Skip to content
Psyned

Stoppen of doorrennen?

Als coach en mindfulnesstrainer krijg ik vaak de vraag: Hoe kan ik mindful leven? Hoe doe jij dat?

Psyned - Psychologen Nederland | 15 okt 2015

Voor mij is mindful leven vooral aandachtig zijn. Aandacht hebben voor alles wat er gebeurt in plaats van op de automatische piloot door het leven rennen.

Doorrennen

Het doorrennen op de automatische piloot merk ik bij mezelf soms ook op, zeker op momenten dat het even niet zo lekker loopt, momenten dat ik me niet fijn voel of me zorgen maak.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Het altijd maar doorrennen, niet stilstaan is een overlevingsmechanisme geworden. Je kent het vast wel, doen alsof je het niet ziet en gewoon hard door werken, je af laten leiden door een boek, de TV of gewoon onder je dekbed kruipen en hopen dat het morgen anders is.

Stop

Zodra ik dit bij mezelf opmerk, stop ik met alles wat ik aan het doen ben. Haal ik een paar keer diep adem. Merk ik het stemmetje op die me aanspoort om toch vooral door te blijven rennen of het andere stemmetje dat zegt ‘verstop je maar’.

Ik stop en kijk wat er nu echt aan de hand is. Ik neem de tijd om stil te staan, te ervaren, echt te zien wat er is en compassie voor mezelf te hebben. Soms helpt het al om voor mezelf te erkennen dat dit inderdaad een moeilijk moment is, dat het niet fijn is wat er nu gebeurt.

Op dit soort momenten helpt mij, de quote “This too shall pass”! De glimlach komt terug! En ik merk op dat ook bij de onprettige dingen met echte aandacht zijn, al veel beter voelt dan wegrennen of verstoppen.

Hoe doe jij dit? Wat helpt jou om te stoppen?

© 2015 Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Mindfulness

Meer over klacht

Mindfulness

Lees meer informatie over Mindfulness

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned