Dossier Piekeren – Deel 2

Piekeren      Psyned - Psychologen Nederland     

‘Relax, nothing is under control.’ Dat las ik laatst ergens op het internet. Ik zou deze spreuk het liefste inlijsten en ophangen aan de muur. Op de een of andere manier geeft deze uitspraak rust, lijkt het. Er is niets wat we echt onder controle hebben. En toch willen we dat, proberen we dat.

Dossier Piekeren – Deel 2

Door verzekeringen af te sluiten voor van alles en nog wat, binnen onze comfort zone te blijven, zo min mogelijk risico’s te nemen en continu na te denken over wat er mis kan gaan, zodat we toch het gevoel hebben dat we die grip wel hebben.

Realiteit

Vroeger (en nu nog, in meer agrarische of minder moderne samenlevingen) was het een fact of life dat dingen nu eenmaal gebeurden. Als boeren waren we afhankelijk van de natuur. Wat we ook deden, de oogst kon verwoest worden door insectenplagen en natuurrampen en dan had je niets te eten. Als visser of jager was het altijd maar afwachten waar je mee thuis zou komen. De medische wetenschap was nog niet zo ver; je kon al sterven aan een buikloop of griep.

Met die realiteit leefden we – en leven ze nog in veel samenlevingen. En dat lukte ons. We waren er op ingesteld dat er dingen waren die buiten onze macht lagen. We leerden van jongs af aan daar mee om te gaan. Vaak hielp religie ons om dingen te accepteren.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Verbetering

Inmiddels hebben we heel veel risico’s weten te verkleinen. Als je ziek bent ga je naar de dokter en ons eten kopen we in de winkel. Dat is natuurlijk een enorme verbetering van ons bestaan. Maar hebben we daar een rustiger gevoel door gekregen? Het lijkt wel alsof we juist meer moeite hebben de onzekerheden van het leven te accepteren. We leven met het idee dat zekerheid normaal is, dat je alles in je macht hebt of móet hebben.

Laten we wel wezen: dat is niet zo. We hebben nu eenmaal veel dingen niet in de hand. In Amsterdam zeggen we: “Je kan morgen onder een tram komen.” We kunnen daar op reageren door ons zorgen te maken en te piekeren.

Maar wat als we gewoon eens zouden accepteren dat we dingen niet onder controle hebben? Het proberen waard.

TIP:

Het is reëel om je ervan bewust te zijn dat je je baan kunt verliezen of dat het slechter kan gaan met je eigen bedrijf. Betrap je jezelf er echter op dat je daar steeds weer opnieuw over gaat piekeren, maak dan één keer een plan B.

Het plan hoeft niet helemaal uitgewerkt te zijn, het kan ook uit 1 zin bestaan. Het kan helpen om te beseffen dat je ook dan opties hebt. Schrijf het plan op of hou het in je achterhoofd en laat het onderwerp dan verder rusten. We kunnen alleen maar vandaag ons best doen.

© 2015 Psychologen Nederland

Deel 1 van Dossier Piekeren gemist? Lees het hier

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
5 #Negatieve gedachten – Wat als ik niet goed of leuk genoeg ben?
Piekeren
5 #Negatieve gedachten – Wat als ik niet goed of leuk genoeg ben?

In deze aflevering van Waar wacht je op? hebben we het over een onderwerp wat we allemaal wel kennen: negatieve gedachte...

Lees verder
Dossier Piekeren – Deel 1
Piekeren
Dossier Piekeren – Deel 1

Pieker-spitsuur Wanneer pieker je het meest? Overdag, als je in de file staat? Voor het slapen gaan? Of word je midden i...

Lees verder
Slaapproblemen
Meer over klacht
Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen heel vervelend zijn. Er is een groot verschil tussen af en toe wakker liggen of vaak slecht slapen...

Lees verder