Stoppen of doorrennen?

Mindfulness      Psyned - Psychologen Nederland     

Als coach en mindfulnesstrainer krijg ik vaak de vraag: Hoe kan ik mindful leven? Hoe doe jij dat?

Voor mij is mindful leven vooral aandachtig zijn. Aandacht hebben voor alles wat er gebeurt in plaats van op de automatische piloot door het leven rennen.

Doorrennen

Het doorrennen op de automatische piloot merk ik bij mezelf soms ook op, zeker op momenten dat het even niet zo lekker loopt, momenten dat ik me niet fijn voel of me zorgen maak.

Het altijd maar doorrennen, niet stilstaan is een overlevingsmechanisme geworden. Je kent het vast wel, doen alsof je het niet ziet en gewoon hard door werken, je af laten leiden door een boek, de TV of gewoon onder je dekbed kruipen en hopen dat het morgen anders is.

Stop

Zodra ik dit bij mezelf opmerk, stop ik met alles wat ik aan het doen ben. Haal ik een paar keer diep adem. Merk ik het stemmetje op die me aanspoort om toch vooral door te blijven rennen of het andere stemmetje dat zegt ‘verstop je maar’.

Ik stop en kijk wat er nu echt aan de hand is. Ik neem de tijd om stil te staan, te ervaren, echt te zien wat er is en compassie voor mezelf te hebben. Soms helpt het al om voor mezelf te erkennen dat dit inderdaad een moeilijk moment is, dat het niet fijn is wat er nu gebeurt.

Op dit soort momenten helpt mij, de quote “This too shall pass”! De glimlach komt terug! En ik merk op dat ook bij de onprettige dingen met echte aandacht zijn, al veel beter voelt dan wegrennen of verstoppen.

Hoe doe jij dit? Wat helpt jou om te stoppen?

© 2015 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan
Burnout
Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan

wat zorgt ervoor dat zoveel studenten burn-out klachten ervaren? En hoe kun je dit voorkomen? Kom door dit blog van psyc...

Lees verder
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder