Skip to content
Psyned

Dossier Piekeren – Deel 1

Het overgrote deel van de volwassen bevolking geeft aan regelmatig last te hebben van piekeren. En als je dit leest, hoor jij daar waarschijnlijk ook bij.

Piekeren
Psyned - Psychologen Nederland | 29 sep 2015

Pieker-spitsuur

Wanneer pieker je het meest? Overdag, als je in de file staat? Voor het slapen gaan? Of word je midden in de nacht wakker en begin je te malen?

Tussen 3 en 4 uur ’s nachts is voor velen het ‘pieker-spitsuur’. Je wordt wakker en ineens vliegen de dingen je aan. Je begint na te denken over alles in je leven wat niet loopt zoals je wilt en zelfs over dingen die wel goed gaan maar -wie weet- in de toekomst weleens fout zouden kunnen gaan. “Heb ik straks nog wel werk?” “Ik heb een pijntje hier, zou het iets ernstigs zijn?” “Hoe moet dat met dat project op mijn werk?” “Zou die en die kwaad op me zijn?”

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

De lijst van onderwerpen waar je over kunt piekeren is onuitputtelijk. En je doet het bij uitstek op momenten waarop je juist helemaal niets kunt doen om het probleem op te lossen.

Grip

Dat is geen toeval. Als je iets kon doen, zou je dat meteen doen en zou het piekeren waarschijnlijk (voor dat moment) stoppen. Want piekeren is onder meer een manier om jezelf te doen geloven dat je grip op de dingen hebt. Je hebt te maken met een situatie waar je op dat moment niet actief iets aan kunt veranderen en je voelt je daar machteloos over. Door erover te piekeren geef je jezelf de illusie dat je wel iets kunt doen. Want je bent immers aan het nadenken over een oplossing.

Email

Maar is dat zo? Heb je vaak tijdens het (nachtelijk) piekeren een oplossing bedacht voor een probleem, waarna je voldaan weer insliep? Of bleef je hetzelfde probleem en de eventuele oplossingen eindeloos opnieuw herhalen, rond en rond in kringetjes tot je er zelf bijna gek van werd? Tien, twintig keer herhaal je in je hoofd dezelfde denkbeeldige conversatie met die collega, je schoonmoeder of je baas. Misschien ben je zelfs al eens midden in de nacht opgestaan om een email te tikken en te versturen…. Waar je achteraf spijt van hebt gekregen.

Wat te doen?

Vandaag geef ik je de eerste tip om je piekergedrag aan te pakken. Het is een concrete tip, volgende keer gaan we meer de diepte in. Maar vaak leidt een simpele, concrete aanpak al tot verbeteringen.

Spreek met jezelf een dagelijks pieker-halfuurtje af. Gedurende die tijd mag je vrijelijk piekeren. Een goed moment is bijvoorbeeld kort voor het slapengaan. Schrijf alles op. Neem geen blad voor de mond, of het groot of klein is, belangrijk of onbelangrijk, als jij erover piekert schrijf je het op. Blijf schrijven tot je niks meer weet.

Als je daarmee klaar bent, lees je alles nog eens terug en besluit voor elk onderwerp of je er iets aan wilt gaan doen of dat je je er bij neerlegt dat het zo is. Dat laatste kan immers ook. Niet elk probleem hoeft opgelost geworden, je kunt soms ook de imperfectie van dingen accepteren. Met een opgeruimd hoofd kun je vervolgens gaan slapen.

© 2015 Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Piekeren

Meer over klacht

Piekeren

Lees meer informatie over Piekeren

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned