Vliegangst, een fabel

Angst      Vliegangst, een fabel     

De zomervakantie is begonnen en Nederland trekt er massaal op uit voor een verre of minder verre reis. Maar wat als je last hebt van vliegangst?

Vliegangst is een fabel.’ Dat is nogal een uitspraak, vind je ook niet? Ik noem je geen aansteller, dat zeker niet. En toch ben ik er van overtuigd dat het klopt. De wortel van je angst zit namelijk niet in het vliegen, maar in wat daarachter zit; Angst voor een ongeluk en verlies van je leven, angst voor een paniekaanval, claustrofobie of eigenlijk allesomvattend: bang om de controle te verliezen. Wanneer je je in een vliegtuig bevindt op 12.000 meter hoogte, en je landt pas over 12 uur op je bestemming, is dat de perfecte situatie voor jouw angst om tot extreme hoogten te stijgen.

Tips:

 1. Laat de koffie en de chocobars staan
  Angst wordt (letterlijk) gevoed door suikers en caffeïne. Suiker stimuleert de afgifte van stresshormonen. Caffeïne is tevens een stimulant, die er met andere woorden voor zorgt dat je in een ‘vecht-of-vlucht-modus’ terecht kan komen. Die staat van alertheid is, zoals je wel begrijpt, bepaald niet ontspannen en kan je angstklachten verergeren of zelfs aanwakkeren.
 2. Omdenken: klopt mijn rampscenario?
  Als je toch wordt overvallen door angst in een vliegtuig, ga dan eens bij jezelf naar of jouw automatische gedachte eigenlijk wel waar is. Stel jezelf vragen zoals: ‘Welke alternatieve scenario’s kan ik bedenken?’. Of: ‘is deze angstgedachte helpend?’
 3. Doe vooraf onderzoek
  Zorg dat je goed geïnformeerd bent, zodat je tip 2 makkelijker kunt uitvoeren! Een paar tipjes van de sluier:Turbulentie is niet gevaarlijk, maar normaal. Het vliegtuig piept en kraakt en dat is maar goed ook, want dat geeft aan dat het flexibel genoeg is om verschillende luchtlagen door te vliegen.Vliegtuigen zijn nooit ouder dan 5 jaar (en word extreem goed onderhouden)Het wordt vaak aangehaald, maar de kans op een ongeluk met een vliegtuig is echt heel erg klein: afgaande op de statistieken van de afgelopen jaren volgens de International Civil Aviation Organization (ICAO) slechts één op de tientallen miljoenen.Gebruik ontspanningsoefeningen. Er zijn verschillende soorten oefeningen die je kunt gebruiken om je angst voor te blijven of de baas te worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ademhalingsoefening of een (spier)ontspanningsoefening. Er zijn verschillende apps op de markt (gratis en betaald) die je kunt gebruiken hiervoor. Je kunt denken aan Calm, Stop Breathe Think en Calm down now.
 4. Breng je medereiziger op de hoogte van jouw angst
  Gedeelde smart is halve smart, zegt men. Het kan alleen al opluchten door aan je reisgenoot, buurman of buurvrouw te vertellen dat je angstig bent. Bovendien zorgt het er vaak voor dat degene naast je rekening met jou houdt en je wellicht kan helpen jezelf gerust te stellen.

Blijft jouw angst je ondanks deze tips in de weg zitten? Lees dan meer over het behandelen van vliegangst of bel ons voor een advies op maat voor een behandeling bij jou in de buurt.

“Don’t give in to your fears. If you do, you won’t be able to listen to your heart – Paulo Coelho”

© 2016 Julia van Alphen – Psycholoog Amsterdam

Dit vind je misschien ook interessant

Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan
Burnout
Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan

wat zorgt ervoor dat zoveel studenten burn-out klachten ervaren? En hoe kun je dit voorkomen? Kom door dit blog van psyc...

Lees verder
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder