Vliegangst, een fabel

Angst      Vliegangst, een fabel     

De zomervakantie is begonnen en Nederland trekt er massaal op uit voor een verre of minder verre reis. Maar wat als je last hebt van vliegangst?

Vliegangst is een fabel.’ Dat is nogal een uitspraak, vind je ook niet? Ik noem je geen aansteller, dat zeker niet. En toch ben ik er van overtuigd dat het klopt. De wortel van je angst zit namelijk niet in het vliegen, maar in wat daarachter zit; Angst voor een ongeluk en verlies van je leven, angst voor een paniekaanval, claustrofobie of eigenlijk allesomvattend: bang om de controle te verliezen. Wanneer je je in een vliegtuig bevindt op 12.000 meter hoogte, en je landt pas over 12 uur op je bestemming, is dat de perfecte situatie voor jouw angst om tot extreme hoogten te stijgen.

Tips:

 1. Laat de koffie en de chocobars staan
  Angst wordt (letterlijk) gevoed door suikers en caffeïne. Suiker stimuleert de afgifte van stresshormonen. Caffeïne is tevens een stimulant, die er met andere woorden voor zorgt dat je in een ‘vecht-of-vlucht-modus’ terecht kan komen. Die staat van alertheid is, zoals je wel begrijpt, bepaald niet ontspannen en kan je angstklachten verergeren of zelfs aanwakkeren.
 2. Omdenken: klopt mijn rampscenario?
  Als je toch wordt overvallen door angst in een vliegtuig, ga dan eens bij jezelf naar of jouw automatische gedachte eigenlijk wel waar is. Stel jezelf vragen zoals: ‘Welke alternatieve scenario’s kan ik bedenken?’. Of: ‘is deze angstgedachte helpend?’
 3. Doe vooraf onderzoek
  Zorg dat je goed geïnformeerd bent, zodat je tip 2 makkelijker kunt uitvoeren! Een paar tipjes van de sluier:Turbulentie is niet gevaarlijk, maar normaal. Het vliegtuig piept en kraakt en dat is maar goed ook, want dat geeft aan dat het flexibel genoeg is om verschillende luchtlagen door te vliegen.Vliegtuigen zijn nooit ouder dan 5 jaar (en word extreem goed onderhouden)Het wordt vaak aangehaald, maar de kans op een ongeluk met een vliegtuig is echt heel erg klein: afgaande op de statistieken van de afgelopen jaren volgens de International Civil Aviation Organization (ICAO) slechts één op de tientallen miljoenen.Gebruik ontspanningsoefeningen. Er zijn verschillende soorten oefeningen die je kunt gebruiken om je angst voor te blijven of de baas te worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ademhalingsoefening of een (spier)ontspanningsoefening. Er zijn verschillende apps op de markt (gratis en betaald) die je kunt gebruiken hiervoor. Je kunt denken aan Calm, Stop Breathe Think en Calm down now.
 4. Breng je medereiziger op de hoogte van jouw angst
  Gedeelde smart is halve smart, zegt men. Het kan alleen al opluchten door aan je reisgenoot, buurman of buurvrouw te vertellen dat je angstig bent. Bovendien zorgt het er vaak voor dat degene naast je rekening met jou houdt en je wellicht kan helpen jezelf gerust te stellen.

Blijft jouw angst je ondanks deze tips in de weg zitten? Lees dan meer over het behandelen van vliegangst of bel ons voor een advies op maat voor een behandeling bij jou in de buurt.

“Don’t give in to your fears. If you do, you won’t be able to listen to your heart – Paulo Coelho”

© 2016 Julia van Alphen – Psycholoog Amsterdam

Dit vind je misschien ook interessant

6 praktische tips die jou door een paniekaanval helpen
Angst
6 praktische tips die jou door een paniekaanval helpen

Tip 1: Herken spanning Een paniekaanval kan in verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je heel erg schrik...

Lees verder
Durf je ‘hoi’ te zeggen tegen het monster onder je bed?
Angst
Durf je ‘hoi’ te zeggen tegen het monster onder je bed?

Onlangs is de reclamecampagne “Hey, het is oké” gestart om aandacht te vragen voor angst– en paniekstoornisse...

Lees verder
Is het dwang of een gekke gewoonte?
Angst
Is het dwang of een gekke gewoonte?

Gewoontes Gewoontes hebben we nodig om structuur aan te brengen in ons leven en een stukje veiligheid en voorspelbaarhei...

Lees verder
Vliegangst
Meer over klacht
Vliegangst

Dat onbehaaglijke gevoel wanneer je opstijgt en het idee van lange vluchten op een enorme hoogte: bij velen wekt het ang...

Lees verder