeer hoge hartslag ervaart. Het gevolg is dat je vliegen voortaan liever vermijdt. Vliegangst kan je leven en je reislust behoorlijk beperken. Maar je kan het onder controle krijgen en het is te overwinnen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is vliegangst?

Mensen met vliegangst, met een ander woord ‘aviofobie’ genoemd, voelen een angst voor het vliegproces. Dit begint al bij het instappen en kan zelfs tot aan het einde van de reis duren. Je kan van nature gevoelig zijn voor deze fobie, maar je kan dit ook ontwikkelen door een traumatische vliegervaring zoals hevige turbulentie of een bijna-doodervaring. Of misschien kende je wel iemand die is overleden door een vliegtuigongeluk. De angst kan nog eens extra aangespoord worden door de media die vliegtuigongelukken breed uitmeten in het nieuws en documentaires.

Symptomen bij vliegangst

Als je last hebt van vliegangst, kan dit zich op verschillende manieren uiten. Zo kan je:

  • Emotioneel worden en duizelig- en misselijkheid voelen opkomen.
  • Paniekaanvallen krijgen. Dit kan lichtelijk beginnen, maar ook uitmonden tot aanvallen van hyperventilatie.
  • Een hogere hartslag en bloeddruk krijgen. Hoe sterker de angst, hoe hoger je hartslag. Dit kan zorgen voor een pijnlijke of beklemmende druk op je borstkas.
  • Wisselingen in lichaamstemperatuur krijgen, waardoor je het plotseling heel warm of koud krijgt.
  • Een droge mond krijgen.
  • Een tintelend of doof gevoel krijgen.
  • Beven of maagklachten krijgen.
  • Een moment hebben van kortademigheid of een benauwd gevoel.
  • Onrust ervaren, bijvoorbeeld doordat je niet kunt vluchten, mocht dat nodig zijn.

Vliegangst overwinnen

Om vliegangst onder controle te krijgen, is het belangrijk te achterhalen wat je exacte angst is. De wortel van je angst kan specifiek in het vliegen zitten, maar soms zit er meer achter. Angst voor een ongeluk en verlies van je leven, angst voor een paniekaanval, claustrofobie of eigenlijk allesomvattend: bang om de controle te verliezen. Een psycholoog kan jou helpen om je angstklachten te verlichten. Een behandelmethode die bij angstklachten veel wordt toegepast is cognitieve gedragstherapie. Hierbij onderzoek je je gedachten, gevoelens en daaruit ontstane gedrag, om vervolgens aan je negatieve gedachten te werken en kan leren op een objectieve manier naar een situatie te kijken. Er zijn ook andere effectieve behandelmethodes die de psycholoog kan toepassen, zoals Exposure Therapie, EMDR of een combinatie van methodes. Dit is afhankelijk van wat goed bij jou past.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Waar komen angsten en paniek vandaan? En hoe ga je ermee om?

Luister de aflevering

Vliegangst tips

Ga je binnenkort al op reis? Dan kunnen deze tips je helpen je vliegangst de baas te zijn:

  • Probeer suikers en cafeïne te laten staan, dit wakkert juist je angst en onrust aan.
  • Turbulentie in de lucht? Het is misschien even schrikken, maar het is niet gevaarlijk. Vliegtuigen zijn hier op gebouwd en tegen bestand; het voelt ‘enger’ dan dat het daadwerkelijk is.
  • Probeer te ontspannen! Een ademhalingsoefening of (spier)ontspanningsoefening kan wonderen doen. Er zijn verschillende apps (gratis en betaald) die je kan gebruiken, zoals Calm, Stop Breathe Think.
  • Onthoud dat vliegen een van de meest veilige vormen van reizen is. De kans dat er iets gebeurt, is vele malen kleiner dan wanneer je fietst of autorijdt.
  • Verleg je aandacht. Kijk uit het raam of lees een boek en focus je op iets dat positieve aandacht trekt.
  • Praat voor je reis met je medereiziger(s) en stel hen op de hoogte van je angst; hierdoor stap je meer ontspannen het vliegtuig in.

Hulp van een psycholoog

Blijft jouw angst je in de weg zitten? Bel dan met ons psychologisch verwijsteam op 085-4014720. We helpen je graag de eerste stap te zetten naar een angstvrije vlucht en geven je direct advies op maat voor een behandeling bij jou in de buurt.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door psycholoog . Thomas is gespecialiseerd in het behandelen van onder andere angst. Hij is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons psychologisch verwijsteam. We kunnen je adviseren over je klacht en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek