Skip to content
Psyned

AD(H)D gaat vaak samen met andere stoornissen. Hoe zit dit?

Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ook wel ADHD genoemd en in het Nederlands: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. In het kort uitgelegd is het een stoornis die ervoor zorgt dat je meer informatie opneemt en verwerkt. Prikkels komen intenser binnen en daardoor zijn mensen met ADHD sneller afgeleid. En alsof dat niet al vervelend genoeg is, komt ADHD zelden alleen voor, maar gaat het vaak samen met andere stoornissen. Hoe dit zit? Dat leggen we je hieronder uit.

| 13 dec 2021

ADHD met comorbiditeit

Voor zowel bij mensen met ADHD als ADD (zonder hyperactief gedrag) geldt dat het in de meest gevallen samengaat met andere psychische aandoeningen en/of andere lichamelijk gezondheidsklachten. Dat noem je comorbiditeit. En dat kan behoorlijk pittig zijn. Voor zowel degene met AD(H)D als zijn of haar omgeving. Er kan onder andere sprake zijn van gedragsproblemen, angsten, depressies, stemmingswisselingen of verslaving. Daarbij hebben mensen met ADHD ook vaak een negatief zelfbeeld, eetstoornissen en/of persoonlijkheidsstoornissen.

Ook kan ADHD samengaan met lichamelijke aandoeningen, zoals overgewicht en (chronische) slaapproblemen. Maar er zijn ook studies die laten zien dat er genetische overlap bestaat tussen ADHD en astma. Omdat het voor ADHD’ers lastig is hun aandacht te houden bij gerichte taken, maakt dit het moeilijk om steeds medicijnen in te nemen om de lichamelijk aandoening hiermee onder controle te houden.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Hoe komt het?

Dat AD(H)D vaak samengaat met andere psychische aandoeningen, heeft meerdere redenen. Een kind met AD(H)D maakt het leven van een ouder of leraar niet altijd makkelijker. Op het moment dat het nog niet duidelijk is dat het gaat om AD(H)D, kunnen ouders en/of leraren daarom vaak boos of geërgerd raken richting het kind. Het gevolg hiervan is dat het kind denkt dat er iets mis is en kan daardoor een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Ook opstandig gedrag kan hier een gevolg op zijn en dat kan zich zelfs ontwikkelen in een gedragsstoornis. Door alle uitdagingen die ADHD met zich meebrengt, komen angst- dwang- en stemmingsproblemen ook vaak voor.

Maar ook verslavingsproblemen liggen bij mensen met ADHD op de loer. Vooral op oudere leeftijd. De verdovende middelen zorgen ervoor dat hun klachten even naar de achtergrond verdwijnen en dat zorgt voor een prettig gevoel.

Doe de ADHD test

Twijfel je of je ADHD hebt? Doe de online ADHD test en krijg meteen de uitslag.

Lastig een diagnose te stellen

Doordat ADHD nooit alleen komt, is het voor de behandelaar soms lastig de (juiste) diagnose te stellen. Toch begint ADHD vaak als eerst en zijn de symptomen al zichtbaar als kleuter of op de basisschool. Maar ook kunnen andere aandoeningen of stoornissen lijken op de ADHD kenmerken. Zoals bij autisme vaak voorkomt. Deze aandoeningen lijken ontzettend veel op elkaar. Maar ze kunnen ook naast elkaar bestaan, alleen komt de oorzaak van de symptomen ergens anders vandaan. Ook aandoeningen als een versnelde schildklier of bepaalde medicijnen kun je soms zelfs gedrag uiten wat lijkt op ADHD-gedrag, maar in feiten niks met ADHD te maken heeft.

Vraag om hulp

Herken je je in bovenstaande problemen en wil je hier hulp bij? Weet dan dat er een tal van manieren zijn om te leren omgaan met de aandoening(en). Je hoeft het nooit alleen op te lossen. Neem vrijblijvend contact op met ons team van psychologen voor persoonlijk advies of een afspraak met een psycholoog bij jou in de buurt. Dit kan via ons contactformulier of telefonisch via 085-4014720.

Deze tekst is gecontroleerd en goedgekeurd door Joy Branderhorst, toegepast psycholoog en redacteur bij Psyned.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

ADHD

Meer over klacht

ADHD

Lees meer informatie over ADHD

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned