Mijn naaste heeft een depressie

Het kan zwaar zijn als je naaste een depressie heeft. Wat betekent het voor jou als iemand in je omgeving depressief is? Hoe kun je omgaan met een depressieve partner? En wat kun je doen als jouw kind depressief is?

Je wilt graag steun bieden, maar weet niet hoe. Je wilt graag begrip blijven tonen, maar hoe langer de depressie duurt hoe moeilijker dat wordt. Je voelt je machteloos en het gaat je niet in de koude kleren zitten.

Wat kun je doen voor iemand met een depressie?

Je adviezen lijken niet aan te komen en het lukt ook niet om hem of haar op te vrolijken. Advies geven en iemand proberen op te vrolijken is een logische en natuurlijk goedbedoelde reactie, maar niet wat jouw naaste op dit moment nodig heeft.

Hoe kun je iemand die in een depressie zit wel ondersteunen? En hoe blijf je goed voor jezelf zorgen terwijl je ondersteuning biedt aan iemand met een depressie? Wat te doen als iemand depressief is? Lees verder voor tips en handvatten die jou kunnen helpen.

5 tips: wat als iemand depressief is?

  1. Accepteer de situatie zoals die is
  2. Blijf contact houden
  3. Zorg dat jouw naaste professionele hulp zoekt
  4. Pas op met het geven van adviezen
  5. Praat over zelfdoding

Jij kunt een grote steun zijn voor jouw naaste met een depressie, maar soms kan dit ingewikkeld zijn. De ander heeft weinig energie om iets voor jou terug te doen.

Het is belangrijk dat je beseft dat dit komt door de depressie. Ondanks dat iemand jouw steun misschien niet lijkt te waarderen, is deze zeker wel van toegevoegde waarde. Maar hoe kun jij iemand die een depressie heeft het beste steunen? Onderstaande tips helpen jou.

Tip 1: accepteer de situatie zoals die is

Neem sombere gevoelens serieus en oordeel niet. Word ook niet boos als iemand niet aan jouw verwachtingen kan voldoen.

Tip 2: blijf contact houden

Toon betrokkenheid en blijf met enige regelmaat vragen hoe het gaat. Ga ook het gesprek met elkaar aan. Dit kan moeilijk zijn. Iemand kan zich schamen of schuldgevoelens hebben. Toch is het belangrijk om open naar elkaar te zijn. Probeer oprecht te luisteren. Vraag ook wat je voor jouw naaste kan betekenen.

Tip 3: zorg dat jouw naaste professionele hulp zoekt

Het is afhankelijk van de ernst van de klachten of professionele hulp noodzakelijk is. Bij lichte klachten kunnen deze tips helpen. Lijken de klachten niet minder te worden of worden de klachten erger? Dan doet jouw dierbare er verstandig aan om professionele hulp te zoeken. Attendeer hem of haar er op dat er behandelingen mogelijk zijn die kunnen helpen.

Tip 4: pas op met het geven van adviezen

Hoe goed ze ook bedoeld zijn, adviezen kunnen verkeerd vallen. Jouw naaste kan advies zien als verwijt. Geef liever geen advies, maar vraag in plaats daarvan hoe je jouw naaste kan helpen.

Tip 5: praat over zelfdoding

Depressieve personen kunnen suïcidale gedachtes hebben, maar dit hoeft niet. Maak je je hier zorgen over? Bespreek dit met jouw dierbare. Als je dit lastig vindt kun je terecht bij het team van 113 voor informatie, advies en ondersteuning. Op werkdagen kun je hen tussen 10.00 en 16.00 bereiken op 020 311 3888 en daarom heen op 0900-0113 of via hun chat.

Heeft jouw naaste suïcidale gedachtes? Toon begrip en veroordeel het niet. Is er sprake van hun crisis situatie? Neem dan direct contact op met de huisarts of andere behandelaar.

Wat moet je weten over depressie?

Zorg dat je meer te weten komt over wat een depressie is, wellicht kun je jouw naaste dan beter begrijpen. Iedereen heeft weleens een dipje, maar die gaat na een tijdje weer over. Bij een depressie is dit anders.

Bij een depressie heb je langdurig last van een somber gevoel dat niet vanzelf over lijkt te gaan. Iedereen kan last krijgen van een depressie, maar een depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook kinderen kunnen een depressie krijgen.

Lees ook de ervaringsverhalen van Lisa Loeb en Sophie Ousrie, om een beter beeld te krijgen van hoe iemand een depressie kan ervaren.

Hoe blijf je zelf mentaal en fysiek gezond?

Het is belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Anders kun je zelf overbelast raken. Cijfer jezelf dus niet weg, maar geef je grenzen aan. Blijf ook de dingen doen die belangrijk voor jou zijn. Blijf dus afspreken met vrienden en je hobby’s uitoefenen.

Het is ook belangrijk dat je met iemand kan praten als dit nodig is. Dit kan iemand uit je omgeving zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook fijn zijn om contact te hebben met lotgenoten. Heb je behoefte aan professionele ondersteuning? Een psycholoog kan een luisterend oor bieden en jouw handvatten aanreiken. Wil je meer tips? Lees ons blog voor mantelzorgers van mensen met psychische problemen.

Wat te doen als mijn partner een depressie heeft?

Als jouw partner een depressie heeft kan dit voor jou belastend zijn en gevolgen hebben voor jullie relatie. Als partner sta je vaak het dichtst bij iemand. Je kunt je verantwoordelijk voelen voor zijn of haar geluk en de depressie willen oplossen. Ook kan het moeilijk zijn dat jouw partner erg op zichzelf gericht is en weinig interesse heeft in jou. Hoe kun jij het beste omgaan met jouw partner? En hoe blijf je zelf in balans?

De situatie kan uitzichtloos voelen. Toch worden de depressieve klachten uiteindelijk minder, maar dit kost tijd. Vaak is er ook professionele hulp nodig. Jij kunt als partner de depressie niet oplossen. Ondanks dat jouw steun als partner waardevol is, is het ook belangrijk om te blijven beseffen dat jullie een liefdesrelatie hebben en geen therapeutische relatie.

Zorg dat niet alle focus op de depressie ligt, maar blijf als partners dingen met elkaar ondernemen. Het is belangrijk dat je je verwachtingen naar je partner toe bijstelt. De depressie heeft onvermijdelijk invloed op jullie relatie.

Een lange avond uit is wellicht te belastend, maar samen naar de bioscoop of een wandeling maken kan misschien nog wel. Bespreek dit met elkaar. Het is überhaupt belangrijk om met elkaar te blijven communiceren. Ook over lastige onderwerpen zoals zelfdoding.

Dat je jouw partner steunt betekent niet dat je jezelf moet wegcijferen. Blijf ook goed voor jezelf zorgen. Neem af en toe afstand en zorg dat je bij iemand terecht kan als dit nodig is.

Wat als jouw kind depressief is?

Hoe kun je een depressie bij kinderen herkennen? Bij (jonge) kinderen uit een depressie zich vaak anders dan bij volwassenen. Kinderen spreken (meestal) niet over hun stemming zoals volwassenen dat doen.

Een depressief kind is vaak prikkelbaar en speelt minder. Bij naar schoolgaande kinderen kunnen de schoolprestaties achteruit gaan. Vind hier meer symptomen waaraan je een depressie bij een kind kunt herkennen.

Hoe kan je als ouder het beste omgaan met de depressie van jouw minderjarige kind? Je kunt als ouder de depressie van jouw kind niet oplossen. Zorg dat jouw kind professionele hulp krijgt als dit nodig lijkt. Daarnaast is het wel belangrijk om jouw kind als ouder te steunen. Zorg dat je in contact blijft met jouw kind en praat er met hem of haar over.
Neem klachten serieus. Leg de focus echter niet alleen op de depressie. Geef ook aandacht aan de dingen die goed gaan en richt je daarnaast ook op andere dingen die binnen het leven van jouw kind belangrijk zijn.

Stimuleer jouw kind bijvoorbeeld om dingen te blijven doen die hem of haar een positief gevoel geven. Blijf ook samen dingen ondernemen waar jouw kind blij van wordt. Een kind dat last heeft van een depressie kan in een isolement raken.
Blijf jouw kind daarom stimuleren om contact te houden met anderen. Vind meer tips in ons blog ‘jongeren-en-depressie-wat-moet-je-weten’.

Meer informatie over depressie

Meer lezen over depressie? Je vindt meer betrouwbare informatie op: Thuisarts, GGZ standaarden en Trimbos.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp bij depressie?

Blijf niet met depressieve klachten lopen en neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

Plan jouw gratis adviesgesprek