Stoppen of doorrennen?

Mindfulness      Psyned - Psychologen Nederland     

Als coach en mindfulnesstrainer krijg ik vaak de vraag: Hoe kan ik mindful leven? Hoe doe jij dat?

Stoppen of doorrennen?

Voor mij is mindful leven vooral aandachtig zijn. Aandacht hebben voor alles wat er gebeurt in plaats van op de automatische piloot door het leven rennen.

Doorrennen

Het doorrennen op de automatische piloot merk ik bij mezelf soms ook op, zeker op momenten dat het even niet zo lekker loopt, momenten dat ik me niet fijn voel of me zorgen maak.

Het altijd maar doorrennen, niet stilstaan is een overlevingsmechanisme geworden. Je kent het vast wel, doen alsof je het niet ziet en gewoon hard door werken, je af laten leiden door een boek, de TV of gewoon onder je dekbed kruipen en hopen dat het morgen anders is.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Stop

Zodra ik dit bij mezelf opmerk, stop ik met alles wat ik aan het doen ben. Haal ik een paar keer diep adem. Merk ik het stemmetje op die me aanspoort om toch vooral door te blijven rennen of het andere stemmetje dat zegt ‘verstop je maar’.

Ik stop en kijk wat er nu echt aan de hand is. Ik neem de tijd om stil te staan, te ervaren, echt te zien wat er is en compassie voor mezelf te hebben. Soms helpt het al om voor mezelf te erkennen dat dit inderdaad een moeilijk moment is, dat het niet fijn is wat er nu gebeurt.

Op dit soort momenten helpt mij, de quote “This too shall pass”! De glimlach komt terug! En ik merk op dat ook bij de onprettige dingen met echte aandacht zijn, al veel beter voelt dan wegrennen of verstoppen.

Hoe doe jij dit? Wat helpt jou om te stoppen?

© 2015 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Mindfulness lessen uit het dierenrijk
Mindfulness
Mindfulness lessen uit het dierenrijk

Wil jij meer mindful leven? In dit blog lees je wat je op het gebied van mindfulness kunt leren van de dieren om je heen...

Lees verder
Volg onze gratis mindfulness webinars
Mindfulness
Volg onze gratis mindfulness webinars

Volg onze gratis mindfulness webinars wanneer je in deze tijd van het coronavirus behoefte hebt aan een moment van rust....

Lees verder
Mindful met vakantie
Mindfulness
Mindful met vakantie

Ik zou een week naar de zon gaan. Van de zomer had ik, uitgezonderd een week Italië, doorgewerkt. Ik vond dat ik nog wa...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Soms stapelen vervelende situaties zich op. Het loopt niet lekker op je werk, er zijn problemen thuis of er is iets naar...

Lees verder